Nieuwe Vans in het programma van Carado en Sunlight

Vans van Carado en Sunlight

Nieuwe Vans in het programma van Carado en Sunlight

Carado en Sunlight, de instapmerken van de Erwin Hymer Group, hebben hun programma allebei uitgebreid met een compacte halfintegraal camper.

Deze nieuwe modellen vallen in de meest compacte halfintegraal modellen, welke ‘Van’ worden genoemd. Een benaming die tot misverstanden kan leiden.

Bij zowel Carado als Sunlight heten deze modellen ook daadwerkelijk ‘Van’. Dat kan verwarrend zijn. We gebruiken de term ‘Van’ namelijk ook voor een bestelbus. Maar in de kampeerbranche gebruiken we die dus ook voor heel compact gebouwde halfintegraal campers, zoals de campermerken uit de Erwin Hymer Group doen. Maar er zijn ook steeds meer camperbouwers die met een Van een buscamper bedoelen. Sunlight en Carado noemen hun buscampers weer ‘Camper Vans’ waardoor het nog verwarrender wordt. Carado en Sunlight hebben dus zowel Vans als Camper Vans in het programma.

Capron

Ook de nieuwe compacte halfintegralen van Sunlight en Carado worden gebouwd in de fabriek van Capron in het Duitse Neustadt. De nieuwelingen zijn 2,14 m breed en 2,71 m hoog. Van beide merken zijn er momenteel twee varianten van dit model verkrijgbaar, deze hebben een lengte van 5,95 en 6,65 meter. Ze worden gebouwd op een Citroën Jumper onderstel waarbij er van een ‘Tiefrahmen’ oftewel laagbouwchassis gebruik wordt gemaakt. Ook de motor is identiek, namelijk de 2,0?l BlueHDi Euro 6 dieselmotor van Citroën die 130 pk levert.

Kleine verschillen tussen de merken

Vans van Carado en SunlightHet feit dat de campers van deze merken uit dezelfde fabriek komen en op hetzelfde platform zijn gebouwd, wil nog niet zeggen dat ze verder ook identiek zijn. Niet alleen het merk en het uiterlijk van de campers zijn verschillend, ook het interieur verschilt hier en daar. De indelingen komen wel overeen. De Vans van beide merken zijn verkrijgbaar in twee lengtematen/indelingen. De kortste heeft een dwarsbed, de langste heeft een indeling heeft een bed dat je zowel als langsbed, dwarsbed en als ‘enkele bedden’-opstelling kunt gebruiken. De ‘Vans’ van zowel Sunlight en Carado komen trouwens niet overeen met de ‘Vans’ van hun zustermerken Bürstner, Dethleffs en LMC. Deze worden namelijk op basis van een Fiat Ducato gebouwd en zijn iets groter.

Carado V132 en Sunlight V60

Deze compacte campers hebben een indeling zoals we wel vaker bij dit formaat zien. Achterin bevindt zich een dwarsbed van 194?×?140/130?cm. Voorin is een optionele slaapplaats van 192?×?65/45?cm. Aan de rechterzijde zien we het keukenblok. Bij een dergelijke compacte camper is er alleen ruimte voor een standaard koelkast. Deze is in het keukenblokje ingebouwd. Aan de linkerzijde bevindt zich de was/toiletruimte. Door het geringe formaat van deze campers is deze ruimte vrij compact gebouwd. Voorin bevindt zich de zitgroep, bestaande uit de draaibare voorstoelen, een tafel en een bankje.

Carado V337 en Sunlight V66

Zoals gezegd is de Carado V337 voorzien van een bed waarop je zowel in de lengte als breedte kunt slapen. Voorin vinden we de bekende draaibare stoelen. Aansluitend de tafel met tweepersoonsbank. Aan de rechterzijde, direct achter de toegangsdeur, vinden we de keuken. Ook in deze compacte camper is geen ruimte voor een XL-koelkast. Tegenover de keuken is de was/toiletruimte. Gezien de grotere lengte van deze campers zou deze wat groter kunnen zijn dan die van de twee bovengenoemde modellen. Door het royale formaat van het bed moet echter ook hier op ruimte worden bezuinigd en is ook deze ruimte compact gehouden.

Like dit artikel
Tweet dit artikel