Nieuw record: meer dan 150.000 campers in Nederland

Meer dan 150.000 campers in Nederland

Meer dan 150.000 campers in Nederland

Begin deze week was het zo ver. Toen werd de 150.000ste camper in Nederland op kenteken gezet. Een prachtig record. Het is de laatste jaren ontzettend hard gegaan met de camperverkoop.

Zo’n 15 jaar geleden waren er nog 50.000 campers. Dat vonden we toen al veel. Toen duurde het tien jaar voordat er nog eens 50.000 campers bij waren. Voor de laatste 50.000 campers waren slechts vijf jaar nodig. En de verkoopaantallen stijgen maar door.

De camper mag zich al jaren verheugen in een stijgende populariteit. En dat is niet alleen omdat er steeds meer vitale senioren zijn die de overwaarde van hun koopwoning in een camper streken. De mensen hebben ook een steeds grotere drang naar vrijheid, avontuur en onafhankelijkheid. Ook zijn er steeds meer jongeren dit tot de aankoop van een camper overgaan.

Coronaproof alternatief

Dat laatste is, in combinatie met flexibiliteit, ook een van de belangrijkste koopargumenten die tijdens de coronapandemie naar voren kwamen. Met aan camper kun je immers heel makkelijk naar een ander land of regio trekken als dit vanwege de plaatselijke omstandigheden vereist is. Bovendien reis je behoorlijk coronaproof, met je eigen keuken, bed en badkamer met douche en toilet. De camper is dus het ideale en veilige alternatief.

Hierdoor steeg de camperverkoop de afgelopen tijd naar een ongekende hoogte en bereikten we in Nederland de magische grens van 150.000 campers. Leo Diepemaat: “Vorig jaar, met de uitbraak van corona, lag de verkoop twee maanden vrijwel stil. Maar daarna ging het los. We hadden vorig jaar zelfs maanden waarbij de verkoop met 85 procent steeg.”

De verkoopaantallen stijgen nog steeds. Daardoor verwacht men dat de camperbranche verkooprecord op record stapelt. Leo Diepemaat, voorzitter van branchevereniging KCI (Kampeer- en Caravan Industrie) vertelt dat de groei van de verkopen de laatste tijd nog harder gaat: “Zo zagen we het afgelopen kwartaal nog een stijging van 28 procent bij de verkoop van nieuwe campers, met zelfs een groei van 44 procent in de maand maart 2021.”

Jongeren kopen of huren steeds vaker een camper

Twee derde (66 procent) van alle campers in Nederland is in het bezit van 56-plussers. Maar het aandeel jongeren met een camper groeit flink. Vorig jaar steeg het camperbezit binnen de groep 26-35 jaar met bijna een kwart. Dat is mede omdat roadtrips met de camper in korte tijd heel populair zijn geworden.

Aanbod wordt steeds schaarser

Vanwege de enorme vraag naar campers lopen de levertijden flink op, soms wel tot een jaar. De fabrikanten breiden hun productie voortdurend uit maar hier is geen kruid tegen gewassen. Gelukkig kunnen veel mensen die nu een nieuwe camper kopen daar deze zomer al van genieten. Leo Diepemaat: “Doordat fabrieken hun productiecapaciteit hebben vergroot en camperdealers fors hebben ingekocht zijn er nieuwe campers onderweg naar Nederland. Maar het aanbod is schaars – als je op dit moment aanschafplannen hebt, dan is het advies om niet te lang te wachten. Ook voor een gebruikte camper, want ook die zijn bijna niet aan te slepen: bij de occasion campers werd in het eerste kwartaal van 2021 een plus genoteerd van 34 procent.”

Like dit artikel
Tweet dit artikel