Navigatie- en infotainment apparatuur voor campers

Alpine camper navigatie infotainment

Navigatie- en infotainment apparatuur voor campers

ZOETERMEER – Hoe prettig is het, als je in je camper een apparaat hebt, dat navigatie, audio en achteruitrijcamera combineert. Als het dan ook nog eens Bluetooth streaming en een  ‘mirror functie’ biedt zodat je je smartphone via dat apparaat kunt bedienen én kunt gebruiken om  muziek of video te streamen, dan heb je eigenlijk alles wat je nodig hebt.

Helaas zijn dergelijke apparaten niet altijd even makkelijk in te bouwen in het dashboard. En als er een apparaat is, dan is het vaak alleen voor de Fiat Ducato. Gelukkig zijn er weer wat nieuwe apparaten bij gekomen die ook in andere merken en modellen passen.

Het betreft gecombineerde navigatie- en infotainment apparaten van Alpine en ESX Navi. Het eerste zal misschien al bekend zijn als leverancier van ‘premium’ audio-apparatuur voor automotive toepassingen. Het tweede merk wordt geleverd door het Duitse bedrijf Audio Design. Allebei de merken maken gebruik van de nieuwe Igo navigatiesoftware waarin je de parameters van de camper in kunt voeren. Als je dat doet, dan wordt er bij de routeplanning rekening gehouden met de grootte en massa van de camper.

Alpine

Alpine introduceert een navigatiesysteem met een groot 9 inch (23 cm) touchscreen, dat enigszins voor het dashboard zit. Het systeem is ontwikkeld voor de Fiat Ducato vanaf modeljaar 2006. Omdat de Citroën Jumper 2 en de Peugeot Boxer 2 met een overeenkomstig dashboard zijn uitgerust, kan hij ook daar probleemloos worden ingebouwd. Alpine zal binnenkort ook nog een versie voor de Mercedes Sprinter en Vito alsmede de Iveco Daily. Voor zover we weten wordt er geen navigatiesysteem voor Volkswagen bestelwagens ontwikkeld introduceren. Voor wie een ander basisvoertuig heeft: Alpine heeft ook een gelijkwaardig, universeel navigatie/infotainmentapparaat, de X902DC-F ‘Freestyle’ systeem.

Het grote scherm maakt ‘split view’ mogelijk, waarmee je tegelijkertijd de navigatie én audio op het scherm kunt zien en bedienen. Voor de navigatie wordt er gebruik gemaakt van TomTom kaarten met 3 jaar lang gratis updates. Uiteraard kun je ook POI bestanden met campings en camperplaatsen importeren. Het systeem is voorzien van een dab+ ontvanger voor een optimale ontvangst van talloze radiostations. Ook is het apparaat voorzien van bluetooth en D-Link smartphone mirroring, kan er een achteruitrijcamera op aan worden gesloten en is het geschikt voor Android Auto en Apple Airplay.

Meer info vind je op de website van Alpine.

ESX Navi

ESX camper navigatie infotainmentOok de navigatie- en infotainment van ESX Navi kunnen perfect in veel gangbare basisvoertuigen worden geplaatst. De schermen van de apparaten van ESX Navi zijn in tegenstelling tot dat van Alpine met 6,2 inch wat kleiner, en kunnen daardoor netjes in het dashboard worden ingebouwd. Ze voorzien van een voertuigspecifiek 2-DIN inbouwraam en een passende CAN-BUS adapter. ESX Navi heeft 4 technisch gelijkwaardige apparaten op de markt gebracht, die ieder voor een ander dashboard geschikt zijn.

De VNC6310D is geschikt voor de Renault Master III, Opel Movano en de Nissan NV400 (allen vanaf 2010) terwijl de VNC6311D geschikt is voor de 7e generatie van de Ford Transit (V363, vanaf 2014). Ook de Iveco Daily is niet vergeten, daarvoor is de VNC6312D geschikt. Uiteraard heeft Audio Design ook een passend apparaat voor de Fiat Ducato III en IV, Citroën Jumper II en III alsmede de Peugeot Boxer II en III ontwikkeld, dat betreft de VNC6315D.

Ook de ESX Navi apparaten maken gebruik van iGo navigatiesoftware voor campers en trucks. Ook deze apparaten zijn geschikt voor het aansluiten van een achteruitrijcamera en beschikken over een DAB+ ontvanger, Bluetooth streaming en smartphone mirroring, verder zijn ze compatible met Apple Airplay en Android Auto.

Meer info kun je vinden op de website van ESX Navi.

Like dit artikel
Tweet dit artikel