M+S banden tellen vanaf 2018 in Duitsland niet meer als winterband

M+S banden 2018 Duitsland Alpine symbool

M+S banden tellen vanaf 2018 in Duitsland niet meer als winterband

ZOETERMEER – Het is in Duitsland alweer een hele tijd verplicht om tijdens winterse omstandigheden passende banden onder de auto te hebben. Dat waren tot op heden winterbanden, M+S banden en zogenaamde All Season banden.

Dat gaat veranderen, want vanaf 1 januari 2018 worden in Duitsland alleen nog de banden met het zogenaamde Alpine symbool toegestaan.

Als je dus alleen All Season of M+S op je banden hebt staan, en niet het Alpine symbool dat je kunt herkennen aan de berg met drie spitsen en het sneeuwvlokje, dan wordt de band in Duitsland dus niet erkend als een band die geschikt is om onder winterse omstandigheden te gebruiken.

Alleen voor nieuwe banden

Gelukkig geldt dit alleen voor banden die na 1 januari 2018 zijn geproduceerd en aangeschaft. Het is dus niet zo dat je nieuwe banden mét dat Alpine symbool moet gaan kopen als je voor 1 januari aanstaande al All Season of M+S banden zonder dat symbool op je auto of camper hebt zitten. In het kader van een overgangsregeling zijn deze banden toegestaan tot en met september 2024. De zogenaamde DOT-code op de band, die de productiedatum aangeeft, duidt aan of de band voor of na 1 januari is geproduceerd.

Boete voor bestuurder én eigenaar

Er is nog iets veranderd: niet alleen de bestuurder maar ook de eigenaar van de auto kan een boete krijgen als er met een auto zonder winterbanden tijdens winterse weersomstandigheden wordt gereden. Verder is het ook nog steeds zo dat wie tijdens winterse omstandigheden bij een verkeersongeluk is betrokken met een voertuig dat niet is voorzien van de vereiste banden, automatisch aansprakelijk kan worden gesteld.

Winterse omstandigheden

Volgens de Duitse wetgeving wordt het volgende verstaan onder winterse omstandigheden: “Schneeglätte, Schneematsch, Reifglätte oder Glatteis” (sneeuw, sneeuwresten, opgevroren rijp, ijs) worden omschreven. Deze omstandigheden kunnen worden veroorzaakt door bijvoorbeeld sneeuwval, aanvriezende of bevroren regen, hagel, aanvriezende mist en sneeuwstormen. Dat houdt dus ook in dat deze omstandigheden ook bij temperaturen bóven het vriespunt kunnen voorkomen.