Een luifel of markies voor je camper

LuifelDe snelste, eenvoudigste en meest gekozen oplossing voor wat extra beschutting voor je camper is een luifel, ook wel markies genoemd.

Deze werkt eigenlijk net zo als een zonnescherm. Het geheel zit in een aluminium koker weggewerkt, welke tegen de zijkant van het dak van de camper is gemonteerd.

Als je de luifel niet gebruikt, is het tentdoek opgerold om een as en zijn de uithouders waarmee hij normaal naar buiten wordt gehouden, in de koker weggeklapt.

Om de luifel uit te draaien, hoef je niets meer te doen dan de zwengel er in te haken en de luifel uit te draaien. Daarna zet je er voor wat extra stabiliteit twee stokken onder en je markies is klaar.

Om hem weer op te bergen haal je de stokken weer weg, draai je de luifel in en rijden maar!

Zo’n markies biedt je over het algemeen voldoende bescherming tegen zon en regen. Bij wat meer wind is het aan te raden om hem wat schuin af te laten lopen en ook windvast te zetten met enkele scheerlijnen en haringen.

Eventueel kun je er ook zijwanden en een voorwand bij kopen om daarmee je luifel af te sluiten, samen vormen zij als het ware een complete voortent.

Op die manier kun je hem net zo uitbreiden of uitbouwen als je wilt, aan de hand van de omstandigheden.

Let op!

Op een camperplaats is het (lang) niet altijd mogelijk en/of toegestaan om de luifel uit te draaien. Dat wordt beschouwd als “kamperen”, en daarvoor kun je natuurlijk het beste een camping opzoeken.

Toch liever een echte voortent of bustent?

LuifelKijk dan even op onze speciale pagina’s over voortenten en bustenten voor meer informatie.

 

Uidraaien van de luifelOpbergen van de luifelLuifel
Luifel