Landvergnügen: gratis overnachten bij Duitse boeren

Landvergnügen

Gratis overnachten bij Duitse boeren via Landvergnügen

ZOETERMEER – Als camperaar kun je voordelig overnachten bij een duizenden Italiaanse en Franse boeren, die zijn aangesloten bij Fattore Amico (I) en France Passion (F).

Je dient dan lid te worden van die organisatie, waarna je een jaarvignet alsmede een gids met een overzicht van al die overnachtingsplaatsen krijgt.

Nu zeggen we boeren, maar dat wil niet zeggen dat het allemaal veeteelt- of akkerbouwbedrijven zijn. Het zijn vaak ook wijngaarden, fruittelers, imkers, kaasmakers of kleine brouwerijen. Uiteraard hopen die bedrijven dat je, als je er overnacht, ook iets van hun producten koopt. Dat is echter geen uitdrukkelijke voorwaarde.

Landvergnügen

In Duitsland is sinds een paar jaar ook zo’n organisatie, genaamd Landvergnügen. Er zijn inmiddels ruim 500 boeren bij deze organisatie aangesloten. Er is een verschil met Fattore Amico en France Passion. Daar kun je namelijk alleen met de camper overnachten. Bij Landvergnügen worden bij ongeveer 75% van de aangesloten boeren ook caravans toegelaten. Ook voor de caravanners geldt dat hun voertuig autarkisch moet zijn, want er is in veel gevallen geen water, stroom of sanitair beschikbaar.

Wie lid wil worden van Landvergnügen, kan zich eenvoudig aanmelden via de website van Landvergnügen. Net als bij de andere organisaties krijg je dan een jaarvignet en de gids met de aangesloten bedrijven toegestuurd. Je kunt die bedrijven, als je lid bent, uiteraard ook via de website opzoeken. Het lidmaatschap kost nog geen 30 euro per jaar, die kosten heb je er al snel uit als je het vergelijkt met betaalde overnachtingsplaaten. Reserveren is wel gewenst, en dat gaat het beste door een paar dagen van te voren met de desbetreffende boer te bellen. Op de Facebook pagina van Landvergnügen vind je wat impressies en nieuwtjes van de aangesloten bedrijven.