Koelkast schoonmaken

Koelkast in de camper
Af en toe moet je onderhoud verrichten aan gastoestellen. Dus ook aan de koelkast in de camper. Als het een Elektrolux is, dan is het vrij eenvoudig. En: je hoeft voor deze werkzaamheden de koelkast er niet uit te halen.

Het lijkt ingewikkeld, maar een beetje handige doe-het-zelver krijgt het voor elkaar. Ik doe het zelf jaarlijks in een half uurtje. Succes!

Passend gereedschap

Gereedschap

Zorg voor passend gereedschap, geen bahco’s of waterpomptangen gebruiken. Benodigd zijn een gewone schroevendraaier, een kruiskop en de steeksleutels 10 en 13. Print eventueel deze handleiding uit.

U bent er klaar voor? Dan kunnen we beginnen!

Verwijder het onderste rooster van de koelkast en kijk eerst eens goed. Alles wordt dan een stuk duidelijker. Ik heb zelf een Knaus 710, maar ik denk dat ze allemaal ongeveer het zelfde zijn.

Verwijder het onderste buitenrooster (foto 1).

Verwijder het buitenrooster

Foto 1. Buitenrooster verwijderen

Branderbeschermkap

Foto 2. De brander-beschermkap

De brander uitnemen

De brander is ingebouwd in een soort vierkant plaatstalen hokje, de branderbeschermkap (foto 2). Aan de voorzijde links een schroef met kruiskop losdraaien.

De achterste schroef ook losdraaien (foto 3), je kunt nu het klepje kantelen en er tussenuit halen.
Het “hokje” kun je nu naar rechts wegdraaien alsof je een deur opent: goed kijken, dan zie je aan de achterkant hoe het hokje middels een sleufgat wordt vastgehouden. Iets naar links schuiven en je kunt het hokje er af halen.

Je ziet nu de brander (foto 4). Let op: met een sleutel 10 kun je de waakvlamleiding losdraaien, terwijl je met sleutel 13 de brander tegenhoudt, anders verbuigt het in zijn geheel! (Foto 5).

De schroef losdraaien

Foto 3. De schroef losdraaien

Brander

Foto 4. De brander is zichtbaar

Brander

Foto 5. De brander tegenhouden

Brander

Foto 6. De brander vasthouden

De brander wordt door een kruiskopschroef in de branderhouder vastgehouden (foto 6). Draai deze schroef los en de brander kan naar beneden eruit.

Als je nu de brander naar je toe haalt dan kun je met een borsteltje en een beetje perslucht de brander reinigen.

Let bij het los halen van de brander goed op! De zeer kleine sproeier zal er namelijk uit vallen. Zorg dat de sproeier bij het terugplaatsen weer goed op zijn plek zit om gevaarlijke situaties te voorkomen!

Thermokoppel controleren

Thermokoppel

In de brander vind je een bougie (voor het vonken) en een koperkleurige pen: het thermokoppel. Zit er aanslag op het thermokoppel, dan moet je die even afschuren.

Het hele zaakje in omgekeerde volgorde weer in elkaar zetten, controleren met zeepsop op gaslekkage en de klus is geklaard.

Je kunt de brander eventueel eerst even laten branden alvorens het plaatstalen bakje er weer omheen te zetten

Door Louis Dorsthorst.