Restauratie en renovatie van klassieke campers

Ouderwetse camperCampers zijn er natuurlijk te kust en te keur, en de ene is nog moderner uitgevoerd dan de andere. Toch zijn er ook heel veel mensen die liever in een klassieke camper rondrijden.

Daarbij kiest de ene camperaar voor een camper die helemaal in originele staat is gerestaureerd, terwijl anderen een meer “gepimpte“ camper (zoals we vaak bij de oude VW campertjes zien) of een modern ingerichte doch van oorsprong klassieke camper prefereren.

Klassieke campers

In Europa staat de Volkswagen T2 symbool voor de klassieke camper. Het is immers één van de allereerste bestelbussen die in grote aantallen als camper werden gebruikt.

Maar er zijn meer klassiekers: de oudere Hymer integraal campers, zoals hieronder een voorbeeld staat, zijn op hun beurt het symbool voor de hedendaagse integraal camper.

Ook de karakteristieke Hobby 600 serie was in zijn tijd een zeer vooruitstrevende semi-integraal camper.

Klassieke camperKlassieke camperKlassieke camper

Klassieke bestelbus

Klassieke bestelbusBehalve campers die af fabriek al als camper waren geleverd, bestaat er natuurlijk ook de mogelijkheid om een klassieke bestelbus te restaureren en tegelijkertijd in te richten als een camper.

Dit is natuurlijk een wat ingrijpender gebeuren maar heeft ook een voordeel: je kunt precies bepalen hoe de inrichting van je klassieke camper er uit gaat zien.

Wegenbelasting en verzekering

Klassieke camperKlassieke campers hebben nog een voordeel: tot en met bouwjaar 1986 zijn deze gevrijwaard van houderschapsbelasting (voorheen wegenbelasting genoemd). Verder zouden ze ook in aanmerking kunnen komen voor een vaak voordeligere klassiekerverzekering.

Restauratie

Gerestaureerde camperNu hebben campers net als auto’s op hun tijd onderhoud nodig, en echt oude campers ontkomen soms ook niet aan een complete restauratie. Daarbij wordt naar keuze en behoefte het plaatwerk, de cabine, het interieur, de motor en het chassis compleet nagekeken en waar nodig afdoende hersteld.

Na voltooiing is het natuurlijk nog steeds geen splinternieuwe camper, maar wel een camper met de charme van toen, die er weer keurig uitzien en er dankzij de hedendaagse techniek ook weer jaren tegenaan kan.

Specialistisch werk

Zowel de restauratie als het inrichten zou je voor een (groot) deel natuurlijk zelf kunnen doen, maar eigenlijk is het werk voor specialisten die precies weten hoe zij de mankementen op de beste manier duurzaam kunnen herstellen. Bovendien kunnen zij je op grond van hun kennis en ervaring ook adviseren omtrent de eventuele aanpassingen aan de inrichting van je klassieke camper.