Inbraak en diefstal

Waarschuwing tegen inbrekersEen camper is een kostbaar iets, zowel materieel als emotioneel. Je hebt meestal een behoorlijk bedrag betaald om hem aan te schaffen en in te richten, en je hebt er ook kostbare spullen in liggen zoals een navigatiesysteem, laptop, fotocamera, MP3-speler, televisie, mobiele telefoons et cetera.

Dat maakt een camper ook heel aantrekkelijk voor dieven, die er helaas soms niet voor terugdeinzen om op een gewelddadige manier andermans spullen te bemachtigen.

Bijna tweederde wordt niet teruggevonden!

InbrekerJaarlijks worden er alleen al in ons land tientallen campers gestolen, waarvan er maar heel weinig worden teruggevonden. Zo zijn er in de periode juni 2008 t/m mei 2009 in Nederland maar liefst 54* campers gestolen, waarvan er maar 19* zijn teruggevonden. Over het algemeen zijn de teruggevonden campers behoorlijk beschadigd en ontdaan van alle waardevolle spullen. Zoiets is niet alleen een financiële strop omdat in veel gevallen niet alles (voldoende) is verzekerd, maar het verlies van je dierbare camper is ook iets waar je behoorlijke emotionele schade van kunt hebben.

Bovengenoemde aantallen zijn alleen van gestolen campers in Nederland. In het buitenland, en zeker als we wat meer richting de Middellandse Zee of Oost-Europa gaan, zijn de cijfers relatief gezien nog hoger. Bovendien komt het nog véél vaker voor dat er in een camper wordt ingebroken.

Regelmatige bezoekers van het Camperforum zullen ongetwijfeld de vele berichten over inbraken en gestolen campers hebben gelezen, en de nog ergere praktijken waar criminelen gebruik van maken.

* Officiële cijfers van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit

Wat zijn de gevaren?

Laten we eens een overzichtje maken met wat er met je camper, je spullen en jezelf zou kunnen gebeuren:

  • Diefstal van spullen op en rond de camper
    Er worden spullen zoals kabelhaspels of fietsen gestolen, die op en rond de camper zijn gestald. Vooral fietsen en scooters zijn populaire objecten.
  • Inbraak d.m.v. openbreken
    Er wordt in je camper ingebroken. Dat kan gebeuren terwijl hij ergens geparkeerd staat, maar ook terwijl je er zelf in slaapt op een camperplek of camping. De dief breekt een deur of raam open om binnen te komen. Als je zelf in de camper slaapt zijn vooral de deuren en ramen van de camper relatief kwetsbaar.
  • Inbraak met gebruik van narcosegas
    De inbreker laat een dosis narcosegas in de camper lopen via een openstaand raam of dakluik, zodat hij ongestoord de camper kan openbreken.
  • Diefstal van de geparkeerde/gestalde camper
    De gehele camper wordt ontvreemd van een parkeerplaats of stallingsterrein.
  • Gewelddadige beroving op parkeerplaats/camperplek
    Criminelen maken gebruik van geweld om zich toegang tot de camper te verschaffen, en nemen kostbare spullen of zelfs de hele camper mee.
  • Gewelddadige overval onderweg
    Criminelen zien kans om de camper tot stoppen te dwingen, om vervolgens kostbare spullen of de gehele camper buit te maken.
  • Oplichting, truc
    Criminelen maken gebruik van een truuk, afleiding of andere slinkse wijze om hun buit te bemachtigen.

Nu ik dit gelezen, ga ik nooit meer op reis…

Dat zou jammer zijn.. maar de straat oversteken kan ook gevaarlijk zijn, en dat doen we toch ook gewoon?
Volg onze tips op deze pagina zo goed mogelijk op om de kans op onaangename verrassingen zo klein mogelijk te maken, en geniet gewoon van je welverdiende vakantie!

Wat kunnen we er tegen doen?

De oplossing is tweeledig:

  • Preventie: de kans op inbraak, diefstal en beroving zo veel mogelijk beperken
    Geen kostbare spullen in het zicht, risicoplekken vermijden, de camper zichtbaar beveiligen.
    >> Lees hieronder meer over inbraak & diefstalpreventie
  • Beveiliging: de gevolgen van inbraak, diefstal en beroving zo veel mogelijk beperken
    De camper op een effectieve manier beveiligen zodat de criminelen, mochten ze toch in de camper komen of de camper in hun bezit krijgen, zo min mogelijk schade aan kunnen richten.
    >> Lees meer op de pagina over camperbeveiliging

Preventie tegen inbraak, diefstal & beroving

Preventie tegen diefstal kan op meerdere manieren, die je eigenlijk ten allen tijde zoveel mogelijk zou moeten aanhouden (zonder dat dit je reis natuurlijk te veel gaat beïnvloeden):

  • Zoek het niet op
    Denk na over de routes die je volgt en de plaatsen waar je parkeert en overnacht. Kijk ook of je camper vanaf de weg of naburige woningen zichtbaar is, en of het terrein verlicht is.
  • Wees alert
    Let op mensen die zich verdacht in de buurt ophouden. Als je ´s nachts over de autoweg rijdt, blijf bij voorkeur in de buurt van andere campers of vrachtauto´s rijden.
  • Val niet te veel op
    Een mooie glimmende camper, zichtbaar voorzien van de nieuwste gadgets, valt natuurlijk aardig op. Die mooie camper kun je moeilijk lelijk gaan maken, maar zorg er wel voor dat al die gadgets zo min mogelijk opvallen. Met name de cabine van de camper is vaak een ware etalage met telefoons, portefeuilles en navigatiesystemen.
  • Laat zien dat je oplet
    Laat zien dat je je spullen in de gaten houdt en dat je de camper altijd op slot doet. Als je zichtbaar makkelijk met minder kostbare zaken zoals een snoerhaspel om gaat, wek je de indruk dat er ook makkelijk met echt kostbare spullen omgegaan wordt.
  • Laat zien dat inbraak/diefstal niet makkelijk is
    Uiteraard heb je je camper tegen inbraak/diefstal beveiligd. Laat dat ook door middel van stickers op de ruiten zien, al vind je die stickers nog zo lelijk. Laat ook het kenteken in je ruiten graveren. Zichtbaar aanwezige extra sloten werken ook zeer preventief.
  • Wees niet te voorspelbaar
    Als je je camper ergens hebt geparkeerd en je gaat wandelend of fietsend de omgeving verkennen, laat dan niet door middel van allerlei voorbereidingen zien dat je je camper lang alleen laat. Pak je rugzak of tas in de camper in, en zorg dat je niet duidelijk met proviand voor de hele dag van je camper weg gaat.
  • Waardevolle spullen
    Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, maar laat voor zover mogelijk zo min mogelijk waardevolle spullen in de camper achter. Zorg er in ieder geval voor dat je niet de autopapieren, reisdocumenten en verzkeringspapieren in de camper achterlaat!
Uiteraard laat je zo min mogelijk waardevolle spullen in je camper achter. Maar je kunt niet alles meesjouwen, een kluisje kan dan een uitkomst zijn.

Help, mijn camper is gestolen, wat moet ik doen?

  • Meld de diefstal meteen na ontdekking bij het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) op +31  (0)71 – 36 41 777, óók als je niet tegen diefstal bent verzekerd. Dat nummer is 24 uur per dag bereikbaar. Hiermee vergroot je de kans op het terugvinden van je camper aanzienlijk! Houd het kentekenbewijs en verzekeringspapieren bij de hand.
  • Doe aangifte bij de politie in de plaats waar uw auto, motor etc. gestolen is. De politie zal je vragen naar het kentekenbewijs, het merk en type van de gestolen camper, de plek waar de auto gestolen is, en naar je persoonsgegevens en legitimatie.
  • Bel je verzekeringsmaatschappij of verzekeringsagent. Houd de verzekeringspapieren uiteraard bij de hand.
  • In het buitenland doe je éérst aangifte bij de lokale politie, daarna handel je volgens bovenstaande punten.