Heisa rond camperplaatsen

Campersite.nlEr is nogal wat heisa over camperplaatsen de laatste tijd. Campingeigenaren zien de vaak goedkope camperplaatsen als broodroof en gaan, vaak gesteund door de RECRON, bij gemeenten in protest.

 

Wat die protesterende campingeigenaren helaas niet altijd beseffen is dat camperaars, net als ´bootjesgasten´, liever niet op een camping staan, maar bij voorkeur op of vlak bij een mooie plek of stad. Vreemd genoeg investeren gemeenten wel vaak miljoenen in jachthavens met allerhande faciliteiten, maar laten ze campereigenaren in de steek.

En mochten er toch camperplaatsen worden gerealiseerd, dan hebben die vaak een te beperkte capaciteit omdat er in ons land nog steeds te weinig camperplaatsen zijn.

 

Bijvoorbeeld in Kampen, één van de meest campervriendelijke gemeenten, waar vaak meer campers staan dan er officieel zijn toegestaan. Gelukkig heeft de gemeente Kampen wel in de gaten dat camperaars daadwerkelijk van belang zijn voor de middenstand. Over het algemeen besteedt een camperaar bij een bezoekje annex overnachting enige tientallen euro´s, wat uiteraard weer een doorn in het oog van de campingeigenaren is, omdat die dat geld liever in hun eigen kassa zien stromen…

 

Voor de meeste camperaars is het bovenstaande niet echt nieuw. Echter, de protesten van campingeigenaren lijken dit jaar, waarschijnijk door de recessie en het groeiende aantal campers, wel heviger te zijn.

 

Een overzicht van de nodige nieuwsberichten en discussies over camperplaatsen in de media, gelukkig niet allemaal even negatief:

 

 

Laten we hopen dat campingeigenaren zich de komende tijd beter gaan realiseren waar camperaars behoeft aan hebben, en proberen om aan die behoeften te voldoen, of zich afzijdig te houden en zich op een andere doelgroep te richten. Maar laten we niet vergeten dat er legio gemeentes zijn die wel begrip hebben voor camperaars, en dat er ook legio campingeigenaren hun camping wèl campervriendelijk exploiteren, eventueel in samenwerking met de gemeente.

Een goed voorbeeld daarvan is de dit jaar campervriendelijkste gemeente Aalten, waar een aantal camperplaatsen zal verdwijnen, maar waar de gemeente wel met diverse campingeigenaren overlegt over het aanleggen van speciale plaatsen voor campers op hun camping.