Hamburg stelt als eerste rijverbod voor Euro 5-dieselauto’s in

Hamburg blauwe milieusticker Euro 6 norm

Hamburg stelt als eerste rijverbod voor Euro 5-dieselauto’s in

Eerder dit jaar oordeelde de Duitse rechtbank dat de Duitse steden, als ze dat willen, een strenger verbod op verontreinigende auto’s in mogen stellen.

Diverse Duitse steden overwogen namelijk om een rijverbod in te stellen voor auto’s met een dieselmotor die niet aan de vrij recente Euro 6-norm zouden voldoen.

Dit rijverbod zou vooralsnog alleen in Stuttgart en Düsseldorf worden ingesteld. De Duitse stad Hamburg is echter sneller, dat heeft met ingang van vandaag (31 mei) al een verbod ingesteld voor dieselauto’s met Euro 5-norm en ouder. Dat wil dus zeggen dat de auto een blauw milieuvignet zou moeten hebben om daar te mogen rijden.

Gelukkig betreft het rijverbod slechts twee wegen in het stadsdeel Altona-Nord. Op de Max-Brauer-Allee is een rijverbod voor vracht- en personenwagens die niet aan de Euro 6-norm voldoen ingesteld, op de Stresemannstraße alleen voor vrachtauto’s. Het verbod is niet van kracht op de snelwegen rond Hamburg, die veel worden gebruikt door mensen die naar Scandinavië gaan. Ook is de boete vrij laag, voor personenauto’s 25 euro. Bovendien heeft men toegezegd dat er vooralsnog eerst waarschuwingen en geen boetes zullen worden gegeven.

Er zullen ongetwijfeld nog meer steden volgen. Doordat ieder land en iedere stad in Europa ongeveer andere milieunormen hanteert, is het voor automobilisten steeds moeilijker om inzicht te krijgen op welke vignetten ze tijdens hun reis nodig hebben. De ANWB pleit daarom in Brussel voor een betere harmonisering van de milieuzones in Europa.

Wil je weten of jouw dieselauto/camper aan de Euro 6-norm voldoet? Dat kun je zien op de website van de RDW, bij ‘Motor & Milieu’.

Like dit artikel
Tweet dit artikel