Grounded RVs bouwt elektrische camper op Brightdrop bestelwagen

Grounded RVs bouwt elektrische camper op Brightdrop bestelwagen
Grounded RVs bouwt elektrische camper op Brightdrop bestelwagen

We kunnen nog niet zeggen dat de markt voor elektrische campers in een stroomversnelling is geraakt, maar er is wel duidelijk progressie te zien. Er zijn verschillende nieuwe elektrische campers – voornamelijk buscampers- aangekondigd en er is daarnaast ook aardig wat interesse uit de markt.

Vanwege die stijgende belangstelling zijn er steeds meer camperbouwers die durven te investeren in de ontwikkeling van een elektrische camper. Zo ook het Amerikaanse bedrijf Grounded RVs, dat zich aandient als een opmerkelijke nieuwkomer omdat het een elektrische buscamper met een bereik van 400 kilometer op basis van een basisvoertuig van Brightdrop introduceert.

Brightdrop ZEV-basisvoertuig

Grounded RVs is een Amerikaans bedrijf en ook het basisvoertuig is Amerikaans. De kans dat deze camper ook in Europa aan zal worden geboden, is daardoor klein. Best wel jammer, aangezien deze camper interessante mogelijkheden biedt.

Dat begint al bij het basisvoertuig. Deze elektrische ZEV600-bestelwagen is niet, zoals we vaak zien, een omgebouwde conventionele bestelwagen. Het nog vrij jonge merk Brightdrop is opgericht door General Motors en richt zich helemaal op elektrische bestelwagens. Dat betekent dat deze van het begin af aan zijn ontworpen als elektrische bestelwagen, en dat heeft zijn voordelen. Verder maakt het Brightdrop EV600-platform, waar de elektrische buscamper van Grounded RVs op gebouwd is, gebruik van de nieuwste Ultium technologie van General Motors.

Realistisch rijbereik tot zo’n 400 kilometer

Die technologie is niet alleen uiterst efficiënt, maar maakt ook een heel bruikbare actieradius van ongeveer 400 kilometer én snelle oplaadtijden mogelijk. Om die actieradius mogelijk te maken, heeft de Grounded G2 camper een accupakket met een opmerkelijk grote capaciteit van maar liefst 173 kWh. Het rijbereik van ongeveer 400 kilometer mogelijk is een vrij realistische opgave, omdat men hier is uitgegaan van de Amerikaanse EPA-norm. Die bevat veel meer ’snelwegkilometers’ dan de in Europe gebruikelijke WLTP-normen.

Bovendien heeft men voor de energievoorziening van de camper zelf er een extra huishoudaccu van 10 kWh ingebouwd. Dat is een behoorlijk grote capaciteit, en ook die accu kun je opladen via de in Amerika gebruikelijke laadaansluitingen voor elektrische voertuigen. Ook onderweg DC-snelladen is mogelijk via de universele CCS-connector. Beide accu’s kunnen overigens bi-directioneel worden opgeladen, en kunnen dus ook als ‘thuisaccu’ dienen.

Duurzaamheid is meer dan alleen een elektrische aandrijving

Grounded RVs heeft niet alleen gedacht aan de aandrijving maar ook aan de duurzaamheid van de materialen. Van (optionele) zonnepanelen op het dak tot het gebruik van gerecyclede materialen in het interieur, elk aspect is ontworpen met een focus op duurzaamheid.

Flexibele indeling door modulair interieur

Een van de meest onderscheidende kenmerken van deze camper is de modulaire indeling. Het interieur kan eenvoudig worden aangepast aan verschillende behoeften, van een ruime leefruimte tot extra slaapplaatsen. Deze flexibiliteit maakt het mogelijk om de camper te gebruiken voor diverse soorten uitstapjes, van korte weekendtrips tot langdurige reizen.

Naast de modulaire indeling biedt de camper ook een scala aan comfortverhogende kenmerken. Denk aan slimme opbergsystemen, een volledig uitgeruste keuken en zelfs de mogelijkheid voor een soort van uitschuifbaar terras.

De totale lengte van de G2 camper bedraagt overigens 7,37 meter en hij heeft een wielbasis van 4,6 meter. De breedte bedraagt 2,16 meter, hij is 2,72 meter hoog en de stahoogte is ruim 1,95 meter. Hij is dus een maatje groter dan de standaard buscamper en dat merk je aan de ruimtelijke indruk van het interieur.

Krijg je waar voor je geld?

Dat is bij een recreatievoertuig altijd moeilijk te zeggen. Dan heb je het over een objectief iets terwijl de kopers meestal meer subjectieve argumenten hebben. De initiële kosten van deze elektrische buscamper (circa 175.000 euro) zijn behoorlijk hoog. Maar die hoge aanschafprijs moet wel worden afgewogen tegen de potentiële besparingen (goedkopere energie, nagenoeg geen onderhoud, lange levensduur) en de veelzijdigheid die het voertuig biedt. Of dit een investering is die zich op de lange termijn kan terugbetalen, zowel financieel als in termen van levenskwaliteit, dat is aan de kopers om te bepalen.