GPS-coördinaten bepalen

KaartAls je voor je website, reisverslag, of juist voor de voorbereidingen van je reis de GPS-coördinaten moet bepalen, zou je dat op de volgende manier kunnen doen.

Als voorbeeld gaan we de coördinaten van de camperplaats bij jachthaven in Korsør (Denemarken) bepalen.

  • Ga naar www.gpscoordinaten.nl/bepaal-gps-coordinaten.php
  • Zet een vinkje in de linker kantlijn voor “ga naar lokatie”
  • Typ bij invoer: Korsør en daarachter: Denemarken
  • Klik op [Ga naar]
  • Bekijk de satellietfoto (klik in de foto op Satelliet)

Als je nu weet wáár die camperplek is, sleep dan dat gele ballonnetje zo nauwkeurig mogelijk naar de (ingang van de) camperplaats. Eventueel zoom je nog wat verder in.

Wanneer je het ballonnetje ergens neerzet, zie je in de regel boven de kaart op 3 verschillende manieren de coördinaten weergegeven. Onze voorkeur gaat uit naar de middelste, bijv. N 55 19.703, E 11 7.98

Als je die coördinaten kopieert en vervolgens in het zoekvenster van Google-maps plakt, ter controle, dan krijg je van Google deze kaart/satellietfoto.

Coördinaten tonen in Google Maps

SatellietfotoAls je Google Maps gebruikt, kun je inzoomen op een plekje om daar vervolgens met je rechter muisknop op te klikken: in het venstertje wat zich dan opent klik je op “Wat is hier?” De coördinaten van de plek die je aanwees staan nu in de zoekbalk van Google Maps en in de kaart verschijnt een groene pijl.
Vaak verschijnt er ook een rode pijl met daarin een letter vlakbij, die geeft de dichtstbijzijnde bij Google bekende plaats weer, met informatie in de rechter kantlijn.