Globe-Traveller Falcon: buscamper voor lange reizen

Globe-Traveller Falcon buscamper

Globe-Traveller Falcon: buscamper voor lange reizen

Camperproducenten bedenken steeds slimmere oplossingen voor buscampers. Die moeten deze campers, waarvoor steeds meer belangstelling is en waaraan steeds hogere eisen worden gesteld, comfortabeler, veelzijdiger of multifunctioneler maken.

Daarbij kunnen de camperfabrikanten natuurlijk geheel verschillende doelstellingen hebben. Bij de Falcon, het laatste model van de Poolse camperbouwer Globe-Traveller, was het de bedoeling om de camper voor een langer verblijf en voor langere reizen geschikt te maken.

Volkswagen Crafter met 4×4

Gezien de schaarste aan Fiat Ducato basisvoertuigen, en het feit dat Globe-Traveller ook vierwielaandrijving op het wensenlijstje heeft staan, is men uitgeweken naar een Volkswagen Crafter basisvoertuig. De VW Crafter is weliswaar even lang als de Ducato, maar is iets smaller en de zijwanden zijn ook iets minder verticaal. Hij biedt ook wat minder interieurruimte. Dat maakte de ombouw voor Globe-Traveller niet altijd even gemakkelijk. Maar de Crafter is leverbaar met vierwielaandrijving en heeft – al was het maar via het ‘bedrijfswagen zustermerk’ MAN – een veelomvattend wereldwijd servicenetwerk.

Dubbele bodem en uitstekende isolatie

Het uitgangspunt van Globe-Traveller was dat de Falcon geschikt moet zijn voor nagenoeg alle klimaten en weersomstandigheden. Een goede isolatie is dus onontbeerlijk. Daarom rust Globe-Traveller de Falcon ook uit met een dubbele bodem. Dit geeft hem niet alleen een uitstekend geïsoleerde vloer maar zorgt ook voor wat extra bergruimte en ruimte om diverse techniek ook vorstvrij in te bouwen. Maar die dubbele bodem kost ook de nodige hoogte. Ondanks het feit dat de VW Crafter is voorzien van een verhoogd dak is de stahoogte door die dubbele bodem met 1,91 meter wel wat beperkter.

Hoogwaardige materialen

Globe-Traveller heeft de lat behoorlijk hoog gelegd bij de ontwikkeling van de Falcon. De uiteindelijke indeling, uitrusting en afwerking en uitrusting heeft men bepaald aan de hand van de resultaten van een marktonderzoek. Hierin onderzocht men de eisen en wensen van camperaars mensen die lange tijd – drie maanden of meer – in hun camper doorbrengen en daar ook wel in werken. Verder wilde Globe-Traveller een buscamper ontwikkelen die niet alleen comfortabel is, maar ook duurzaam en robuust. Men heeft naar eigen zeggen alleen materialen van de hoogste kwaliteit gebruikt.

Langsbank

Ook de indeling van de Globe-Traveller Falcon is allesbehalve standaard. Zo heeft de camper de badkamer achterin en een grote langsbank. Die badkamer is net zo breed als de camper en is voorzien van een waterloos Clesana-toilet. De verlichting en de afwerking in ‘marmerlook’ moet hij de sfeer van een luxe badkamer uitstralen. Achter de badkamer is nog een opbergvak voor bijvoorbeeld kampeermeubilair of skispullen, dat via de achterdeuren bereikbaar is.

De keuken bevindt zich zoals gebruikelijk aan de rechterzijde, direct achter de schuifdeur. Tegenover de keuken, dus aan de linkerzijde, bevindt zich een grote driezits langsbank. Deze kun je ombouwen tot een tweepersoons langsbed. Een eettafel is er niet. Wel kun je uit de keuken een soort van werkblad uitschuiven waarop je je maaltijd kunt nuttigen of je laptop kunt plaatsen.

En net als in de badkamer zijn ook de meubelen van de Falcon afgewerkt in een marmerlook. Dit wordt gecombineerd met zwarte greepjes, een houtdecor vloer en een plafond in betonlook.

Uitrusting

Omdat de Globe-Traveller Falcon voor lange reizen bedoeld is, heeft de uitrusting daar speciaal op afgestemd. Hij is uiteraard autarkisch (zelfvoorzienend). Zo heeft hij twee LiFePO04 accu’s met een totale capaciteit van 400 Ah om de elektrische apparatuur ook onderweg probleemloos te laten werken. Ook heeft hij zonnepanelen met een capaciteit van 320 watt die de huishoudaccu’s  op kunnen laden. Hij is standaard voorzien van Truma 6D iNET dieselverwarming en een keramische kookplaat en kan ook in een geheel gasloze uitvoering worden geleverd. Verder rust Globe-Traveller de Falcon uit met airconditioning in de woonruimte en een 5G WiFi-router.

Niet goedkoop

Al dat moois heeft uiteraard ook zijn prijs. Uitgaande van een versie met vierwielaandrijving beginnen de prijzen van de Globe Traveller Falcon iets boven de 150.000 euro.

Like dit artikel
Tweet dit artikel