Franse milieuzones straks ook van toepassing op buitenlandse auto’s en campers

“Crit’Air Vignette”

Het “Crit’Air Vignette” is straks ook voor buitenlandse auto’s vereist

ZOETERMEER – De milieuzones, zoals we die al een tijdje in Duitsland en sinds kort ook in Nederland kennen, zijn er sinds kort ook in Frankrijk. De eerste milieuzone, genaamd  “Zones à Circulation Restreinte /ZCR” is sinds deze zomer in Parijs aangesteld, en sinds het begin van deze maand is ook de milieuzone rond Grenoble actief.

Tot dusver gold de regel dat alle in Frankrijk geregistreerde auto’s die zones alleen in mochten rijden als ze een passend milieuvignet hebben. Dat gaat veranderen, per 1 april 2017 is deze regel namelijk voor alle auto’s van toepassing, dus ook voor de in het buitenland geregistreerde auto’s. Zo’n vignet wordt overigens “Crit’Air Vignette” genoemd.

Gelukkig zijn er op dit moment slechts 2 zones. De milieuzone rond Parijs, die sinds de zomer operationeel is, omvat alles wat binnen de Boulevard Perpherique  (de rondweg van) Parijs valt. De enige uitzondering is het Bois de Boulogne en het Bois de Vincennes. Sinds 1 november aanstaande is er ook een milieuzone actief rond Grenoble.

Zones à Circulation Restreinte

De hoeveelheid milieuzones zal gestaag worden uitgebreid . Er zullen dus nog meer genaamd  “Zones à Circulation Restreinte /ZCR” bij komen in Frankrijk. Ook Frankrijk heeft het “Crit’Air Vignette” in verschillende classificaties ingedeeld. De auto’s worden in Frankrijk in 6 classificaties ingedeeld. Er zijn classificaties voor de oudere, vervuilende auto’s tot aan die voor moderne en veel minder vervuilende voertuigen. Ook de milieuzones krijgen zo’n classificatie, en uiteraard is het de bedoeling dat je zo’n milieuzone alleen in mag rijden als de classificatie op het milieuvignet minstens gelijk is  dan hetgeen er voor die zone is voorgeschreven.

Gevolgen voor oudere campers

De uitstoot van de auto bepaalt de classificatie. Men kijkt daarbij naar de Euro uitstootnorm en de datum van eerste toelating van het voertuig. Verder maakt men onderscheid tussen personenwagens en vrachtwagens. Sowieso krijgen personenwagens ouder dan 1997 en vrachtwagens ouder dan 2001 geen vignet. Campers met een MTM van meer dan 3500 kilo worden hierbij als vrachtwagen aangemerkt.  Dat dus de nodige gevolgen heeft voor oudere campers, met name als ze ook zwaarder dan 3500 kilo zijn. Voor meer informatie over de milieuzones en -vignetten kun je terecht op www.crit-air.fr.

Like dit artikel
Tweet dit artikel