Ford introduceert EcoBlue dieselmotor

Ford EcoBlue dieselmotor

Nu ook EcoBlue dieselmotoren van Ford

AMSTERDAM  – Ford heeft de nieuwe EcoBlue dieselmotor geïntroduceerd. Deze moet de gebruiker door middel van geavanceerde technologieën en een innovatief ontwerp een geoptimaliseerd brandstofverbruik en lagere CO2- en NOX-uitstoot bieden.

De Ford EcoBlue-dieselmotoren zijn gebaseerd op de bekende Ford EcoBoost-benzinemotoren. Ze zullen verkrijgbaar zijn met een vermogen dat varieert van 100 pk tot 240 pk. De viercilinder 2.0-liter Ford EcoBlue biedt volgens Ford een unieke combinatie van laag brandstofverbruik, prestatievermogen en verfijning. Vooralsnog is hij beschikbaar in twee vernieuwde Ford bedrijfswagens: de Transit en de Transit Custom, en daarmee dus ook voor campers die op basis van een Ford Transit worden gebouwd.

De 2.0-liter EcoBlue wordt dan aangeboden in 105, 130 en 170 pk-versies. Later zal de motor ook met een vermogen van meer dan 200 pk beschikbaar zijn. De nieuwe motor biedt, vergeleken met de bestaande  2.2-liter TDCi-dieselmotor, verbeterde rijeigenschappen dankzij 20 procent meer koppel bij 1.250 tpm. De nieuwe motor is ook stiller, bij stationair draaien produceert hij 50 procent minder geluid.

Euro 6

Een nieuwe motorarchitectuur zorgt voor minder frictie. Dat wordt onder anderen gerealiseerd door een kleinere diameter van de krukaslagers en een nieuw ontwerp van de nokkenas met een off-set van 10 mm. De distributieketting en de aandrijfriemen van de oliepompen zijn in olie ondergedompeld.

Dankzij geavanceerde nabehandelingsprocessen voor de uitlaatgassen zijn de uitstootwaarden in overeenstemming met de strenge Euro 6-normen die in september 2016 worden ingevoerd. Vergeleken met de Euro 5-normen geldt voor de NOx-uitstoot dan een verlaging van 55 procent.

Duurzaamheid

De nieuwe 2.0-liter Ford EcoBlue-motor voldoet aan de hoge duurzaamheidseisen die Ford wereldwijd stelt aan bedrijfswagens voor extreme toepassingen in uiteenlopende markten zoals Europa, de VS en China. Tijdens duurzaamheidstest heeft de motor heeft het equivalent van 5,5 miljoen kilometer ondergaan, waaronder 400.000 kilometers door bestaande klanten, en is uitgebreid geanalyseerd in laboratoria en in de testcentra van Ford. Bovendien zijn er in elke ontwikkelingsfase CAE-evaluaties uitgevoerd.

Like dit artikel
Tweet dit artikel