Facelift voor Fiat Ducato 2022

Fiat Ducato 2022

Fiat lanceert Ducato model 2022

Fiat vernieuwt de Ducato bestelwagen, die al decennia lang het populairste basisvoertuig voor campers is. Tot de vernieuwingen behoren flinke aanpassingen aan de elektronica, een nieuw design voor de cockpit, nieuwe assistentiesystemen en de mogelijkheid voor semi-autonoom rijden.

Nog steeds is de huidige Ducato gebaseerd de derde generatie die in 2006 op de markt kwam. De Fiat Ducato is in de loop van 15 jaar voortdurend doorontwikkeld en ook visueel steeds verder is gemoderniseerd. Dit keer ligt de nadruk vooral op de technologie en minder op het uiterlijk.

Exterieur

Het uiterlijk zal slechts subtiel worden herzien. De visuele veranderingen aan de voorkant zijn alleen door kenners van het model te herkennen. Het belangrijkste verschil is de nieuwe grille (groter merklogo, twee prominente dwarsbalken in chroom) en de koplampen met nieuwe LED-technologie. Of de Full-LED koplampen ook in Nederland standaard zullen zijn, is nog niet bekend.

Interieur

Fiat Ducato 2022De belangrijkste en meest in het oog springende wijziging zien we in de cockpit. In de nieuwe Ducato bevat deze volledig digitale instrumenten. Daarbij komt de nieuwste versie van het eigen U-Connect multimediasysteem van de Stellantis Groep met schermen tot tien inch. De uitgebreide reeks functies van de nieuwe U-Connect-generatie omvat onder anderen navigatie met TomTom 3D-kaarten en draadloze integratie van Apple Carplay en Android Auto. Maar er is nog meer gewijzigd in het interieur. Een nieuw stuurwiel, andere versnellingspook, gewijzigde deurpanelen en een verbeterde bedieningseenheid voor het klimaatsysteem completeren de vernieuwingsmaatregelen. Ook zijn de stoelen comfortabeler en ruimer en hebben ze een nieuwe bekleding.

Assistentietechnologie

De vernieuwde Fiat bestelwagen krijgt de naam “New Ducato” mee. Het zal naar eigen zeggen het eerste lichte bedrijfsvoertuig met autonome rijcapaciteiten op niveau 2. De Fiat Ducato krijgt – afhankelijk van de gekozen uitvoering – een flinke hoeveelheid eigentijdse assistentietechnologie. Van snelheidsbegrenzing tot remcontrole bij onverwachte obstakels zoals voetgangers en fietsers, van verkeersbordherkenning en aandachtsbewaking van de bestuurder tot de adaptieve cruise control met Stop&Go-functie, Lane Keeping Assist en Traffic Jam Assist. Met de beschreven systemen, die ‘binnenkort’ beschikbaar moeten zijn, zal ook ‘geassisteerd rijden’ mogelijk moeten zijn.

Verder worden de rijassistentie- en parkeersystemen nog aangevuld met een digitale centrale spiegel, die dankzij de camerahulp een centraal zicht naar achteren mogelijk maakt. Er is ook een ESC-systeem met zijwindassistentie, trailer stabiliteitscontrole en Active Park Assist. Je kunt de Fiat Ducato dus ook automatisch te parkeren, als je wilt.

Wat veel camperaars zullen waarderen is het feit dat de mechanische handrem wordt vervangen door een elektronische parkeerrem. Ook komt er een optionele ‘keyless entry’ waarmee je ook de motor kunt starten, een laadstation voor het inductief (draadloos) opladen van smartphones, twee USB-A- en USB-C-poorten en een 230-volt stopcontact.

Motoren

Aan de motorzijde blijven de vier vermogensniveaus van 120 tot 180 pk behouden. Fiat zegt dat de handgeschakelde zesversnellingsbak is herzien, terwijl de negentraps automaat (leverbaar vanaf de 140 pk variant) ongewijzigd blijft.

Verder zal er in de toekomst ook een zelfnivellerende luchtvering leverbaar zijn. Die kan de bestuurder handmatig in de hoogte verstellen. De nieuwe elektrische stuurbekrachtiging is standaard op alle Ducato modellen.

De prijzen zijn nog niet beschikbaar; de marktintroductie van de nieuwe modellen zal in eerste instantie in Italië beginnen, waar de orderboeken inmiddels zijn geopend. Voor zover wij weten zal de Fiat Ducato model 2022 deze nazomer op de Caravan Salon 2021 en de IAA bedrijfswagens te zien zijn.