Extra compacte dakairco voor buscampers

Teleco dakairco voor buscampers

Extra compacte Teleco dakairco voor buscampers

De Clima eVan van het Italiaanse Teleco is slechts 71 cm lang en ongeveer 23 cm hoog. Het is volgens Teleco de kleinste dakairco die er momenteel te koop is.

Daardoor is deze bij uitstek geschikt om op het dak van een buscamper of afzetunit te monteren. Hij kan in de opening van een standaard dakluik van 40 x 40 cm worden gemonteerd, Als dat niet aanwezig is, kan de Teleco Clima eVan in opening van 36 x 36 cm worden geplaatst.

Het rooster aan de binnenzijde is maar vier centimeter hoog. De Teleco Clima eVan neemt dus ook aan de binnenzijde weinig ruimte in beslag. Daardoor blijft de hoofdruimte in de camper nagenoeg onaangetast.

Ook voor gebruik in rijdende voertuigen

Wie een buscamper heeft waarvan het basisvoertuig niet is voorzien van een airco of climate control, kan overwegen om de kleinste uitvoering, de 5400H, ook tijdens het rijden te gebruiken. Deze kan namelijk ook via een zuivere sinusomvormer op de accu worden aangesloten. Op die manier hebben ook oudere buscampers een airco tijdens het rijden. De gekoelde lucht blaast dan uiteraard niet direct uit de ventilatieroosters van het dashboard zodat het wat indirecter dan gebruikelijk werkt.

Clima eVan 5400H en 7400H

De Clima eVan 5400H is ontworpen voor een laag verbruik en heeft een koelcapaciteit van 1700 watt. Het iets sterkere model 7400H heeft een capaciteit van 2200 watt. Ze zijn allebei voorzien van een warmtepomp. Ze kunnen het interieur van de camper dus niet alleen koelen maar ook verwarmen. Dat kan, als er netspanning beschikbaar is, uiteraard een heleboel gas of diesel voor de verwarming schelen. De dakairco heeft een multifunctioneel display en LED-verlichting die via de afstandsbediening kan worden in- en uitgeschakeld. De functies Koelen, Verwarmen en Automatisch kunnen eenvoudig worden geselecteerd via de afstandsbediening.

“Milieuvriendelijk” koelmiddel

Koelmiddelen van airco’s zijn over het algemeen niet bepaald milieuvriendelijk. Teleco maakt voor deze dakairco gebruik van R32 koelmiddel, dat heeft het laagste “global warming potential” (GWP 675) van alle koelmiddelen voor airconditioners voor voertuigen. Het middel brengt geen schade toe aan de ozonlaag en stoot veel minder CO2 uit dan gebruikelijke koelmiddelen. Bovendien koelt het zo’n 10% efficiënter. Doordat het uit maar één bestanddeel bestaat kan het koelmiddel ook eenvoudiger worden gerecycled.