Darc Mono expeditiecamper heeft fraaie, onverwoestbare koolstofvezel opbouw

Darc Mono expeditiecamper

Darc Mono expeditiecamper heeft fraaie, onverwoestbare koolstofvezel opbouw

Hoewel koolstofvezel een kostbaar materiaal is, wordt het steeds vaker in de recreatiebranche toegepast. Het materiaal wordt in bijvoorbeeld hardshell daktenten gebruikt. Bij campers wordt het nog maar mondjesmaat toegepast.

De Duitse start-up Darc gebruikt het voor de opbouw van de nieuwe Mono expeditiecamper en laat daar duidelijk zien wat een ongekende mogelijkheden dit materiaal biedt. De onlangs gepresenteerde Darc Mono is nog maar een studiemodel, maar is tot in de details afgewerkt.

Koolstofvezel, dat we ook wel als carbon fiber kennen, is net zo sterk als staal maar tot wel 70% lichter. Bovendien kan het, net als polyester en andere glasvezelversterkte kunststoffen, in allerlei vormen worden verwerkt. Daardoor kan er met koolstofvezel een ontzettend sterke en lichte opbouw worden gemaakt waarbij er aan het model nagenoeg geen concessies worden gedaan. Dat is ook te zien aan de Mono camper van Darc. Dit Duitse bedrijf is overigens opgericht door mensen die een ruime ervaring hebben opgedaan bij onder anderen BMW, Daimler en Pininfarina.

Uit een geheel vervaardigde opbouw

Opvallend is het contrast tussen buiten- en binnenzijde. Buiten is het een robuuste, stoere camper die uitnodigt om verre reizen door ongebaande gebieden mee te maken. De binnenzijde is weer heel verfijnd, licht en minimalistisch ingericht. De opbouw is een zogenaamde monocoque en is dus uit één geheel vervaardigd. Ondanks de lengte van 4,20 m weegt de opbouw maar 600 kilo, zo’n 35 procent lichter dan een soortgelijke opbouw met een conventionele bouwwijze. Het gebruik van koolstofvezel geeft ontzettend veel mogelijkheden. Niet alleen zijn de ramen heel groot, het panoramische is maar liefst 210 x 63 cm. Het interieur is daardoor ontzettend licht maar de constructie in ongekend stijf.

Iveco Daily met 4×4

Darc heeft voor het basisvoertuig gekozen voor de nieuwste generatie van de Iveco Daily, de 70S18 4×4. Omdat je met een expeditiecamper ook aardig off-road moet kunnen rijden, is de Iveco Daily voorzien van vierwielaandrijving, aangevuld met grote 37-inch off-roadbanden en een speciale, door KW Automotive ontwikkelde adaptieve ophanging. De speciale, aangepaste bull bar, Led-lichtbalk, carbon fiber snorkel en de 10-tons lier maken het voertuig compleet. De Darc Mono heeft naar eigen zeggen overtuigende off-road eigenschappen die niet onderdoen voor die van expeditievoertuigen van gerenommeerde merken.

Licht interieur

Ondanks de redelijk compacte afmetingen oogt het interieur van de camper ontzettend ruim. At komt mede door de riante lichtinval en het gebruik van lichte, rustige tinten. Het interieur heeft een 205 cm. Boven de vijfpersoons zithoek bevindt zich een groot hefbed (193×140 cm), verder heeft de camper veel bergruimte, een complete keuken met grote koelkast/vriezer, een doucheruimte, een 4K-beamer en een hoogwaardig audiosysteem.