
Na jaren van onstuimige groei – mede dankzij de coronapandemie – is het aantal overnachtingen op Nederlandse campings in 2024 voor het eerst licht gedaald. Toch lijkt die correctie weinig te zeggen over de aanhoudende populariteit van kamperen, en ook het reizen met de camper. Vooral buiten het hoogseizoen blijft de vraag naar flexibele, zelfstandige verblijfsvormen stevig overeind, met de camper als ideale en flexibele metgezel.
Uit gegevens van ABN AMRO en het CBS blijkt dat het totaal aantal kampeerovernachtingen in 2024 met 7 procent is afgenomen. Die daling komt vrijwel volledig voor rekening van Nederlandse kampeerders. Buitenlandse gasten bleven juist in vergelijkbare aantallen terugkomen, vooral in het voor- en naseizoen. De cijfers tonen aan: wie met een camper reist, laat zich niet snel tegenhouden door schoolvakanties of een nat voorjaar.
Het seizoen wordt steeds langer
Wat duidelijk zichtbaar is in de cijfers: het traditionele kampeerseizoen verandert. Het aandeel overnachtingen buiten de maanden mei tot en met augustus groeit gestaag. In 2012 viel nog 95 procent van alle overnachtingen binnen het zomerseizoen, in 2024 was dat nog 91 procent. Campers spelen daarin ongetwijfeld een hoofdrol. Ze bieden immers alle comfort om ook bij prettig met minder stabiel weer te kunnen reizen en verblijven. Bovendien zijn camperaars geneigd om het hele jaar door tripjes met hun camper te maken.
Gemeenten dragen hun steentje bij met soepeler openstellingsregels, waardoor meer campings ook in het vroege voorjaar en najaar open zijn. Die spreiding is gunstig voor camperaars die het hoogseizoen liever mijden, en voor ondernemers die hun bezetting breder willen trekken.

Buitenlandse kampeerders en camperaars ontdekken Nederland
Duitsers blijven het grootste aandeel vormen onder de buitenlandse campinggasten, goed voor 25 procent van het totaal. Maar ook Zweden, Zwitsers en Spanjaarden komen vaker met camper of caravan naar Nederland. Hun absolute aantallen zijn nog bescheiden, maar de groeicijfers zijn indrukwekkend. Het aantal overnachtingen door Zwitsers steeg bijvoorbeeld met 189 procent ten opzichte van 2014.
Vooral natuurgebieden, kustregio’s en plekken met goed ingerichte camperplaatsen profiteren hiervan. De meeste buitenlandse camperaars waarderen de bereikbaarheid, infrastructuur en voorzieningen die Nederland biedt — van verzorgingspunten tot duidelijke regelgeving.
Comfort en prijs lopen gelijk op
De gemiddelde prijs voor een overnachting op een camping stijgt ook in 2025 verder door. Dat komt deels door luxere voorzieningen: steeds meer campings bieden privé-sanitair, verharde camperplekken met stroom en watertappunten, en zelfs extra services zoals broodjesservice of late check-out.
Toch blijft de campervakantie voor veel reizigers een relatief voordelige keuze, zeker vergeleken met hotels of vakantieparken — die vanaf 2026 ook nog eens te maken krijgen met een forse BTW-verhoging. Campings vallen buiten die maatregel, wat hen aantrekkelijk houdt voor prijsbewuste camperaars.

Slimmer boeken, meer vrijheid
Ook het boekingsgedrag verandert. We boeken steeds vaker buiten de vaste patronen: donderdag en zondag zijn in opkomst als aankomstdagen, naast de traditionele vrijdag en zaterdag. Flexibele incheckmogelijkheden helpen daarbij. Daarnaast blijkt: wie gratis annuleren aanbiedt, ontvangt meer boekingen zonder dat het aantal afzeggingen uit de hand loopt. Uiteraard zullen veel camperaars helemaal geen plek reserveren en ‘op de bonnefooi’ reizen.
Opvallend is ook de behoefte aan duidelijke informatie. Campings met 20 tot 40 heldere foto’s van hun terrein, voorzieningen en plaatsen scoren beter dan die met een te beperkt óf juist overweldigend beeldmateriaal. En een vroeg geopende boekingskalender vergroot de kans op terugkerende gasten.
Ook de camper is uitgegroeid tot een vaste waarde
De daling in kampeerovernachtingen lijkt dus vooral een correctie na jaren van uitzonderlijke groei. Voor camperaars verandert er weinig: zij blijven sowieso profiteren van flexibiliteit, comfort en seizoensonafhankelijk reizen. En nu campings hun aanbod steeds beter afstemmen op deze doelgroep, is het camperpubliek verzekerd van een plek — het hele jaar door. En dan zijn er natuurlijk ook nog de camperplaatsen. Mogelijkheden genoeg.