Campervariant van de XBUS gepresenteerd

XBUS Camper

Campervariant van de XBUS gepresenteerd

Het Duitse Electric Brands brengt een nieuwe camper op de markt: het broertje van de XBUS. Een jaar geleden presenteerde het bedrijf de XBUS als een compacte en veelzijdige elektrische bestelwagen die in vele verschillende carrosserievormen verkrijgbaar moet zijn.

Binnenkort komt daar de camper van XBUS bij. In een teaser was al eens de normale en offroad variant van de XBUS te zien, en nu volgt dus een campervariant van de elektrische XBUS.

Kleine maar uitgekiende elektrische camper

De campervariant van de XBUS wordt net als de normale variant gekenmerkt door zijn formaat. De XBUS zelf is namelijk maar een vrij klein bestelbusje (3.96 x 1.64 x 1.96 m) met een modulaire opbouw. Diezelfde kenmerken gaan we terugzien in de camper.

Daarbij zal ook de accu voor de aandrijving modulair zijn. Alle modellen worden standaard geleverd met een 15 kWh accupakket. Geïnteresseerden kunnen de accucapaciteit van de XBUS uitbreiden met nog eens een of twee modules van 15 kWh. De maximale capaciteit zal dus 45 kWh bedragen. Dat lijkt weinig, maar een lichte en compacte camper heeft ook niet veel meer nodig. Het vermogen van de motoren is met 15 (nominaal) tot 56 (piek) kW beperkt te noemen. Vanwege het enorme koppel van de elektromotoren komt deze camper toch nog vrij vlot uit de startblokken. De actieradius ligt tussen de 100 en 600 kilometer, afhankelijk van factoren als de gekozen aandrijfvariant, accucapaciteit, carrosserievorm en belading.

Geen zee aan ruimte, wel een hefdak

Omdat de XBUS compact is, moeten we geen zee aan ruimte verwachten. Wat we wel al weten, is dat de camper met een hefdak uitgerust is. Ook kan de XBUS Camper middels een bescheiden slide-out aan de achterzijde worden verlengd. Dat biedt plek voor een tweepersoons bed van 210 x 130 centimeter.

In de XBUS camper vinden we ook een compact keukenblokje met een gootsteen, koelkast en kookplaat terug. Achter op het dak is plek voor een bagagerek. Ook zijn er zonnepanelen aanwezig die de huishoudaccu opladen.

Wanneer komt de XBUS camper?

De XBUS camper heeft nog geen officiële productiedatum. De fabrikant liet weten in 2022 te willen produceren, maar dat is tot dusver nog niet gelukt. In het persbericht geeft Electric Brands ook nog niet veel prijs. Wel deelt de fabrikant mee dat de campervariant van de XBUS tot de populairste modellen van de reserveringslijsten behoort.