Camperunits voor de vernieuwde Mercedes Titan

Camperunits voor de vernieuwde Mercedes Titan

Camperunits voor de vernieuwde Mercedes Titan

In de begintijd van de buscampers was vooral het formaat van de Volkswagen busjes heel populair. Later werden de buscampers vaak ook op basis van de beduidend grotere Fiat Ducato gebouwd.

De laatste jaren zien we weer veel kleinere buscampers, mede omdat de jongere camperaars het fenomeen ‘vanlife’ hebben ontdekt. En uiteraard doen de camperfabrikanten hun best om ook aan de vraag naar die kleinere campers te voldoen. Vandaar dat Mercedes-Benz een microcamper op basis van de vernieuwde Citan op de markt brengt.

Afgelopen zomer, op de Caravan Salon in Düsseldorf, gooide de Duitse autofabrikant al een proefballonnetje op en toonde daar de nieuwe Citan – min of meer een zustervoertuig van de recent geheel vernieuwde Renault Kangoo – als microcamper met slaapmogelijkheid.

Camperunits voor de Mercedes Citan II

Dat proefballonnetje smaakte kennelijk naar meer want er zijn nu al twee bedrijven die camperunits voor de vernieuwde Citan aanbieden. Laten we voor de goede orde vermelden dat het niet mogelijk is om een Citan op deze manier op een camperkenteken te kunnen zetten. Dan zou hij namelijk bijvoorbeeld ook stahoogte door middel van een verhoogd dak of hefdak moeten hebben. Maar wie een Citan voor dagelijks vervoer gebruikt, kan de auto door middel van deze units heel makkelijk en snel ombouwen tot een eenvoudige microcamper om er ook mee op vakantie te kunnen gaan.

De aanbieders die camperunits voor de tweede generatie van de Mercedes Citan aanbieden, zijn het Zwitserse bedrijf Sortimo en het Duitse VanEssa Mobilcamping.

Sortimo

Sortimo camperunits voor de vernieuwde Mercedes TitanDe zogenaamde multifunctionele box van Sortimo Zwitserland biedt een twee-in-één oplossing met een keuken- en slaapunit. Hij is geïnstalleerd achterin de nieuwe Citan. De keukenunit is voorzien van een ladesysteem, een spoelbak, een uitneembaar kookplaatje met twee pitten en een lade voor kookgerei. Optioneel is een koelbox verkrijgbaar die ook in het keukenblok kan worden geïntegreerd. Het slaapsysteem wordt boven het keukenblok geïnstalleerd. In enkele ogenblikken kan dit worden uitgeklapt tot een bed met een oppervlakte van 2,02 bij 1,51 meter. Als het bed is opgeklapt, kunnen de achterstoelen van de nieuwe Citan ongehinderd worden gebruikt. De multifunctionele box van Sortimo is verkrijgbaar in de kleuren zwart, grijs en rood/oranje.

Wie niet genoeg heeft aan twee slaapplaatsen, kan ook kiezen voor de daktent van Sortimo. Deze wordt gemonteerd op de dakrails van de nieuwe Citan. Dat monteren kan in een paar minuten en met een oppervlakte van 2,40 bij 1,40 meter biedt hij voldoende slaapruimte voor twee volwassenen. De tent heeft een luifel boven de ingang en twee ramen met muskietengaas. De toegang tot de daktent gaat zoals gebruikelijk via de meegeleverde aluminium ladder.

VanEssa

VanEssa camperunits voor de vernieuwde Mercedes TitanOok het VanEssa keukensysteem bevindt zich aan de achterzijde van de nieuwe Citan en is eveneens gebaseerd op een ladesysteem. Het omvat onder andere een ingebouwde kookplaat, een spoelbak en een optionele koelbox. Uiteraard is er ook de nodige ruimte voor keukengerei zoals serviesgoed, potten en pannen en voorraden.

De keukenmodule kan in een handomdraai worden ge(de)monteerd. Klanten kunnen kiezen voor verschillende designopties waaronder twee houten afwerkingen.

Het slaapsysteem van VanEssa kan de laadruimte van de nieuwe Citan in een paar eenvoudige stappen omtoveren tot een comfortabel bed met een oppervlak van 1,89 bij 1,15 meter. Het is afzonderlijk of in combinatie met het keukensysteem verkrijgbaar.