Geen gratis camperplaatsen meer in Aalten

Campersite.nlDe gemeente Aalten wil met ingang van 2011 het gratis gebruik van de camperplaatsen in de gemeente afschaffen en overgaan tot een aantal betaalde camperplaatsen met sanistation.

 

De gemeente Aalten, in 2009 nog de campervriendelijkste gemeente van Nederland, heeft nu een tiental gratis camperplaatsen voor elk drie campers waar wisselend gebruik van wordt gemaakt. Bij sommige camperplaatsen staan vaak meer dan de toegestane 3 campers wat leidt tot overlast voor de omgeving terwijl van andere camperplaatsen amper gebruik wordt gemaakt.

Uiteraard is het lokale toeristische bedrijfsleven niet blij met deze camperplaatsen. De campers mogen er immers gratis staan en betalen ook geen toeristenbelasting, zodat het voor campings ook geen zin heeft om te investeren in campervoorzieningen. De gemeente Aalten wil de toeristensector daarom tegemoet komen. Ook vindt de gemeente het niet langer tot haar taak behoren om te voorzien in gratis camperplaatsen.

 

Evengoed wil de gemeentecamperaars die per definitie geen campings bezoeken nog wel enige mogelijkheden bieden om in de kernen te kunnen overnachten, ook met het oog op bestedingen bij de lokale middenstand.  De gemeente heeft voor de locaties Ahof (Aalten) en Eurohal (Dinxperlo) daarom bepaald dat zij onderdeel vormen van het regionaal project ‘uniforme camperplekken’.

Regionaal project voor 30 uniforme camperplekken met sanistation

Het Recreatieschap Achterhoek Liemers (RAL) is met een financiële bijdrage van de provincie Gelderland een project gestart om te komen tot 30 uniforme camperplekken. Op die locaties komt een Sanistation voor stroom en water met de mogelijkheid afvalwater te lozen. Per locatie is ruimte voor vier campers die hier tegen betaling van een vast tarief 24 uur mogen staan. Het RAL richt zelf bij Slingeplas een dergelijke locatie in, waarmee de kern Bredevoort (met de bekende boekenmarkten) ook een camperplaats krijgt. De camperplaatsen kunnen ook bij campings worden ingericht. In ieder geval één camping in Aalten neemt deel aan het project. 

Uitvoering start in 2011

Het jaar 2011 wordt een overgangsjaar waarin de exacte locatie van de camperplekken met sanistation bij de Ahof en de Eurohal wordt bepaald. In 2011 kunnen de campers nog gratis staan op deze twee locaties, de andere locaties worden al wel gesloten. Vanaf 2012 is de camper nog steeds van harte welkom, maar dan wel tegen betaling.