Camperen over twintig jaar

Hymer Galileo

Camperen over twintig jaar

Op Caravan Salon kon je ook zien hoe camperen er volgens de Erwin Hymer Group over 20 jaar uit zou kunnen zien. Daar stond geen niet alleen een studiemodel van een futuristische camper maar kon je ook via Virtual Reality tot in de kleinste details zien hoe de campers er in de toekomst uit zouden kunnen zien.

Hymer liet daar, in samenwerking met het designteam van Digital Design Solutions, ook een virtuele camperconfigurator zien. Deze biedt de kopers niet alleen een virtuele showroom en virtuele wandeling door de camper. Je hebt hiermee namelijk ook de mogelijkheid om de productie van camper aan de hand van de door de klant ingevoerde configuratie aan te sturen.

Virtuele wandeling

De klant kan, tijdens zijn zoektocht naar het voor hem meest geschikte voertuigtypes, zelf door alle mogelijke plattegronden en daar ook virtueel door heen wandelen. Er is qua configuratie ontzettend veel keus, de klant kan onder anderen zelf de stoffen en kleuren kiezen en dus ook zijn persoonlijke individualiteit de vrije loop laten. Met Virtual Reality (VR) kan hij dan niet alleen alle veranderingen die hij doorvoert zien gebeuren, maar ook driedimensionaal ervaren. Is het voertuig te klein of te groot? Is de zitgroep op de juiste plaats? Past deze indeling het beste? In de toekomst zullen al deze vragen in de toekomst met één druk op de knop worden beantwoord. Het hoogtepunt van de configuratie is een reis die eindigt op het strand met de eerder geconfigureerde camper. De mogelijkheden zijn dankzij VR eindeloos. Zo krijgen de kopers van de campers de mogelijkheid om via VR door hun voertuig in de gewenste configuratie rond te lopen voordat de aankoop wordt afgerond.

Emissievrij en autonoom

Hymer had naar de caravan Salon ook een conceptcamper meegenomen. Een model dat in deze vorm misschien binnen 20 jaar werkelijkheid zou kunnen worden. De Hymer Concept Galileo is een 2,30 meter breed en 6,80 meter lang aandrijfplatform waarop een eerder geconfigureerde lichtgewicht cabine is gemonteerd. Hoe en waarmee de camper later zal worden bestuurd, is nog niet definitief vastgesteld. Het spreekt voor zich dat het een emissievrije aandrijving zal zijn, bijvoorbeeld een elektromotor of een brandstofcel. Het vermogen moet via wielnaafmotoren op alle vier de wielen worden overgebracht. Het conceptvoertuig rijdt bovendien ook volledig autonoom. Een stuur, de bestuurdersstoel en passagiersstoel zijn niet langer nodig. In plaats daarvan zijn er twee comfortabele stoelen.

Licht in overvloed

Het futuristisch ogende interieur wordt dankzij de enorme voorramen overspoeld met licht. Net als in een vliegtuig kunnen de twee luxe stoelen automatisch worden omgebouwd tot volwaardige bedden. De grote ramen zijn gemaakt van intelligent, schakelbaar en thermochroom glas. Ze kunnen met een druk op de knop worden gedimd. Het dakraam is uitgerust met een fotovoltaïsch systeem. Aan de achterzijde van het Concept Galileo kunnen klanten een groot keukenblok of een stapelbed in combinatie met een kleiner keukenblok bestellen.

Terras

Het hoogtepunt van het keukenblok is de mogelijkheid om deze uit te breiden naar het terras. Terras? Ja, want naast de grote deuren die ook opgevouwen kunnen worden om een zonnedak te vormen, kunt je een houten terras met en oppervlakte van ruim 5 vierkante meter uitvouwen, dat normaal is verborgen onder de cabine.

Dilemma: sauna of keuken

Daarnaast is er ook een wellnesscabine beschikbaar via de VR-configurator. Met andere woorden, waar een paar kliks geleden nog een stapelbed of een geweldige keuken stond kun je nu een grote badkamer en een sauna zien. Eén klik verder en de hele cabine is een personenvoertuig geworden met vier verstelbare stoelen.