Camperbus op basis van Hyundai Staria binnenkort wereldwijd verkrijgbaar

Hyundai Staria Lounge Camper

Camperbus op basis van Hyundai Staria binnenkort wereldwijd verkrijgbaar

De camperbus op basis van de Hyundai Staria bestelwagen, Staria Lounge Camper genaamd, is momenteel alleen in Zuid-Korea verkrijgbaar. Hier komt gelukkig dit jaar nog verandering in.

De Staria Lounge Camper zal binnenkort namelijk wereldwijd verkrijgbaar zijn- iets waar fervente camperaars maar al te blij mee zullen zijn. De Lounge Camper is immers een interessant alternatief voor de marktleiders in deze klasse, zoals de VW Transporter California, Mercedes-Benz Marco Polo en Ford Transit Custom Nugget.

Veelzijdige bestelwagen

De Hyundai Staria is een wereldwijd verkrijgbare bestelwagen die in 2021 zijn debuut maakte. Ten tijde van zijn introductie trok de Staria veel bekijks, mede vanwege zijn moderne, opvallende uiterlijk. Inmiddels heeft Hyundai diverse varianten van de moderne bestelwagen geïntroduceerd, waaronder passagiers-, bedrijfs en zelfs schoolbusvarianten. Onlangs voegde het een kampeerbus-configuratie, de Staria Lounge Camper, toe aan het gamma. Deze is vooralsnog uitsluitend verkrijgbaar in Zuid-Korea, maar wordt binnenkort wereldwijd aangeboden.

Futuristisch en aerodynamisch

De Staria bestelwagen ziet er verre van ‘normaal’ uit. De bestelwagen heeft een behoorlijk futuristisch en aerodynamisch uiterlijk, iets wat uiteraard ook geldt voor de Staria Lounge Camper. Hiermee onderscheidt de Staria zich ook behoorlijk van de ‘gevestigde orde’. Hyundai heeft de standaarduitvoering van de Staria omgetoverd tot een luxe kampeerbus door deze te voorzien van een aerodynamisch vormgegeven hefdak, een luifel en een tot slaapplaats om te bouwen achterbank. Hierdoor is de Lounge Camper wel zo’n 2.095 millimeter hoog. Dat is een hoogte waarvan je het in sommige parkeergarages benauwd van zult krijgen. Parkeergarages zijn vaak geschikt voor voertuigen van maximaal 2 meter hoogte.

Aandrijving

Qua aandrijving komt de Staria Lounge Camper overeen met de andere configuraties van de Staria. De buscamper is uitgerust met een 2,2-liter turbo dieselmotor, goed voor een vermogen van 130 kW en een koppel van 430 Nm. Verder is de Staria voorwielaangedreven en uitgerust met een 8-traps automatische versnellingsbak. Opvallend genoeg wordt de buscamper in Zuid-Korea ook aangeboden met vierwielaandrijving, maar het is nog onduidelijk of dit elders ook het geval zal zijn.

Moderne kampeerbus

Ook op gebied van indeling valt er weinig te klagen. De Staria Lounge Camper is verkrijgbaar met vier of elf zitplaatsen, waarvan de eerstgenoemde in Nederland waarschijnlijk het meest in de smaak zal vallen. Deze uitvoering heeft in totaal vier slaapplekken, waarvan twee in het hefdak. Daarnaast heeft de Staria een bescheiden keukenblok met een koelkast (36 liter), watertank (70 liter), afvaltank (40 liter), een gootsteen, een klaptafeltje en diverse opbergvakken. Ook is de Lounge Camper voorzien van een inklapbare luifel, een externe elektriciteitsaansluiting, een schuiftafel en twee inklapbare stoelen.

Prijsvoering

Over de prijsvoering is op dit moment nog weinig bekend. In Zuid-Korea is de Hyundai Staria Lounge Camper verkrijgbaar vanaf 37.000 euro, maar deze prijs is verre van representatief voor Europa en Nederland.