Bürstner voegt ook de Lineo buscamper aan het programma toe

Bürstner Lineo buscamper

Bürstner voegt Lineo buscamper aan programma toe

Hoe populair buscampers tegenwoordig zijn, is goed te zien aan de ontwikkelingen bij de Duitse camper- en caravanbouwer Bürstner. Nog niet zo lang geleden was de City Car de enige buscamper van Bürstner, en dat model was geen uitgesproken succesnummer.

Totdat een paar jaar geleden ‘vanlife’ een nieuwe trend werd. Bürstner paste het assortiment snel aan. De City Car verdween en in de loop van een aantal jaren verschenen zowel de Eliseo, Campeo en de Copa op de markt. Dit voorjaar voegt Bürstner met de Lineo zelfs een vierde model aan zijn programma buscampers toe.

De komst van de Lineo was niet alleen bedoeld om het programma uit te breiden. Omdat de Fiat Ducato, het meest gebruikte basisvoertuig voor campers, momenteel nogal moeilijk leverbaar is, stappen veel camperproducenten over naar alternatieve basisvoertuigen. Een daarvan is de Ford Transit, die Bürstner ook al selecteerde als basivoertuig voor de compacte Copa buscamper. De Erwin Hymer Group, waartoe Bürstner behoort, ging in dat verband een tijdje geleden ook een strategische samenwerking aan met Ford. Met de introductie van de Lineo, die Bürstner dus ook op basis van de Ford Transit bouwt, breidt het Duitse merk zijn programma buscampers uit tot vier modellen.

Indeling

De Ford Transit is zo’n 9 centimeter smaller dan de Fiat Ducato, en heeft ook een iets kleinere wielbasis. Toch merk je dit niet meteen qua ruimte. De Lineo heeft namelijk een flinke stahoogte van 199 cm, maar liefst 9 cm meer dan vergelijkbare Bürstner buscampers op basis van de Fiat Ducato. Ondanks die geringere breedte is het Bürstner gelukt om een dwarsbed van heel acceptabele afmetingen (190 x 145 cm) in de Lineo te plaatsen.

Verder heeft de Bürstner Lineo een min of meer ‘klassieke’ indeling met voorin de zitgroep, in het midden de keuken en de badkamer tegenover elkaar. De keuken bevat een tweepits gasstel, gootsteen en kraan en een 90 liter compressorkoelkast. Deze badkamer is voorzien van cassettetoilet, opklapbare wastafel en een douchemogelijkheid. Onder het dwarsbed, dat vrij hoog is geplaatst, bevindt zich een respectabele hoeveelheid bergruimte. Er is eventueel een derde slaapplaats van 187 x 84-98 cm beschikbaar door de zitgroep om te bouwen.

Voor het interieur heeft Bürstner gekozen voor de moderne Brava woonwereld. De meubels zijn uitgevoerd in een mix van houttinten en lichte zandgrijstinten, wat een strakke en moderne indruk geeft. Kopers kunnen kiezen uit drie verschillende interieurkleuren.

Dubbele verhoogde vloer

Bürstner Lineo buscamperBijzonder is dat de Büstner Lineo een dubbele, verhoogde vloer heeft. Dat zie je normaal gesproken alleen in grotere campers in het luxere segment. Zo’n vloer biedt niet alleen extra bergruimte maar ook ruimte om de technische installaties netjes en vorstvrij in te bouwen. Uiteraard zorgt zo’n dubbele vloer ook voor een betere isolatie, wat wel zo prettig is in de koudere jaargetijden en tijdens de wintersport.

Verder heeft de Ford Transit, waarop Bürstner de Lineo bouwt, de bekende 130 pk Euro 6 dieselmotor met een handgeschakelde versnellingsbak. Optioneel kan Ford de Transit ook met een 170 pk motor en/of een automatische transmissie leveren. De Lineo heeft een behoorlijk verhoogd dak. Daarom is het wel zo prettig dat de Ford Transit is uitgevoerd met een Crosswind Assistant. Ook is hij standaard uitgerust met cruise control, tractiecontrole, hill start assist en een automatisch start-stopsysteem. Uiteraard zijn er ook de nodige opties en extra pakketten verkrijgbaar.