>

Camper kopen of zelf bouwen? Over buscampers, vrijheid en vrolijke huifkarren

Een voertuig voor het transport van goederen als basis… daar dan een zeiltje overheen… en een paar PK ervoor. Dat was volgens mij de eerste caravan… destijds echter huifkar genaamd. Van buiten zagen ze er allemaal hetzelfde uit, maar van binnen – geloof me – waren er geen twee hetzelfde. Je had meteen door als je de verkeerde huif betrad. En dat was maar goed ook. In die dagen wilde je beslist niet de verkeerde huifkar in. In plaats van regeltjes had men toen pistolen. Tegenwoordig zijn er gelukkig wat meer opties als je op zoek bent naar een eigen mobiele verblijfplaats – bijvoorbeeld als je een camper wilt kopen of zelf iets wilt bouwen.

Door de jaren heen ontwikkelde zich de zelfbouw-huifkar tot sprekende voorbeelden als de woonwagen van Pipo de Clown en het mobiele kantoor van De Rijdende Rechter. De meest alledaagse afgeleide daarvan is vandaag de dag wel de buscamper – een type camper dat vaak begint als gewoon bestelbusje, maar wordt omgetoverd tot een rijdend huisje. Een voertuig voor het transport van goederen als basis… daar dan wat meubeltjes in… een luifeltje eraan… en voilà: jouw eigen camper.

Onze over’bodig’heid heeft inmiddels regeltjes bedacht die precies bepalen wanneer een voertuig officieel een camper is en geen busje met wat getimmer erin. Volg je die regeltjes, dan levert dat vaak een flink belastingvoordeel op. En als het om belastingcenten gaat, dan houden wij ons natuurlijk netjes aan de voorschriften. Maar gelukkig betekenen die regels niet dat alle zelfbouw campers hetzelfde zijn. Integendeel – ook vandaag de dag zijn er geen twee buscampers hetzelfde.

Aan de ene kant is er het ‘ik ben nog steeds hippie en had niet meer spijkers’-busje. Wat in elkaar getimmerde planken die prima dienst doen als kastje, een porta potti onder het bed en zo’n blauw gasstelletje – ook handig voor buiten. Binnenin vind je een bonte verzameling snuisterijen, kleedjes, schelpen en gerinkel. En om het in die eeuwige vrijheid toch lekker warm te hebben… een heuse houtkachel, waar je ‘gevonden’ pallets in opstookt. Dit is het type alternatieve camper dat je vooral op kleinere festivals en in bosrijke gebieden tegenkomt.

Aan de andere kant is er het ‘ik was vroeger meubelmaker’-voertuig. Doorgaans beter in elkaar gezet dan menig gerenommeerd fabrikant. Volledig zelf ontworpen en gebouwd. Dit type zelfbouw camper heeft vaak de modernste snufjes, perfect op maat gemaakt voor elk pannetje, inclusief een badkamertje met waterpas-wc en warmwaterdouche. Niet te koop in een showroom – maar gebouwd met liefde, geduld en precisie.

Daar tussenin zit de ‘ik kan wel timmeren maar ik vind het goed zo’-variant. Een nuchtere, praktische kampeerbus. Niets rammelt, maar er zit dan ook niets te veel in. Je herkent zo’n camper aan zijn onopvallendheid – van buiten een bestelbus, van binnen een knus en slim ingericht tiny house. Een mooie optie voor wie een goedkope camper wil kopen of zelf een busje wil ombouwen tot camper, zonder poespas.

Iedereen richt zijn eigen huif in – en dat is natuurlijk geweldig. Maar op een gemiddelde camping begint het er toch weer een beetje uit te zien alsof Arendsoog de eigenaar is. Van buiten lijken al die campers op elkaar: glimmende witte dozen met een skottelbraai op het dak. Dat kan anders. Wat mij betreft gaan we onze woonwagens en buscampers massaal opleuken. Levendiger, vrolijker, kleurrijker, en gekker. Hier zijn gelukkig geen regeltjes voor – en een beetje Pipo zijn we allemaal.

Wat is het verschil tussen een busje en een camper?

Een camper is officieel geregistreerd als kampeerwagen en heeft vaste voorzieningen zoals een bed, kookgelegenheid en opbergruimte. Een busje met enkel losse meubels valt daar niet onder, tenzij het voldoet aan de camper-eisen van de belastingdienst.

Kan ik zelf een camper bouwen?

Ja! Veel mensen bouwen zelf een camper of buscamper. Zolang je je houdt aan de gestelde regels voor inrichting, kun je zelfs in aanmerking komen voor belastingvoordeel. Zelfbouw campers zijn uniek, creatief en vaak voordeliger dan een fabrieksmodel.

Is een zelfbouw camper goedkoper dan een kant-en-klare camper?

Meestal wel. Als je handig bent en creatief met materialen omgaat, kun je voor minder geld een camper bouwen die volledig aansluit bij jouw wensen. Het kost meer tijd, maar je krijgt er een unieke en persoonlijke camper voor terug.

Waar moet ik op letten als ik een camper wil kopen?

Let op de staat van het voertuig (motorisch en carrosserie), de inrichting, het aantal kilometers, en of de camper voldoet aan de RDW- en belastingregels. Bepaal vooraf of je een nieuwe, tweedehands of zelfbouw camper wilt kopen.

Benieuwd naar populaire campermerken zoals Adria, Hymer of Knaus? Bekijk onze merkenpagina.