Zwitserland

De volgende bijdrage is van Wim van Opzeeland (email: wv@wvopzeeland.nl). Wim heeft meer dan dertig jaar kampeer-ervaring in heel Zwitserland, sinds enkele jaren met een camper.

Zijn ervaring: vrij kamperen (of overnachten) is vrijwel nergens toegestaan. De weinige plekken waar het wel mag vind je onderaan deze pagina. Uitzondering vormt een overnachting langs de autosnelweg, dat mag wel.

In Zwitserland is het aanbevolen groot gedimd licht te voeren. Verder heb je in Zwitserland een autobahnvignet nodig om op de snelwegen te mogen rijden, de kosten zijn ongeveer € 27,00.

De bergen in ZwitserlandHet vignet is te koop aan de grens, bij benzinestations in de grensstreek en gewoon in Nederland bij de ANWB. Het loont niet de moeite om de autosnelwegen te omzeilen en zo deze kosten uit te sparen. Je bent het al snel weer kwijt aan extra brandstof (en de nodige tijd met uitzoeken om via de binnenwegen ergens te komen, wat vaak niet eens gaat). Zwitserland beschikt over een bijzonder goed wegennet.

Zelf vind ik het Berner Oberland het mooiste gebied, mede door de bergsport mogelijkheden. Ook het Rhonedal rond de stad Visp en het gebied omhoog naar Saas Fee en Zermat (beide autovrij) zijn zeer de moeite waard. De meeste campings in Zwitserland zijn eenvoudig doch goed ingericht en campers zijn, voor zover ik meegemaakt heb, overal welkom.

https://www.campersite.nl/images/bestemmingen/mideuropa/zwitserland/jungfrau.jpgMijn favoriete plekje in het Berner Oberland is een kleine camping in Stechelberg aan het eind van het Lauterbrunnendal, het is er echt heerlijk! Er staat daar “Ende” op de weg geschilderd, je kunt niet verder met de auto, en je staat er aan de voet van de Jungfrau. De foto links is genomen op een parkeerplaats aan het begin van dit mooie dal.

Wie meer wil weten, bijv. over wandeltochten en dergelijke, die vraagt maar. Het email-adres is wv@wvopzeeland.nl

Links

Schaffhausen

Een tip van Hub Jussen:

“Bij de watervallen van Schaffhausen is een perfekte overnachtingsplaats gemaakt. Compleet met toiletten en douches en op loopafstand van de watervallen. Prijs ca. € 14,00. Uiteraard kun je vers water tanken en is er de mogelijkheid om je vuilwatertank en toiletinhoud te lozen. Kortom: ideaal!”

Gruyère

Kees de Bruin schrijft:

“Bij het vliegveldje van de oude stad Gruyère, ten zuiden van het meer van Gruyère, is een leuke plaats met voorzieningen, gratis. Vanuit de camper in de avond uitzicht op het verlichte stadje. Gruyère zelf is ook een bezoekje waard, je kunt er voor de stadsmuur parkeren.”

Melchtal

Rinus Deurlo schrijft: wij hebben de ervaring te staan op parkeerplaatsen van de wintersport maar wel afgelegen. Van de camping Sarnen (aan een uiteinde van het Vier Woudstedenmeer) reden we via Kerns naar het Melchtal, een schitterende route van ca. 30 minuten.

Het is een doodlopende weg waar geen verkeer is gedurende de nacht. Toen het donker werd deed men (waarschijnlijk voor ons) de verlichting aan op de parkeerplaats!

Melchsee-Frutt

Melchsee-Frutt Vanaf de parkeerplaats leidt een weg omhoog naar de “Melchsee-Frutt” op 2.500 mtr. (foto). Deze bergweg heeft een verkeerslicht dat op het even uur op groen, op het oneven uur op rood staat.
Boven aangekomen in de eerste of tweede versnelling kun je een kaartje kopen ter overnachting. Wij betaalden ca. € 2,00 voor 24 uur. Sommige natuurgenieters en wandelaars blijven daar persé overnachten.

Saint Leonard (Wallis)

Lac Souterrain Een tip van Rob Hoevenaars. Een leuke camperplaats vind je in het dorpje Saint Leonard in Wallis (tussen Sion en Sierre) bij de parkeerplaats van het Lac Souterrain. Het Lac Souterrain, het grootste ondergrondse meer van Europa, is overigens voor een gedeelte te bezichtigen.

Lotschental

Lotschental Nog een tip van Rob Hoevenaars.

“In de bergen in het Lotschental (waar de autotrein Kandersteg-Coppenstein uitkomt) is aan het einde van het dal een parkeerplaats in een prachtig wandelgebied.

Links over het bruggetje van deze parkeerplaats is een weiland langs de rivier waar je voor ca. 5 Sfr. kunt overnachten.”