Wit-Rusland

Links

Een bijdrage van Henk Appeldoorn:

Ik ben in juli 2000 naar Wit-Rusland geweest met mijn vijftig jaar oude Magirus-Deutz camper. We hebben een rondreis gemaakt, ca.6.000 km uit en thuis. Prachtige natuur en veel ruimte, nog geen regels betreffende vrij kamperen en op het platteland veel vriendelijke mensen.

Magirus-Deutz camperJe hebt een visum nodig. Die krijg je alleen als je op uitnodiging van iemand daar het land bezoekt. Verder is er een speciale autoverzekering nodig, niet goedkoop: voor één maand ca. € 180,-

Voorzieningen voor campers zoals campings of staanplaatsen ontbreken volledig in Wit-Rusland. Je gaat hier bijna 100 jaar terug in de tijd! Ook voor eventuele hulp bij pech zijn er geen voorzieningen, dus je moet volledig self-supporting zijn!

Zorg voor voldoende onderdelen, extra band, olie en brandstoffilters etc. Er is zo goed als niets te krijgen. Ook ruim proviand meenemen. De mobiele telefoon is er niet te gebruiken.

Brandstof is er wel goed verkrijgbaar. Spreek echter eerst een aantal liters af en betaal, dan tanken. De brandstof is er niet altijd van goede kwaliteit. De wegen zijn slecht tot zeer slecht. Er wordt wel gewerkt aan verbetering maar dit gaat langzaam.
Het land is zeker niet geschikt voor moderne zwaarbelaste campers op enkele montering (enkele achterbanden i.p.v. dubbellucht) met lange overbouw, gezien de grote kuilen in de wegen.

Ook zijn verkeersborden er een zeldzaam verschijnsel, men dient over een goede kaart en richtingsgevoel te beschikken.

Kortom, voor wat betreft het vrijstaan een ideal camperland maar alleen geschikt voor zelfstandige avonturiers in het bezit van een degelijke camper met eenvoudige techniek!