Nieuwsrubrieken

Zuidwest Zweden

< Ga terug naar Zweden

Reizen door DenemarkenEen makkelijke, snelle en voordelige route naar Scandinavië is die door Denemarken. Niet voor niets is deze populair bij veel Nederlandse camperaars.

De oversteek naar Zweden

Eerst de oversteek van Puttgarden in Noord-Duitsland naar het Deense Rødbyhavn (kaart). Een boottocht van 45 minuten waarvoor doorgaans niet gereserveerd hoeft te worden.

Vervolgens een ca. 200km lange snelweg die langs Kopenhagen voert naar de haven van Helsingør. In Helsingør brengt een veerboot je in 20 minuten naar het Zweedse Helsingborg (kaart). Er is ook een compleet overzicht van dit traject.

Tip 1: je kunt geld besparen door aan de kassa in Puttgarden het zogenaamde Schweden-ticket te kopen, een combiticket voor beide veerboten.

Tip 2, van Gerrit Altena: met de gratis Zweedse campingkaart (bestellen via internet!) krijg je korting op ferries van/naar Zweden. Voorbeeld Puttgarden – Rødbyhavn: 7% korting. Meer informatie bij het item “kamperen“.

Over de brug naar Zweden

ÖresundsbruEen populair alternatief gaat ook over Puttgarden – Rødbyhavn, maar vervolgens onder Kopenhagen langs naar de brug over de Sont, de Öresundsbru.

Je komt eerst via een tunnel van 3,5km op het kunstmatige eiland Peberholm. Daarna volgt de 7,8km lange brug tussen Peberholm en het Zweedse vasteland bij de stad Malmö.

Het tolstation bevindt zich aan de Zweedse zijde (kaart). Je kunt er betalen met creditcard of contant, diverse valuta worden geaccepteerd.

Er is ook een overnachtingsplaats met informatiecentrum: zie Öresundsbru hieronder!

Overnachting met de camper in Denemarken en Zuid-Zweden

Zowel op de route in Denemarken als bij aankomst in Zuid-Zweden zijn enkele goede overnachtingsplaatsen. Alle genoemde plaatsen zijn gratis, tenzij anders vermeld. Ze worden hier beschreven in de volgorde waarin je ze tegenkomt, van zuid naar noord.

Farø (Denemarken)

Farø (Denemarken)Aan de snelweg naar Kopenhagen, zo’n 50km voorbij Rødby, ligt het eilandje Farø. Direct onderaan de afrit van de snelweg, aan zee, is een grote parkeerplaats met alle voorzieningen: toiletten, water en een stortpunt voor het campertoilet.

Ruimte genoeg voor tientallen campers, caravans en vrachtauto’s. Er is ook een restaurantje.

GPS : N 54°56.932 E 011°59.230

Öresundsbru

ÖresundsbruDit is de eerste parkeerplaats over de Öresundsbrug als je Zweden binnenkomt. Bij deze parkeerplaats is een informatiecentrum waar je de gratis ‘rastplatskarta’ kunt vragen. Dit is een kaart waarop alle grotere parkeerplaatsen in Zweden staan aangegeven met hun voorzieningen!

GPS : N 55°33.600 E 012°56.130

Trelleborg

Een ruime camperplaats aan het water voor wie de Ferry vanaf Travemunde (D) heeft genomen.

Komende van de boot rijd je richting Malmo. Bij het tweede verkeerslicht linksaf, direct daarna rechtsaf. Er zijn voorzieningen zoals toilet, afwasgelegenheid, legen chemisch toilet en drinkwater tanken. Dit alles in 2008 nog gratis.

GPS : N 55°22.470 E 013°07.330

Domsten

DomstenTip van Pieter S (camperforum.nl):

“Een prachtig plekje in het plaatsje Domsten, boven Helsingborg, naast het strand en de jachthaven. Je staat er voor Sek 170 inclusief stroom en uitzicht op zee. Op een strook gras enkele picknicktafels en een grote bbq. Inclusief gebruik van wc, douche en sauna.

Ik heb geen stortplaats voor vuil water of toilet gezien. Betalen bij de havenmeester annex ijsverkoop. Een eenvoudige (afhaal)maaltijd kan hier ook.”

GPS : N 56°06.998 E 012°36.354

Höganäs

HöganäsAan de haven in Höganäs mag worden overnacht. Een goede camperplaats met enkele picknicksets en een bbq. Het toiletgebouw met douches is voorzien van codeslot, waarschijnlijk alleen bedoeld voor de watersporters. Aan de zijkant ervan zijn ook enkele openbare toiletten.

Er is een restaurantje, enkele kinderspeeltoestellen, strand én gratis internet van de jachthaven!

GPS : N 56°12.000 E 012°32.890

Svanshall

SvanshallHet dorpje Svanshall, vlakbij het iets grote Jonstorp, heeft een aardig haventje met een groenstrook aan zee, speciaal voor campers. Kosten Sek 80 per overnachting met beperkte voorzieningen (toiletten, water, geen stortpunt).

GPS : N 56°15.127 E 012°39.705

Erikslund

ErikslundDe eerste grote en goede parkeergelegenheid, gelegen net buiten de snelweg naar het noorden, de E6/E20, afrit nr. 33. Overnachten is toegestaan, kamperen niet. Op het fraaie achterste deel (foto) waren zomer 2010 openstaande slagbomen.

Er zijn toiletten, er is een Preem tankstation en een hotel.

GPS : N 56°11.710 E 012°51.280

Hoe verder?

Vanaf de genoemde camperplaatsen ligt Zweden voor je open: de E6/E20 voert verder naar het noorden, naar Göteborg en Oslo (Noorwegen). De E4 leidt naar het noordoosten, richting Jönköping en Stockholm aan de oostkust. Wij vervolgen onze weg over de E6/E20 in noordelijke richting. Vanaf Halmstad nemen we de kustweg die parallel aan de snelweg loopt, de Kustvägen.

De volgende camperplaats heet Skrea backe, aan de E6/E20 vlak voor Falkenberg, maar een (mooiere) plaats vind je in Falkenberg zélf.

Skrea Backe

Skrea BackeEen niet bijzondere camperplaats, even van de snelweg af. Er zijn toiletten en er is een “latrin” waar je het toilet kunt legen.

GPS : N 56°54.140 E 12°34.600

Falkenberg

FalkenbergEen aardig stadje met winkels, een stukje ‘altstad’ (dat heet in het Zweeds ‘gammelstad’) en een mooie camperplaats, onofficieel, aan de Hamngatan. Direct bij het oude centrum én aan de rivier de Ätran. Er is een toilet voor watersporters, verder geen voorzieningen. Gratis.

Website: www.falkenbergsturist.se
GPS : N 56°53.957 E 012°29.745

Varberg strand

Een betaalde camperplaats tegen de duinrand, net ten zuiden van Varberg. Een strand, waar (als het maar hard genoeg waait) ook veel kitesurfers hun kunsten vertonen! Kleedruimtes, toiletten en (koude) douches. Gratis warme douches voor de betalende camperaars in het tegenover gelegen bungalowparkje.

Prijs: SEK 100 per overnachting, geld wordt opgehaald.
GPS : N 57 04.880 E 12 15.680

Varberg haven

Varberg havenAan de haven in Varberg zijn meerdere parkeerplaatsen waar je prima kunt overnachten. Betalen (parkeermeter) hoeft alleen overdag.
Er zijn aardige winkelstraten vlakbij, het haventerrein met winkeltjes, de beroemde vesting uit de 13e eeuw en het houen badhuis van begin 1900. Allemaal bezienswaardigheden en in de haven sta je er midden tussenin!
[Meer info…]

GPS : N 57 06.500 E 12 14.520

Bua

Camperplaats bij een jachthaven. Prijs Sek 100 per overnachting. Water, verdere voorzieningen onbekend.

GPS : N 57°14.370 E 12°06.960

Göteborg

In Göteborg is ons nog geen camperplaats bekend. Aanvullende informatie is welkom.
Göteborg is ook het startpunt van de meer dan 1600km lange E45 naar het noorden. Daarover hebben we een aparte pagina met alle camperplekken!

Wie op de terugweg is kan vanuit Göteborg met de boot naar Kiel. Je vertrekt laat in de middag, de aankomst is de volgende ochtend. Met hut, dinerbuffet en ontbijtbuffet niet de goedkoopste oplossing, wel de moeite waard voor een keer!

Smögen

SmögenEen bekend en druk toeristisch (voormalig) vissersdorpje. Allemaal huisjes (winkeltjes) op palen in het water, met de rug tegen de rotswand gebouwd. Aan de houten kades waarover je loopt liggen zeil- en motorjachten uit allerlei windstreken. Druk, gezellig, levendig, bijzonder. Maar wel toeristisch. Met restaurantjes en terrasjes waar ook ’s avonds nog veel leven in de brouwerij is.

Pal tegenover de houten kades is een jachthaven waar je met de camper op de kade mag overnachten voor Sek 250 incl. stroom, goed sanitair en douches. Fantastisch uitzicht op Smögen én op al dit watersportgebeuren.

’s Ochtends is de havenmeester druk met het afbakken van heerlijk geurende broodjes!

GPS : N 58°21.121 E 011°13.445

Haven Hunnebostrand

Haven HunnebostrandEen prima camperplek aan de haven in Hunnebostrand. Kost Sek 120 per nacht, incl. sanistation met alles erop-en-eraan. Mooi gelegen, uitzicht op zee en de haven. Wordt druk bezocht door campers!

Zelfs een internetcafé vind je op het haventerrein.

GPS : N 58°26.124 E 011°17.480

Strömstad

StrömstadIn Strömstad (garnalendorp) kun je overnachten aan de haven, tegenover het ziekenhuis. Parkeerplaats Lazaret. Borden volgen, wijst zich vanzelf.

Prijs Sek 12 per uur, tussen 08.00 en 18.00 uur.
GPS : N 58°56.460 E 011°10.100

Er is nog een parkeerplaats, dichtbij de haven.

Prijs Sek 20/dag met WC en waterkraan.
GPS : N 58°56.300 E 011°10.320

Beoordeel dit artikel
 
Like dit artikel
Tweet dit artikel
CAMPER VERKOPEN?
(ook via Marktplaats.nl) Plaats advertentie