Camping Kolgarden

Camping KolgardenAls je (zoals wij) de Wildernisroute begint in Stromsund, dan kom je bij Vilhelmina weer op de E45. Ongeveer één kilometer voor die driesprong ligt aan je rechterhand een leuke kleine camping aan een meer: camping Kolgården.
Deze camping, met sauna en internet is ons zó goed bevallen dat we er deze aparte pagina van hebben gemaakt.

Bord met informatieBij de receptie hangt een bord met informatie, daarnaast een telefoon. Als de campingbaas, een goedlachse blonde Zweed, er even niet is, dan moet je even naar zijn huis bellen dan komt hij direct. Hij woont namelijk op de heuvel tegenover de camping.

Behalve dat je er met je tent, caravan of camper kunt staan, kan je er ook een huisje huren. We hebben even in een leegstaand huisje gekeken, heel leuk hoor! Maar wij waren natuurlijk met ons eigen ‘huis’, op wielen.

De camping is niet groot en bestaat uit een weide met enkele bomen, een strook langs het water en een strandje. Er zijn zowel plaatsen langs de waterkant als op een paar veldjes.

Staanplaats aan het waterEr zijn vrijwel geen vaste staanplaatsen. In het naastgelegen open bos staan de huisjes.

Het gebouwtje, parallel aan de weg, beschikt over de toiletten, douches en wasruimtes, een wasmachine etc. Daarnaast, zoals op de meeste Scandinavische campings, een keuken voor algemeen gebruik.

Deze grote L-keuken is riant: veel aanrechtruimte, koelkast/vriezer, televisie en maar liefst zes 4-persoons tafels, sommige in de serre (foto onder). Het lijkt eigenlijk meer op een kleine, gezellige kantine! Je kunt desgewenst zelf een ijsje nemen uit de vriezer, of drankjes uit een koelkast: de prijzen én een geldbakje staan erbij.

De serre

In de serre bevindt zich ook een computer voor algemeen gebruik, gratis en mét internet. Naast deze computer een Wifi-zendertje met een redelijk bereik, helemaal als je een sticky met buitenantenne gebruikt, zoals wij! Op de foto hierboven Femma bij de internet-computer.

Dit alles voor een schappelijke prijs: 120 Kronen zonder of 150 SKr per nacht met stroom, ca. € 16 (2008).

Het sanitair vonden we ongekend: er zijn een drietal badkamers met wastafel, douche en toilet. Keurig schoon en als nieuw. Een wasmachine met droger zijn te gebruiken voor 20 SKr.

Het strandje

De sauna van de buitenkantDe camping heeft een zandstrandje en verschillende kano’s die je kunt huren voor een halve dag, een hele dag of meerdere dagen.

Daarnaast twee sauna’s: een ‘echte’ in de douche- en toiletruimte en een buitensauna (houtgestookt) aan het strand. Dat is een saunacabine (zie foto’s) waarvan je zelf de houtkachel kunt opstoken, met een frisse duik in het meer na. Het hout ligt er bij, voor algemeen gebruik.

Tot slot, leuk met kinderen: een grote houten Lappentent(?) met stookplaats erin. Banken rondom, voorzien van rendierhuiden. Hout in overvloed, gezinnen met kinderen gebruikten deze “hut” om er te koken op een open vuur.

In de saunaVoor ons een adresje om zeker terug te komen, als we in de buurt zijn!!

Camping Kolgården
Lövliden 16, Vilhelmina
GPS : N 64 38.980 E 016 35.420
Website: http://kolgarden.vilhelmina.com
Foto’s 0224 e.v.