De Wildernisroute

Bij toeval raken we verzeild op de Zweedse ‘Wildernisroute’. Verrassend mooi, en de moeite waard! Bij Stromsund gaan we van de E45 af, richting Gaddede (weg nummer 342).

Een deel van deze route is alleen open tussen 6 juni en 15 oktober. Als het weer het toelaat eerder dan 6 juni. Kom je er eerder informeer dan even bij de Toeristeninfo in Stromsund.

Langs de Wildernisroute zijn voldoende goede overnachtingsplaatsen. Alle genoemde plaatsen zijn gratis, tenzij anders vermeld. Ze worden hier beschreven in de volgorde waarin je ze tegenkomt, met de klok mee.

Naturcamping [1]

Naturcamping Het heet op zijn Zweeds naturcamping, voor ons gewoon een camperplek! Mooi plekje, aan het meer. Niet te groot, en iets van de weg af. Met kampvuurkuil en droogtoilet. Een informatiebord met geldkistje vraagt om een vrijwillige bijdrage. Een bijdrage is deze plek zeker waard. Nummer [2] is overigens nóg aardiger!

GPS : N 64°08.773 E 015°41.020

Naturcamping [2]

GubbhogenNog een naturcamping, amper 10km verder dan de eerste. Een prachtig plekje in de natuur, ook aan het meer. Op dit punt is dat ca. 1km van de weg af. Een stuk groter, met meer ruimte. Een steiger loopt een eindje het meer in.

Uitgerust met droogtoiletten en bronwater dat uit een slang met kraan komt. Er is een eenvoudige keuken met een houtgestookte kachel, het hout ligt er al bij! Ook hier een informatiebord met geldkistje dat vraagt om een vrijwillige bijdrage. Ik zou zeggen: zeker doen!

Website: www.gubbhogen.com
GPS : N 64°12.660 E 015°34.760

Picknickplaats

PicknickplaatsEen mooi plekje aan een meer, redelijk dicht aan de weg. Niet te groot, één of twee campers. Er is een picknickset en een vuurkuil, zelf hout meebrengen. Geen voorzieningen.

GPS : N 64°19.870 E 014°51.880

Gäddede

Omdat we op weg waren naar vrienden en het al wat later werd hebben we in Gäddede, een klein plaatsje niet te ver van de Noorse grens, snel getankt. Bij het ernaast gelegen pizzarestaurantje (van Turkse eigenaar) namen we elk een pizza met een drankje. Kosten 170 Kr. (ca. €. 18,50). Uit eten in Zweden kan ook goedkoop!

Gäddede biedt vast ook wel een mogelijkheid tot overnachten met de camper, maar dat hebben we verder niet onderzocht.

Stekenjokk

StekenjokkIn het wild overnachten! Op ruim 800meter hoogte kan het ’s avonds behoorlijk afkoelen…

Je staat er wel in een prachtig stuk natuur, met veel sneeuw en ijs in beeld. Als je gaat wandelen kun je kuddes rendieren tegenkomen, en er vliegt ’s avonds een uil over de vlakte. Een bijzondere overnachting!

GPS : N 65°05.590 E 014°27.580

Klimpfjäll

 KlimpfjällIn Klimpfjäll bezoeken we de Norgefarargården, een eeuwenoude herberg voor Zweedse boeren onderweg naar de markt in Noorwegen. Geen overnachtingsplaats voor campers, wel de moeite waard om even een kijkje te nemen. De entree is gratis, er hangt een bus voor vrijwillige bijdragen. Er is ook een winkeltje met streekproducten gevestigd in de oude schuren.

GPS : N 65°03.770 E 014°47.820

Fatmomakke

FatmomakkeFatmomakke is een Samenkerkdorpje op een duizenden jaren oud kruispunt van Samenroutes. Sinds de 18e eeuw is het een kerkdorpje: de rondtrekkende Samen zijn eeuwen geleden bekeerd tot het christendom en hebben sindsdien kerkjes met houten tenten en hutjes eromheen waar ze kunnen verblijven wanneer ze de kerk willen bezoeken, bij huwelijken, feestdagen etc. Het is nog steeds in gebruik.
Mooi geregeld: je komt aan en kunt overnachten langs de ene kant van de rivier, het kerkdorpje ligt aan de andere kant van het water, verbonden met een voetgangersbrug. Er zijn meerdere camperplekken, van verschillende eigenaren: ze kosten alle 50 Kr. Per overnachting, een warme douche kost 10 Kr.

GPS : N 65°05.240 E 015°08.155

Waterval

WatervalEen bijzondere waterval passeer je onderweg. Het water komt via een aantal trappen naar beneden.

Er is een grote parkeerplaats bij, maar er zijn verderop nog meer dan voldoende mogelijkheden om te overnachten.

Picknickplaatsen

PicknickplaatsenEen paar aardige camperplaatsen kom je nog tegen nét voor een brug, links én rechts. Het kan niet missen want er zit rechts een naakte schone op een rots in de rivier…

De plek links, aan het meer, is het mooist. Mét kampvuurplaats en droogtoiletten. Toen wij er waren lag er ook nog voldoende gekloofd hout om een paar avondjes van te stoken!

GPS : N 64°45.220 E 016°09.870

Malgovik

MalgovikVlak voor Malgovik, links aan het meer. Een eenvoudige, ruime camperplaats zonder voorzieningen. Wel mét vissteiger.

GPS : N 64°38.017 E 016°22.640

Camping Kolgården

Camping KolgårdenOp de laatste kilometer van deze weg, vlak voor de E45 bij Vilhelmina, zie je rechts aan het meer camping Kolgården. Wat ons betreft één van de beste kleine campings van Zweden!

We zijn er drie dagen gebleven (de bedoeling was één nacht) en ik heb er zelfs een aparte pagina aan gewijd!

GPS : N 64 38.980 E 016 35.420