Nieuwsrubrieken

Van Kiruna naar de Lofoten

< Ga terug naar Zweden

BrugHet laatste deel, van Kiruna naar Noorwegen (Lofoten, Noordkaap) voert over de E10 en de Noorse E6, langs de rand van het Abisko National Parc.

Je rijdt naar de Lofoten en Vesteralen over bruggen, zonder de noodzaak van een veerverbinding. De grensovergang naar Noorwegen is meestal onbemand, er komt ook relatief weinig verkeer langs.

Overnachten met de camper

Op de route van Kiruna naar de Lofoten zijn voldoende goede overnachtingsplaatsen. Alle genoemde plaatsen zijn gratis, tenzij anders vermeld. Ze worden hier beschreven in de volgorde waarin je ze tegenkomt, van oost naar west.

Kiruna

Kiruna heeft een goed geoutilleerde camping met zwembad, de campers en caravans stonden er voor in de rij, aan het eind van de middag. Geen verdere informatie beschikbaar.

Wij zijn doorgereden.

E10

Overnachten aan de E10Aan de weg naar Narvik, 20km voorbij Kiruna, is een ruime overnachtingsplek met picknicksets en eenvoudige toiletten, aan de rivier. Geen water, geen latrines. Redelijke plek, wordt veel gebruikt door campers en caravans. Ook wij hebben er prima overnacht.

GPS : N 67 59.480 E 019 55.360

Picknickplaats

PicknickplaatsZelfde als vorige overnachtingsplek, deze heeft veel picknicksets ‘in het bos’.

GPS : N 68 09.241 E 019 46.660

Picknickplaats Torneträsk

Picknickplaats TorneträskZelfde als vorige overnachtingsplek, iets aardiger.

GPS : N 68 13.248 E 019 42.790

Picknickplaats Pessisjåkka

Picknickplaats PessisjåkkaZelfde als vorige overnachtingsplek, ziet er goed uit. Picknickplaatsen tussen de bomen en een uitzichtpunt over het meer. Deze heeft échte toiletten (met stromend water en een wastafel) én een latrine met kraan en stuk slang. Geen aparte kraan om water te tappen.

GPS : N 68 18.157 E 019 13.890

Abisko

AbiskoLaatste Zweedse supermarkt voor de Noorse grens! Hier komen de Noren massaal inkopen doen (90% van de klanten). Wij kochten er voordelig vlees voor in ons vriesvakje. Bij het tankstation kun je alleen tanken met de creditcard, dus je laatste Zweedse geld opmaken is er hier niet bij…

Abisko heeft een (geasfalteerde) camping, maar er is ook een grote parkeerplaats bij het Abisko Touriststation (onder treintunnel door van 3,50 meter hoog!) Achter het Touriststation kunnen kampeerders hun tentje opzetten. De coördinaten zijn van deze parkeerplaats.

GPS : N 68 21.457 E 018 46.776

Picknickplaats “Kiruna Kyrke”

Picknickplaats “Kiruna Kyrke”Een eenvoudige, goede overnachtingsplaats langs de weg. Eenvoudige toiletten, verder geen voorzieningen. Vanaf de parkeerplaats kun je een korte wandeling maken naar een kerkje en begraafplaats van de spoorwegarbeiders die de spoorlijn naar Narvik onder barre omstandigheden hebben aangelegd.

GPS : N 68 25.932 E 018 40.240

Zweeds-Noorse grens

Zweeds-Noorse grensVoldoende grote parkeervlakken voor en na de grens, waar je desgewenst prima zou kunnen overnachten.

Noorwegen – richting Lofoten

Aan de E10, die eindigt bij het plaatsje Å op de Lofoten, vind je nog wel enkele picknickplaatsen, al dan niet met droogtoilet. De kwaliteit is duidelijk minder dan van de Zweedse parkeerplaatsen.

Plaats 1:

Aardige parkeerplaats, aan het water. Geen voorzieningen.

GPS : N 68 30.120 E 017 48.150

Plaats 2:

Camperplaats aan de haven van LødingenParkeerplaats aan het fjord, dicht aan de weg. Buiten droogtoiletten geen voorzieningen.

GPS : N 68 30.612 E 017 32.710

Wij eindigen deze dag op de camperplaats aan de haven van Lødingen, zie pagina’s Vesteralen/Lofoten.

Beoordeel dit artikel
 
Like dit artikel
Tweet dit artikel
CAMPER VERKOPEN?
Plaats advertentie