Aquaduct bij Haverud

Aquaduct bij HaverudKom je vanuit de richting Göteborg langs het Vänernmeer over de E45, dan kun je voorbij Mellerud linksaf voor een leuk uitstapje naar het aquaduct bij Haverud. Het dorpje heeft een eenvoudige camping/jachthaventje, aan het meer en vlakbij het aquaduct.

Iets verder (10km) vind je ook nog de 3000 jaar oude rotstekeningen van Högsbyn.

Als je de weg vervolgt komt je vanzelf weer op de E45 (kaart). Deze route is 46km in plaats van de 30km over de E45.

Aquaduct

AquaductHaverud, de bekendste en meest bezochte toeristische attractie in Dalsland. Hier komen de weg, het spoor en de waterweg bij elkaar.

Het meest in het oog springend is het spectaculaire aquaduct, in 1860 ontworpen door Nils Ericson.

Zowel een spoorbrug als een brug voor auto’s steken hier een diepe kloof met een waterval over. Het probleem om een kloof en een 9 meter hoge waterval over te steken werd opgelost met de bouw van vier sluizen en een lang stalen aquaduct, diagonaal over de waterval, gevolgd door nog een sluis.

Dalslandkanaal Het is gebouwd tegelijk met de uitbreiding van het Dalslandkanaal tussen 1864 en 1868. De spoorweg, geopend in 1927, loopt van Mellerud via Bengtsfors en Arjang naar Billingsfors.

Je vindt in het leuke dorpje het bezoekerscentrum Dalsland Center en het Dalsland kunstmuseum, een rokerij en enkele winkeltjes. In de oude papiermolen bevindt zich een aardig café met uitzicht over het kanaal. Er is tevens een kanaalmuseum waarin wordt uitgelegd hoe het kanaal is gemaakt.

Kanaal

Overige mogelijkheden: boottocht over het Dalslandkanaal met ms Dalslandia (tussen 25 juni en 25 augustus), eventueel gecombineerd met een treinreisje.
En geocaching…

Camping Haverud

Camping HaverudIn Haverud is een aardige, kleine camping met eenvoudig sanitair. De camping is geopend van 1 mei t/m 31 augustus.

De camping bevindt zich op minder dan 200 meter lopen van het kanaal en de winkels (foto boven).

GPS : N 58 49.180 E 12 24.900

Links