Lofoten en Vesteralen

Brug naar de eilandengroepDe eilandengroep die meestal wordt aangeduid met de naam Lofoten bestaat eigenlijk uit twee delen: het noordelijk deel, de Vesteralen, en het zuidelijk deel, de Lofoten.

Na twee bezoeken aan de eilanden vinden we de Vesteralen toch ook wel érg mooi… Misschien wel het mooist!

 

Lofoten en Vesteralen

Kaart van de Lofoten en VesteralenDe eilandengroep die meestal wordt aangeduid met de naam Lofoten bestaat eigenlijk uit twee delen: het noordelijk deel, de Vesteralen, en het zuidelijk deel, de Lofoten.

Tot voor kort moest je met een veerboot van de Vesteralen naar de Lofoten (kaart) en omgekeerd.
Dat kan nog steeds, maar er is nu ook een nieuwe wegverbinding met onder meer een 6,7 km lange tunnel en twee bruggen (kaart).

Alle (grotere) eilanden zijn nu met elkaar verbonden.

Aanrijroutes

Wil je de eilanden met de camper bezoeken dan zijn er verschillende manieren om er te komen. De voordeligste manier is rijdend, niet met een veerboot.
Reis je door Zweden, bijvoorbeeld over de E45 en E10 langs Kiruna en door het Abisko Nationaal Park, dan blijf je na binnenkomst in Noorwegen de E10 volgen en kom je met de camper via de prachtige brug bij Skånland op de Vesteralen (kaart).

Kom je over de E6 vanuit het zuiden van Noorwegen, dan moet je in Bognes met de veerboot over naar Skarberget (kaart, 25 min.) en dan verder richting E10. Of je neemt vanuit Bognes de veerboot naar Lødingen, zie hieronder.

Veerdiensten

Je kunt ook per veerboot. De veerdiensten tussen het vaste land en de Lofoten/Vesteralen zijn:

  • Bognes – Lødingen (Vesteralen, kaart, overtocht ca. 1 uur)
  • Skutvik – Svolvær (Lofoten, kaart, overtocht ca. 1,5 uur)
  • Bodø – Moskenes (Lofoten, kaart, overtocht ca. 4 uur)

Vertrektijden en prijzen van genoemde veerdiensten vind je op de website van de maatschappij Torghatten-Nord.

Ervaringen Femma en Aloys

Bij onze bezoeken aan de Vesteralen/Lofoten kwamen we rijdend via Kiruna (Zweden) over de E10 de eilanden op. Via de mooie brug bij Skånland (foto bovenaan) kom je als door een ’toegangspoort’ de Vesteralen op. Zo’n 50km verder is dan onze eerste overnachtingsplaats, aan de jachthaven in Lødingen (foto).

De jachthaven in Lødingen

Kwam je door Noorwegen naar het noorden, dan is eventueel de veerboot van Bognes naar Lødingen een optie. Een uurtje varen, scheelt zo’n 230km plus de veerboot naar Skarberget van 20 minuten. Wat je dan mist is Narvik, daar zijn wij dus nog nooit geweest.
Kosten voor een camper van minder dan 6 meter met 2 personen: ca € 35 (minus de kosten van die andere veerboot!)

Op de bootTerug is bij ons de boot van Moskenes naar Bodø favoriet. Met twee personen in een camper van minder dan zes meter kost deze 4 uur durende oversteek ca. € 85,- Het scheelt je zo’n 650km(!) terugrijden.

Pas op: ben je tussen de 6 en 7 meter, dan kost het ca. € 190!
Er gaan vanuit Moskenes meerdere veerboten per dag naar Bodø. Vaak is het er wel druk, dus het is zaak om tijdig in de rij te gaan staan (2 tot 3 uur van te voren!)

Reserveren bij het kantoortje aan de haven is ook mogelijk, dan hoef je pas een half uur van te voren aanwezig te zijn en kom je in een speciale rij te staan. Kost ca. € 15 extra. Wij deden dat de laatste keer voor de boot van 19.00 uur. Bleek het erg rustig te zijn, reserveren was niet nodig geweest.