Denemarken

Denemarken. Een oase in Europa, zoals ze het zelf noemen. Een afwisselend landschap, met veel, heel veel kilometers kustlijn. Eilanden, met vaak een geheel verschillend karakter.

En, ook niet onbelangrijk: makkelijk te bereiken, op amper 600km van Utrecht.

Links

Overnachten

Vrij overnachten

Nordic Camper GuideDe Deense camper vereniging, de DACF, geeft jaarlijks de “Nordic CamperGuide” uit, een gids met meer dan 800 voordelige camperplaatsen bij boeren, jachthavens, privé-adressen etc. in Scandinavië en Estland.

De CamperGuide verschijnt in het voorjaar en is te koop bij de Deense VVV-kantoren, maar ook te bestellen voor € 10,95 via de Duitse website womoweb.de

Volgens de DACF is het overnachten op parkeerplaatsen in een camper in Denemarken niet verboden, tenzij dat duidelijk staat aangegeven.
Overnachten is parkeren en mag niet op kamperen lijken: je verblijft in de camper! Neem je meer parkeerruimte in beslag met tafel, stoelen, uitgerold zonnescherm en dergelijke, dan is het kamperen (en dus verboden).

Langs de snelweg…

Eric Seugling schrijft: “Langs de snelweg door Denemarken zijn op bijna alle parkeerplaatsen mogelijkheden gemaakt om vuilwater te lozen, toiletten te legen en schoonwater te tanken.”

Het eiland Seeland

Kaart van SeelandSeeland is het grootste eiland aan de oostkant, waarop je ook de hoofdstad Kopenhagen vindt (kaart).

Farø

S  Aan de snelweg naar Kopenhagen, zo’n 50km van Rødbyhavn, ligt het eilandje Farø. Direct onderaan de afrit van de snelweg, aan zee, is een grote parkeerplaats met alle voorzieningen: toiletten, water en een stortpunt voor het campertoilet.

FarøRuimte genoeg voor tientallen campers, caravans en vrachtauto’s. Er is ook een restaurantje.

GPS : N 54°56.932 E 011°59.230

Kopenhagen

CityCampIn Kopenhagen is een ruime camperplaats, CityCamp. In het seizoen 2010 geopend van eind mei  t/m eind augustus. Wel duur: in 2010 kost een camper € 10 plus € 10 per persoon!

Meer informatie op www.citycamp.dk
GPS : N 55°39.540 E 012°33.470

Legoland

Je mocht overnachten op de parkeerplaats van Legoland. Dat is inmiddels niet meer toegestaan, je wordt weggestuurd!

Vallensbaek

Bernard Sleijster schrijft:

“Ten zuidwesten van Kopenhagen ligt de plaats Vallensbaek. Hier is een jachthaven. Ze hebben ruimte voor 15 campers. Er stonden toen wij er waren veel boten op deze plekken gestald, maar er was wel ruimte voor enkele campers. Prijs 70 Kr. inclusief stroom.”

Korsør [1]

KorsørTheo Kuijk schrijft:

“Een aardige camperplaats vind je aan de westkust van het eiland Seeland in het plaatsje Korsør. Het is vlakbij de jachthaven. Gebruik van toilet en water in het jachthavengebouw. Niet goedkoop: kosten (2009) €. 18,00(!) per nacht.

Direct  aan het water van de Grote Belt met een prachtig uitzicht. Op de achtergrond de brug die de eilanden Funen (Fyn) en Seeland met elkaar verbindt.”

GPS : N 55°19.562 E 11°07.866

Korsor [2]

Van Arie (Camperforum.nl):

“Een plaats bij een tankstation met voorzieningen voor waterinname en lozing chemisch toilet. Er is een mini-restaurant bij waar je voor een redelijke prijs eten kunt, ook ontbijt. Heel vriendelijke mensen! Overnachten was vorig jaar gratis.”

Vlak voor de brug naar Funen: je kunt de tolpoorten van de brug al zien.

GPS : N 55°21.011 E 11°07.416

Het eiland Funen

Funen Het eiland Funen verbindt het Deense vasteland, Jutland, met het grote eiland Seeland. Odense, met ca. 180.000 inwoners, is de grootste stad op dit eiland (kaart).

Middelfart

Arie (Camperforum.nl) schrijft:

“Een mooie camperplek in Middelfart, 2km van de kleine beltbrug bij een jachthaven. Er zijn zeven camperplekken met stroomautomaat en eigen wateraansluiting. Wasautomaten en douche in het gebouw, alles super netjes, ook het restaurantje.

Funen vinden wij eigenlijk wel het mooiste deel van Dennemarken!”

GPS : N 55°29.552 E 09°43.848

Jutland: de westkust van noord naar zuid

JutlandJutland, in het Deens Jylland, is het schiereiland dat grenst aan Duitsland. Het vormt het grootste deel van Denemarken. Je vindt er een aantal camperplaatsen, veelal langs de kust.

Tylstrup

Theo Kuijk schrijft:

Iets landinwaarts, 7 km ten zuiden van Brønderslev aan weg 190 naar Aalborg. Afslag Tylstrup, weg door plaatsje volgen, na spoorwegovergang direct rechtsaf, Haerestien doorrijden tot nr. 15 van familie Jensen. Spreken goed Engels.

Water en stroom, verder geen voorzieningen.

Tylstrup

Klitmoller

Van Arie (Camperforum.nl):

“Klitmoller, zuidelijk van Hanstholm. P-plaats, geen voorzieningen. Bij een restaurant, direct aan zee, staan soms wel 20 campers. Echte toeristenplek voor surfen en vissen.”

GPS : N 57°02.587 E 08°28.981

Struer

Nelleke Thomassen schrijft:

“Een nieuwe camperplaats met stroom, water, afvalwaterput, douche en toilet. Alleen niets voor het chemisch toilet, dat is jammer. Kosten ca. € 11 per overnachting.
De plek is aan de waterkant bij de Fjordvejen.”

GPS : N 56°29.660 E 08°35.440

Ringkøbing

RingkøbingOok van Arie (Camperforum.nl):

“Een leuke, gratis camperplek voor ca. tien campers in Ringkøbing, bij de jachthaven. Officieel mag je er staan van 21.00 tot 09.00 uur, maar wij waren er al om 17.00 uur.

Het is aan de Fiskerstraede, slechts 400m lopen van centrum.”

GPS : N 56°05.190 E 08°14.440

Ribe

RibeEen plaatsje aan de Deense westkust, ten zuiden van Esbjerg. Een parkeerplaats voor max. 48 uur, toiletten en drinkwater aanwezig. Gratis.

Een aanvulling van Arie (Camperforum.nl):

“Bij laag water kun je over het wad rijden naar het eiland Mando. Op het grasveld voor de camping is een camperplek, met alle voorzieningen van de camping. Melden en betalen in het kleine en enige winkeltje op het eiland, net voor de afslag naar de camping.”

GPS : N 55°16.454  E 08°32.308

Mooi om het eiland rond te fietsen, ca. 10km. Voor vertrek in het winkeltje vragen wanneer het laag water is. Heel mooi ook om te wandelen, een avontuurtje op zich. Aanrader!

Jutland: de oostkust van noord naar zuid

Frederikshavn

Ook van Eric Seugling:

“Iets ten noorden van Frederikshavn is aan de weg naar Skansen een vrije overnachtingsplaats. Een ideale plaats als je wilt overvaren naar Göteborg.”

Kvissel

KvisselTheo Kuijk schrijft:

“Ca. 8 km ten westen van Frederikshavn.
Vanuit Frederikshavn weg nr. 35 naar Hjørring. Afslag Kvissel. Ca. 200 m na kerkje rechtsaf de Vasenrej inrijden. Na ca. 1 km op nr. 400 boerderij Hedeman van familie Christ.

Water en stroom, verder geen voorzieningen, ca. Dkr. 60,00 per nacht.”

Fredericia

Gerard Zweers schrijft:

“Fredericia, camperplaats bij de jachthaven. Met alle servicemogelijkheden en electra voor ca. Dkr. 80,00.”

Juelsminde

JuelsmindeGerry Schaap schrijft:

“Juelsminde: een prachtige overnachtingsplaats, pal aan de haven. Vlak erachter is een winkelstraat. De kosten zijn Dkr. 100,- (ca € 13,75) wat niet echt goedkoop is, maar er is gratis stroom (10 Amp) en water. Douches tegen betaling.

De havenmeester komt ’s avonds het geld ophalen. Er is plaats voor ongeveer zeven campers. Wij waren er tijdens de maritieme dagen (half augustus) en hadden het beste uitzicht!”

Aabenraa Amt

Aabenraa AmtNog een tip van Gerard Zweers:

“Aabenraa Amt (Jutland-zuid): camperplaats aan het strand met elektra-aansluiting bij de jachthaven. Plaats voor 50 campers. Toiletten aanwezig, wasmachine en droogtrommel en alle service mogelijkheden.
Volgens Face (camperforum.nl) zou de prijs op ca. € 20 uitkomen. Lees verder…