Scandinavië

Door Herman en Eugeni Piepenbroek, redactie Scandinavië.

Inmiddels bijgestaan door Femma en Aloys (webmaster), die de afgelopen jaren ook enthousiast zijn geraakt van Zweden en Noorwegen!

Vrij overnachten

Wat we bij Zweden hebben geschreven op de pagina Overnachten, geldt in grote lijnen ook voor Noorwegen en Finland. Respecteer de natuur en de genoemde overnachtingsplekken, laat het achter, zoals je het hebt aangetroffen. Liefst beter/schoner!

GPS-coördinaten

Camperplaatsen in ScandinaviëMet name Zweden en Noorwegen zijn grote landen met relatief weinig inwoners. Het is vaak ondoenlijk om in schaars bewoonde gebieden goed aan te geven waar je precies die mooie camperplek vindt. Een onopvallend zijweggetje, zonder naam of bord, langs een traject van 30km. Hoe leg je dat uit?

Het is daarom dat we in Scandinavië volledig zijn overgeschakeld op het aangeven van camperplekken met GPS-coördinaten. We gebruiken daarvoor dezelfde notatie die ook wereldwijd door geocachers en professionele diensten wordt gebruikt. Eén Graad is daarbij onderverdeeld in 60 Minuten met 3 cijfers achter de komma.

Als voorbeeld het vertrekpunt van de veerboot in Puttgarden:

GPS : N 54 30.195 E 11 13.750

TomTom

TomTomOnderweg, in TomTom, kun je de coördinaten meteen invoeren: kies “Navigeer naar” en dan “Breedtegraad-Lengtegraad”. Dan typ je achtereenvolgens in:

N, 54, het graden-symbool, 30, punt, 195, OK.

Daarna:

E, 11, graden-symbool, 13, punt, 750, OK.

Vervolgens brengt TomTom je exact naar de juiste plaats!