Portugal

Bem vindo

Ondergaande zon in Portugal.Bem vindo: welkom! Dat zie je, waar je ook maar de grens oversteekt naar Portugal. Welkom, in een fantastisch land, helemaal wanneer je dat land bereist met de camper!

Enkele links:

Portugal. Het klimaat, de mensen, het landschap, de stranden, het eten; het zijn allemaal dingen waar een Portugees best trots op mag zijn. Het is ook nog eens een land waar je met een camper goed uit de voeten kunt. Goede wegen en voldoende betaalbare en vaak zelfs gratis camperplaatsen.

Camperen
Bedenk wel: ook in Portugal is het in het algemeen verboden om te kamperen, met name in natuurgebieden en nationale parken. Daar wordt ook de hand aan gehouden. Zeker aan de zuidelijke westkust, de Costa Vincentina, wordt de laatste paar jaar steeds meer gehandhaafd. Dus geen stoelen buiten, niet op de blokken en geen luifel uit. Overtreding kan je een registratie of bekeuring opleveren!

Binnenland
Ga je daarentegen het binnenland in dan zal men je geen strobreed in de weg leggen. Je komt op de mooiste plekjes, midden in de natuur of aan één van de talrijke Baragems (stuwmeren). Daar kun je nog geheel alleen staan, vaak zelfs met vuilnisbak en waterkraan.
Men zal je warm welkom heten, als je in een dorpje op een terras plaatsneemt voor een bica, een kleintje zeer sterke koffie. Liefst vergezeld van een pastéis de nata, of een andere plaatselijke lekkernij.

Steden
Wie naar Portugal weet dat de hoofdstad Lissabon en steden als Porto veel te bieden hebben. Zeker wat oudheid, architectuur en een eigen sfeer aangaat. Vind je deze toch wel grote steden te druk om te bezoeken met de camper? Kies dan een nabijgelegen camping en ga met het openbaar vervoer de stad in.

Alcobaça
Alcobaça is een kleine stad, zo’n 100km ten noorden van Lissabon, waar de rivieren Alcoa en Baça samenkomen. Hier bevindt zich de grootste kerk van Portugal, het 12e eeuwse Cisterciënzer klooster Santa Maria de Alcobaça.

Trouwens kerken, kloosters, groot en klein, vind je in bijna ieder dorp in Portugal. Vrijwel allemaal prachtig van binnen, betegeld met de zogeheten azulejos. Ga vooral naar binnen en verbaas je over de rijkdom die dit land ooit heeft gekend.

Schapen en geiten in de Alentejo.De Alentejo
Iets zuidelijker, in de Alentejo (kaartje rechts), kun je aan de oostkant langs de grens vanaf de vestigingsstad Elvas richting Villa Vicosa. In de grensrivier, de Rio Guadiana, is het grootste stuwmeer gevormd door de Alquevadam met het daaraan gelegen Monsaraz, een vestigingsdorp. Je vindt er een camperparkeerplaats (gratis) met een fenomenaal uitzicht! Ook een sani-station vind je vlakbij in Reguengos de Monsaraz.

Zak je verder af langs de grens naar het zuiden, dan vind je museumsteden als Serpa (Unesco werelderfgoed). Bekijk ook de video!

Typisch Portugese molen.Hier vindt elk jaar eind februari het kaasfeest Feira do Queijo do Alentejo plaats. Behalve van kaas uit de gehele regio kun je genieten van de bekende Alentejo wijnen, worst, honing en olijfolie.

Mertola met zijn gerestaureerde burchten. Door naar Minas de São Domingos waar een camperplaatsje ligt aan een mooi meertje met sani-mogelijkheid lang de doorgaande weg. Dit plaatsje is bekend om zijn oude kopermijn die in 1960 gesloten werd. Reeds in de tijd van de Romeinen werd hier goud, zilver en koper gedolven.

Ga verder door naar het zuiden en je komt langs Alcoutim in het welbekende camperdorp Castro-Marim aan de grens met Spanje. Hier komen veel campers Portugal binnen. Nog een klein stukje en je kunt, aan de rivier, op de camperplaats staan in Villa Real San Antonio.

Algarve
We zijn nu aan de oostkant van de Algarve, de bekende kuststrook die doorloopt tot aan Sagres.
Langs deze kust bevinden zich de voor camperaars bekende steden als Monto Gordo, Manta Rota, Moncarapacho, Fuzeta, Tavira Faro, lbufeira, Portimao, Lagos en tenslotte Sagres.

Hier is het met name in de winter camper-hoogseizoen. In ieder hoekje en gaatje wil er wel iemand met de camper gaan staan. Veel camperaars, die op de camperplaatsen en campings langdurig genieten van beter weer dan thuis. Dit houdt in dat ook hier regelmatig, daar waar het uit de hand loopt, kans is op verwijdering door de GNR, de Portugese politie.

In de Algarve kun je echter, door de matigende invloed van de oceaan, ook nog in de zomermaanden juli en augustus goed verblijven. Dit in tegenstelling tot het binnenland, waar het dan zeer heet kan worden

Waarheen de reis ook gaat in dit prachtige land; verbaas je over de mooie en ruige natuur maar houd rekening met de kwetsbaarheid ervan. Wees voorzichtig met BBQ en open vuur, in 2017 werd het land meermaals getroffen door heftige bosbranden, vooral in het midden en noorden. Veelal met dodelijke slachtoffers!

In onze database Campertrips.nl vind je meerdere reisverslagen Portugal met informatie van collega-camperbezitters.
Obrigado pela visita: bedankt voor uw bezoek aan Portugal!

Door Elly en Bob, http://freubels-van-elly.jouwweb.nl