Nieuwsrubrieken

Umbrië

< Ga terug naar Italië

Een bijdrage van Wietse Smit en Anja Hofmeester.

Umbrië, de heuvelachtige buurprovincie van Toscane in het centrum van Italië.Het land van de olijfboomgaarden, heuvels met middeleeuwse stadjes, adembenemende vergezichten afgewisseld met bossen en meren.

Links

Kaart van UmbriëWe maken een rondje langs diverse camperplekken in Umbrië tegen de klok in. Klik op het kaartje voor een overzicht van de ligging van de camperplekken.

Acquapendente

Acquapendente Kom je van de SS2 vanuit het noorden de stad binnen rijden, dan wordt al vrij snel met bordjes de parkeerplaats voor campers aangegeven.
De camperplaats is aan de Piazzale Fausto Dionsi, vlakbij de atletiekbaan.
Geen lozingsput wel een waterkraan.
Vanaf de camperplaats loop je zo het centrum in.

Lago di Bolsena

Lago di Bolsena Aan het einde van de strandweg is een speciale camperplaats in olijfgaard op gras. Met water en afwaterput, electra en veel schaduw. Het strand is net buiten hek.

Kosten € 12,- per dag.

In het weekend ontstaan er ook officieuze camperplaatsen. Bijvoorbeeld een grote P voor bussen, waarop ook campers tegen betaling kunnen staan. En er is een P bij een hotel. Gratis, maar er is dan sprake van ‘gedogen’.

Viterbo

Aan de rondweg van Viterbo staan de P-camperbordjes goed aangegeven. De camperplek is op Piazza Romana Romiti en heeft voorzieningen. Beetje druk met verkeer en Italiaanse camperaars maar ook wel weer gezellig. Ideaal voor een bezoek aan de stad.

De camperplaats

De camperplaats

Renaissancetuin van de Villa Lante

Renaissancetuin van de Villa Lante

Vlakbij Viterbo ligt Bagnaia. Hier is de renaissancetuin van de Villa Lante (foto rechts) zeker een bezoek waard.
Overigens ligt Viterbo net niet meer in Umbrië maar in Lazio.

Orvieto

Orvieto Er kan op het grote parkeerplein aan de oostkant van de stad overnacht worden. Hier zijn ook voorzieningen. Vanaf dit plein kun je met een treintje naar de hoger gelegen stad.

Voornaamste bezienswaardigheid in Orvieto is de dom: Duomo Santa Maria Assunta. Er is ook een museum met Etruskisch aardewerk.

Naschrift Jacques Schoenmakers: er is nu ook een speciale camperplaats met insteekhavens. Met electra, douche en water. Bewaakt, met elk uur politiepatrouilles (zei de bewaker). Kosten € 10,-
We hebben verschillende camperaars gesproken die beroofd waren op de openbare camperplaats onderaan de cabine.

Todi

Onder aan cabine, aan de overzijde van een bestaande P is nu een betaalde camperplaats voor tien campers. Magnifiek uitzicht over het dal. Je kunt er water tanken.

De camperplaats

De camperplaats

De camperplaats van bovenaf

De camperplaats van bovenaf

Amelia

Amelia Deze camperplek vind je aan de doorgaande route naar Terni. Hij wordt aangegeven met bordjes.

Je bent hier welkom op de Piazza Mercato, behalve op maandag want dan is er markt!
Voorzieningen aanwezig (foto onder).

Vanuit hier kunt je een bezoek brengen aan het “Foresta Fossile”, het versteende bos in Dunarobbe.

Foresta FossileWij gingen hier vandaan verder over de S209, de vallei van de rivier de Nera. Een prachtige route!

Terni

Terni Vanaf de snelweg neem je de afslag noord, de S209 richting Norcia.
Op de “Viale M. Umberto Borzachini” de bordjes volgen. Camperplaats op de Via Radice, een groot plein met voorzieningen. Wel aan de doorgaande route, dus veel verkeersdrukte.

Ferentillo

FerentilloAan de S209, in de vallei van de Nera, ligt deze camperplek. Hij wordt aangegeven met bordjes. De plaats ligt in het dorp, op een pleintje bij een ouderwetse wasplaats die nog steeds in gebruik is. Voorzieningen aanwezig.

De kerk van dit dorp heeft een wat lugubere bezienswaardigheid: mummies uit lang vervlogen tijden. In de crypte van de San Stefanokerk kun je ze bezichtigen. Sommigen met kleren, nagels en haren: le Mummie di Ferentillo.

Verderop aan deze route de Abdij van San Pietro, in Valle. Een bezoekje waard!

Norcia

Norcia Aan het begin van dit stadje een goede overnachtingsplaats. Geen officiële, maar er wordt volop gebruik van gemaakt.

Via een paar trappen kom je in deze stijlvolle ommuurde stad. Norcia is het centrum van de truffel, de zwijnensalami’s, kazen en andere streekgerechten. Het Mekka voor de culinaire liefhebbers, beroemde koks halen hier hun ingrediënten. We kochten er de “tartufi neri”, zwarte truffel. Voor ‘astronomische’ bedragen, maar dan heb je ook wat!

Daarnaast kunnen we de Lemon Cella aanraden, een heerlijk citroenlikeurtje. Koud drinken bij warm weer!

Monti Sibilini (Piano Grande)

Monti Sibilini (Piano Grande) De weg van Norcia richting Castelluccia in de Monti Sibillini, leidt vanzelf naar deze uitgestrekte hoogvlakte tussen de bergketens: de Piano Grande.
Op deze grote vlakte is een aangegeven terrein voor campers. Je staat hier fantastisch, vooral bij mooi weer. In mei lag hier nog sneeuw en was het ‘s nachts koud.
Er zijn geen voorzieningen, wel afvalbakken.

Houd je van bergwandelen, dan is dit een perfecte stek! En nog een tip: van Castelluccia naar Visso kom je onderweg een forellenkwekerij tegen…

Spello

Spello Aan de S75, niet ver van Assisi, ligt Spello. Deze stad heeft een prima camperplek, gelegen bij de sportvelden en het zwembad, makkelijk te vinden. Rij op de stad aan, linksaf de borden volgen. Voorzieningen aanwezig.

Spello, vol steegjes en mooi gerestaureerd, is zeker de moeite van een bezoek waard.
Lang niet zo toeristisch als het van hier uit ook te bezoeken Assisi.

Bevagna

Heel interessant en gezellig stadje, eigenlijk leuker dan het veel bezochte Montefalco.
In Bevagna is onderaan de stadsmuur een grote camperplaats voor tientallen campers. Water, afwatering, toilet en (koude) douche. Openbaar, dus de conditie is afhankelijk van het gebruik.

De camperplaats

De camperplaats

De voorzieningen

De voorzieningen

Bastia Umbra

Bastia Umbra Vanuit Assisi de S75, over het spoor. De camperbordjes volgen.

Torgiano

Torgiano Langs de S75 van Bastia Umbra richting de E45 naar Todi. Op de bordjes letten; de camperplaats is voorbij de “P-bus Turistici”. Voorzieningen aanwezig.
Van hieruit kun je Deruta bezoeken, waar je te kust en te keur Majolica aardewerk kunt kopen.

Passignano sul Trasimeno

Passignano sul Trasimeno Vanaf de S75bis door het dorp de bordjes volgen. Camperservice aanwezig. We stonden in het haventje op een strekdam aan het water. Mooi plekje.
Je kunt hier zwemmen, vissen, er is een restaurant en een camping. Kortom: watersport!

Monterchi

Monterchi Een mooie picknickplaats aan de voet van het stadje. Erg rustig, stoelen en tafel buiten te zetten op het gazon. Geschikt voor 2-5 campers, afhankelijk van de auto’s van bezoekers.

Sansepolcro

Sansepolcro Een grote camperplaats zonder voorzieningen aan de rand van het stadje. Wel een grote supermarkt aan de overkant.

Tags
Beoordeel dit artikel
 
Like dit artikel
Tweet dit artikel
CAMPER VERKOPEN?
Plaats advertentie