Nieuwsrubrieken

Rome

< Ga terug naar Italië

Een bijdrage van Wietse Smit en Anja Hofmeester.

Wanneer je met de camper op vakantie bent in Toscane en/of Umbrië en je wilt een paar dagen naar Rome voor kunst, cultuur, (chique) winkelen of lekker eten, kortom voor ‘La Dolce Vita’, dan is dat goed te doen.

Links

Rome beschikt over een behoorlijk aantal camperplekken, de meeste liggen vlakbij de ring. Je vindt ze onder meer op www.camperweb.it.

Via Casilina

Via CasilinaWij kozen voor de camperplek aan de Via Casilina, omdat deze ca. 4 km binnen de ring ligt en dus het dichtst bij centrum. Het bleek een heel goede keuze.

De camperplek bestaat uit een groot grasveld waar plek is voor zeker honderd campers. Prijs € 15 per nacht inclusief stroom en voorzieningen. Met CCI-kaart (Camping Card International) krijg je korting!

Met d ebus naar RomeDe gastheer is een vriendelijke man en bij hem kun je een stadsplattegrondje krijgen en kaartjes voor het openbaar vervoer. Dat zijn kaartjes voor 3 dagen (€ 11,00) of kaartjes van € 1,00 die 75 minuten geldig zijn. Hij heeft zelfs een beschrijving in het Nederlands met de openbaar vervoer lijnen naar de hoogtepunten van Rome.

Daarnaast is er de ROMA pas: drie dagen Openbaar Vervoer én de entree voor twee musea, zoals het Colosseum en de Engelenburg. Kosten € 25,00.

Tegenover de camperplek stap je op de bus (nr 105) naar Termini, het eindstation. Vandaar overstappen op andere bussen of de metro.

Komend vanuit het noorden rij je uiteraard richting Rome, dan de snelweg Rome Est (A1 naar Napels) nemen. Bij afslag Rome Est naar de G.R.A. (Grande Raccordo Anulare). Hier blijf je op tot uitrit 18, ‘Uscita 18’.  Je verlaat de snelweg en rijdt richting centrum. Je zit nu al op de Via Casilina.

Na ca. 4 km ligt aan de linkerkant Via Casilina nr. 700, het bedrijf LPG Roma. Je rijdt hier even voorbij om dan bij de stoplichten te draaien naar de linkerrijbaan en een klein stukje terug te rijden.

Website: www.lgproma.it
GPS : N 41 52.550 E 12 33.330

Campings in Rome

De bekendste camping van Rome, Flaminio Village, bevindt zich aan de noordkant van de stad net buiten de ring.

Maar er zijn er (uiteraard) meer:

Enkele hoogtepunten

Een aantal hoogtepunten die wij voor ons bezoek aan Rome op ons lijstje hadden staan.

Het Vaticaan

Het Sint-Pietersplein Vanaf station Termini kun je met bus 40 naar het Vaticaan. Zowel bij de Sint Pieter als bij de Vaticaanse Musea staat vaak een lange rij wachtenden. Dit schijnt meestal zo, maar helemaal dus in mei, toen wij er waren.

In de Vaticaanse Musea zijn veel belangrijke collecties kunstschatten ondergebracht. Wil je alles goed bekijken dan ben je wel een paar uur bezig. De meeste mensen komen echter vooral voor de Sixtijnse Kapel (foto onder), de belangrijkste kapel van het Vaticaan met het door Michelangelo beschilderde plafond.

Het plafond van de Sixtijnse kapel Een tip voor geïnteresseerden: Ross King beschrijft in zijn boek “De hemel van de paus – Michelangelo en de Sixtijnse kapel”, op fascinerende wijze de ontstaansgeschiedenis van het beroemdste plafond van de wereld en geeft daarmee tevens een beeld van het Romeinse leven in de zestiende eeuw.

Piazza Navona

Deze piazza dankt zijn vorm aan een Romeinse renbaan.
We lopen vanaf het Vaticaan zoveel mogelijk via voetgangersgebied naar Piazza Navona met de Fontana del Moro en de Fontana dei Quattro Fiumi van Bernini.

Leuk plein met veel winkels en cafés en ‘levende standbeelden’, echt een aanrader.

Fontana Del Moro

Fontana Del Moro

Levend standbeeld

Levend standbeeld

Pantheon

Pantheon Deze ca. 2000 jaar oude -van oorsprong- Romeinse tempel, mag niet ontbreken op het lijstje van hoogtepunten.

Vooral de koepel met de oculus, het gat bovenin waardoor het enige licht naar binnenvalt, verdient de aandacht. Bovendien bevindt de tombe van Rafaël zich in het Pantheon.

Villa Giulia

Ben je geïnteresseerd in de Etrusken dan is de Villa Giulia een must. In deze villa is namelijk het Etruskisch museum gevestigd met o.m. de beroemde sarcofaag van de echtgenoten. Ook is er een reconstructie te zien van een Etruskische tempel.

Villa GiuliaVerder veel aardewerk, sieraden en bronzen voorwerpen. Het is er rustig, nauwelijks toeristen, wat wel even een verademing is vergeleken bij de rest van de hoogtepunten van Rome!

Winkelen in Rome

Vanaf de Villa Giualia lopen we naar de Piazza del Popolo en vervolgens via de winkelstraten (o.a. de Via del Corso en Via della Crose) naar de Spaanse Trappen (foto). Beroemd, maar daardoor ook erg druk.
In de Via della Conditti zijn de winkels van alle grote mode- en sieradenmerken gevestigd.

Bizarre prijzen in onze ogen, maar ja dan heb je wel merkkleding of tassen of sieraden, wat je maar wilt. Je kunt wel zeggen dat dit één van de chiqueste winkelwijken ter wereld is.

Colosseum en Forum Romanum

Colosseum Weer met de bus naar eindstation Termini (zelf met je camper door Rome rijden is toch echt niet aan te raden!) en vandaar met de metro naar het Colosseum. Het grote Romeinse amfitheater waar gevechten op leven en dood plaatsvonden tussen gladiatoren en wilde dieren, van vlak na Christus tot ca. 400 na Chr.

Ook hier weer veel toeristen en dus in de rij staan. Eenmaal in het Colosseum is er ruimte genoeg. Buiten staan “gladiatoren” die graag (tegen betaling!) met je op de foto willen.
Met hetzelfde toegangskaartje kun je naar het Palatijn, dat op een heuvel ligt. De Romeinse keizers die hier woonden keken letterlijk op hun onderdanen neer, die beneden in het Forum Romanum verbleven. Voor het Forum Romanum, waar ook weer erg veel te zien is, hoef je geen toegang te betalen. Je kunt er zo doorheen lopen.

Forum Romanum

Vlak achter het Forum vind je het beroemde beeld op zuil van Remus en Romulus die gevoed worden door een wolvin en dan kom je vanzelf op het Capitool, het Piazza del Campidoglio, waarvan Michelangelo het geometrische patroon en de gevels van de gebouwen ontwierp. Op het plein staat een beeld van Marcus Aurelus te paard.

Van hieruit kun je naar bv. Campo de’Fiori gaan om een terrasje te pakken.

Trevifontein

Trevifontein Natuurlijk mag de Trevifontein niet ontbreken op het lijstje met hoogtepunten. Het is tenslotte de beroemste fontein van Rome, dat in verhouding op een klein pleintje staat. De centrale figuur is Neptunus.
De meeste toeristen gooien muntjes in de fontein, in de verwachting hier terug te keren.

Tags
Beoordeel dit artikel
 
Like dit artikel
Tweet dit artikel
CAMPER VERKOPEN?
Plaats advertentie