Nieuwsrubrieken

De eilanden

< Ga terug naar Schotland

Schotland, een bestemming voor absolute rustzoekers, door Ad ten Berge.

Deze pagina gaat vooral over de Schotse eilanden voor de kust (Highlands en Hebriden).

Ad bezoekt Schotland al sinds 1973. Hij ging in 2002 voor de eerste keer met de eigen kampeerauto. Zeer uitgebreide informatie vind je in Ad’s reisverhaal, zie “links”. We laten Ad nu zelf aan het woord.

Links

Voorzieningen

Tijdens onze rondreis van 28 dagen hebben we slechts op 6 campings gestaan.
Gebruik je geen chemische vloeistof dan kun je het toilet in ieder dorp bij een toiletgebouwtje legen. Ook het vuil water heb ik (middels het vullen van de toilettank) hier kunnen lozen. Deze toilet gebouwtjes zijn zeer schoon, laat ze ook schoon achter. Vaak kun je hier ook water krijgen, of anders bij de plaatselijke toeristenbureau’s.

Overnachten

De hierna genoemde plekjes zijn of mijn persoonlijke ervaringen of plekjes waar ik zelf overnacht heb (voorzien van een *)

Eiland Mull

 • Eiland MullBij het gehucht Lochbuie aan het gelijknamige loch. Hier zijn mogelijkheden om de camper te plaatsen. Geen voorzieningen.
 • Aan het eind van de A849 bij Fionport (Iona) voor de ferry linksaf richting Fidden. Bij een schapenboer mag u voor £ 3,= per persoon gaan staan waar u wilt tussen de schapen. Prachtig uitzicht. Incl. toilet en douches.
 • In het noordwesten aan de B8073 bij het gehucht Calgary. Aan Calgary Bay is een grasveld waar overnachten is toegestaan. Aan de weg staat een keurig net toiletgebouwtje.

Skye

 • Aan het eind van de A881 bij het plaatsje Elgol. Bij de haven mag je niet overnachten. Ga je voor de haven linksaf bij het winkeltje/postkantoortje dan is daar een parkeerplaats zonder verbod. In de buurt staat een toiletgebouwtje. Let op: om daar te komen ga je een helling af van 25%. Hortend en stotend met een koude motor kwamen we de volgende morgen weer boven.
 • Portree aan de A850. Op de langparkeerplaats aan de zuidkant van het stadje staat duidelijk een verbod om te overnachten. Gedurende twee nachten is er ons en 5 andere campers geen strobreed in de weg gelegd.

Harris & Lewis

Harris & LewisHier vindt u vanzelf allerlei mogelijkheden om te overnachten met de camper. Teveel om op te noemen. De Hebriden zijn wat dat betreft ideaal voor de camper. Bijna in elk dorp nette, schone, openbare toiletgebouwtjes. Enkele mooie plekken zijn:

 • In het noorden van Lewis bij Port of Ness (einde A857) bij het haventje, met toiletgebouwtje.
 • Vlakbij Port of Ness, aan het weggetje dat dood loopt bij de vuurtoren Butt of Lewis. Prachtig uitzicht!
 • Westkust A858, rechtsaf bij Upper Carloway richting Gearrannan (Youth Hostel). Hier is een museumdorp van gerestaureerde crofters woningen. Op de parkeerplaats kunt u overnachten.
 • Great Bernera, aan het einde van de B8059 bij het gehucht Bostadh. Helemaal doorrijden naar het strand bij de begraafplaats. Op de parkeerplaats staat een toiletgebouwtje.
 • Museumdorp Het eilandje Scalpay (in de buurt van Tarbert, te bereiken via een vaste brug). Bij het haventje naast het Community Centre en de brandweer kunt u staan. Hier is tevens een toiletgebouwtje met douche.
 • Leverburgh op het zuidpuntje van Harris (ferry naar Berneray). Op de parkeerplaats bij de ferry kunt u overnachten. Er staat een restaurant, dus eten kan hier ook.

Berneray

 • Bij aankomst met de ferry rechtsaf richting Borve. Net buiten dit dorp is een parkeerplaats aan het water in de buurt van bebouwing. Mooie plek. Met laagwater liggen de zeehonden voor uw deur te zonnen.

North Uist

 • Aan de A865 op het meest westelijke punt van Nort Uist is het Balranald Nature Reserve. Hier is een visitors centre met toilet gebouw. Volgens een andere camperbezitter geen probleem om hier te overnachten.
 • Lochmaddy aan de A867, waar de ferry naar Skye vertrekt, is een Tourist Info/postkantoortje met parkeerplaats. Men had er geen probleem mee om hier na sluitingstijd te gaan staan. Ook bij de ferry terminal is een parkeerplaats, waar men kan gaan staan.Toiletvoorziening bij de ferry terminal.

South Uist

 • Aan de A865, net over de vaste brug op het eiland, hebben we bij het plaatsje Lochdar op een parkeerplaats bij een school gestaan. Geen voorzieningen.

Eriskay

 • Op het kleine eiland Ersikay, dat nu verbonden is met South Uist middels een vaste brug, zijn perse mogelijkheden om te overnachten.
Beoordeel dit artikel
 
Like dit artikel
Tweet dit artikel
CAMPER VERKOPEN?
(ook via Marktplaats.nl) Plaats advertentie