Zuid-Engeland

Het moest er een keer van komen: met de camper naar Engeland. In de meivakantie zijn we overgestoken, voor een week.

Van Duinkerken (Noord-Frankrijk) naar Dover. Op www.directferries.nl vonden we een retourtje voor twee personen met camper (5,50 m lang / 3 m hoog) voor slechts € 98,00 en dat gaf de doorslag.

Op naar Zuid-Engeland! Hierbij onze eerste ervaringen.

Links

De overtocht naar Engeland

Met de ferry De ervaringen met de overtocht zijn bijzonder positief. Boeken via internet, betalen met je creditcard-nummer en het e-mailtje wat je krijgt print je uit en neem je mee.

Je komt aanrijden bij een loket, ze hebben je kenteken al ingevoerd in de computer en weten wie je bent! Je krijgt meteen de benodigde papieren en kunt in de rij gaan staan tot je aan boord mag. Ben je te vroeg, dan kan het zomaar gebeuren dat je een boot eerder kunt vertrekken!

Waarom de boot? De trein door de tunnel bleek flink duurder. Die schijnt alleen ‘goedkoop’ te zijn als je genegen bent ’s ochtends rond 04.00 uur te vertrekken. Heel vroeg opstaan dus, daardoor raak ik flink uit mijn ritme en dan ben ik de rest van de dag een half mens…

 

De Engelse Zuidwestkust

Cottage We hadden voor dit weekje (van zaterdag tot zaterdag) de Engelse zuidwestkust op ons programma. Gewoon wat zwerven langs de kust, sfeer proeven. Leuke vissershaventjes, het Engelse landschap, de krijtrotsen. Liefst tot in Cornwall, het uiterste zuidwesten.

Dat hebben we niet gehaald, daarvoor heb je gewoon wat meer tijd nodig.

Engeland: links rijden!

Links rijden!Het links rijden viel erg mee. Zoals ons al was voorspeld, ben je er snel aan gewend. De Engelsen zijn geloof ik de uitvinders van de rotonde, ze hebben er in ieder geval duizenden.

Die rotondes, daar moet je links omheen, met de klok mee. Dat is even wennen. Daarbij ook vooral eerst goed naar rechts kijken, daar komen de auto’s vandaan! Is soms wat lastig: sta ik stil, schuin voor de rotonde, dan is mijn uitzicht naar rechts onvoldoende (omdat ik links voorin zit). De bijrijder moet dan aangeven of de rotonde vrij is.

Dat was ook zo toen ik een groot landbouwvoertuig wilde inhalen op een provinciale weg. Ik kan proberen om langs de bermkant vooruit te kijken of er wat aankomt, maar uiteindelijk is het Femma die rechts langs het gevaarte kan kijken en aangeeft of het kan!

Provinciale wegGevaarlijker eigenlijk is het leven als voetganger. Je kijkt naar links, er komt niets aan je en stapt vast de weg op. Fout: de auto’s komen van rechts en je wordt bijkans ondersteboven gereden!

De prijzen in Engeland

Engeland was duur, tot voor kort, dat viel goed tegen. Inmiddels, 2009, is het Pond behoorlijk gedevalueerd en is een vakantie naar Engeland een stuk betaalbaarder geworden!

Engelse pubAttracties zijn vaak prijzig. We stonden in Stonehenge buiten het hek te kijken, alles was goed te zien en ik had al een stukje gefilmd. Je mocht er ook niet echt dichtbij komen, maar je kon nog wel binnen het hek en dan om de cirkel heen lopen.  Wij op zoek naar de ingang. Lopen we tegen een kassa aan: entree ca. € 9,00 per persoon…

We hebben een aantal keren in van die prachtige, oude pubs gegeten. Een paar prijzen, in euro’s: kop soep 4,00-5,00. Een hoofdmaaltijd 10 tot 16 euro.

Vrij overnachten met de camper

Engeland kent maar weinig echte camperplaatsen, hoewel dat per regio verschilt. Vooral in het zuidwesten staan bijna overal bordjes: No overnight parking! De lijsten die circuleren op internet bieden vooral parkeer-plaatsen waar het (nog) niet verboden is.

Of parkeerplaatsen waar het wel verboden is, maar waar iemand de ervaring had dat hij niet werd weggestuurd. Op die laatste soort plekken ga ik niet staan; je werkt er dan aan mee dat de overheid de bordjes vervangt door een 2-meter slagboom. Onder het motto: die bordjes zijn niet voldoende, daar stoort men zich niet aan. Je kunt dan op laatst nergens meer pakeren met je camper…

Overigens: in de rest van Engeland valt het wel mee. Er zijn voldoende mogelijkheden om vrij te overnachten.

Kleine campings in Zuid-Engeland

Gids Kleine CampingsWe hebben uiteindelijk gekozen voor de kleine, niet te dure campings. Dat ging de eerste avond trouwens wel fout. Bij de eerste camping hoorde ik de prijs, 25 pond (ca. € 37,50) waarna we gauw weer zijn vertrokken!  Maar een volgende was lastiger te vinden. Het werd al wat later, we waren moe en er moest nog gekookt worden dus viel de beslissing; we nemen de eerste de beste. Dat werd dus een luxe camping van een caravanclub, prijs 27 pond! Zo’n € 40 oftewel bijna 90 oude Hollandse guldens! Dat overkomt me maar één keer (hoop ik) ;-)

De Engelse campings waren zonder uitzondering uitstekend. De normale prijzen varieerden van 8 tot 13,50 pond, dus 12 tot 20 Euro. Daarvoor bieden ze een prachtige grasmat, goed verzorgd en schoon sanitair, keurige plekken om je tanks te legen en overwegend gratis warme douches.

We hebben veel plezier gehad van de ANWB Gids Kleine Campings, een boekje dat we al jaren bij ons hebben in de camper. In deze gids worden alleen campings vermeld met veertig standplaatsen of minder. Rust, landelijk en kleinschalig zijn de sleutelwoorden voor de opgenomen campings.

A36 Salisbury-Southampton: Hillcrest Camp

Hele aardige, kleine camping, en een erg aardig echtpaar. We kwamen hier terecht na ons bezoek aan Stonehenge. Gelegen aan de A36 van Salisbury naar Southampton.

Kaart SalisburyMooi terrein met eenvoudig sanitairgebouwtje. Veel wandel- en fietsmogelijkheden in de omgeving: het New Forest National Park. Wel wat verkeersgeruis van de A36. We betaalden 10 pond, incl. elektriciteit.

Komend uit Salisbury krijg je na ca. 10 km een kruispunt met verkeerslichten en een benzinepomp. Nog 2 km doorrijden, onopvallende ingang van parallelweg aan de linkerhand. Op wandelafstand van het dorp Whiteparish met drie pubs.

We hebben lekker gegeten in de Parish Lantern.

Polruan – Baai van Fowey

Polruan - Baai van Fowey Volgens een collega “de mooiste camping waar hij ooit gestaan heeft”. Wij stonden er in de mist, dus het fantastisch uitzicht liet het even afweten…

Wordt vervolgd…