Stadsbezoek Oxford

Vrijwel iedereen kent Oxford als de stad van de bekende universiteit. Oxford University zetelt in het centrum van de stad in een indrukwekkend aantal historische gebouwen: de universiteit bestaat uit maar liefst 39 onafhankelijke colleges.

Oxford mist, net als Cambridge, een echte campus. De faculteitsgebouwen (colleges) liggen verspreid door de stad. De architectuur van deze universiteitsgebouwen bevat meesterwerken uit vele perioden en maakt Oxford tot een aantrekkelijke stad om te bezoeken!

Links

Overnachten met de camper

In Oxford zelf is ons geen camperplaats bekend. Er is wel een stadscamping, aantrekkelijk dicht bij het centrum. Het is een C&CC-camping.

Oxford Camping and Caravanning Club

Oxford Camping and Caravanning ClubEen uitstekende, niet te grote camping, op minder dan 2km van het centrum.

Met 85 plaatsen kan het ’s zomers in de weekenden vol zijn! Op weg naar Oxford? Gewoon even bellen, van te voren. Dan weet je zeker dat je een plekje hebt.
De bus stopt er vlak om de hoek, je bent zo in het centrum. Het is ook te lopen en uiteraard perfect geschikt voor de fiets.

Oxford Camping and Caravanning Club Site
426 Abingdon Road
Oxford / Oxfordshire OX1 4XG
Tel. 01865 244088
GPS : N 51 43.884 W 01 15.020
Website: www.campingandcaravanningclub.co.uk

Parkeren

Wie slechts een dagje naar Oxford wil kan de camper parkeren tegenover de camping.
De Redbridge P+R is een grote parkeerplaats met een plek voor campers buiten de slagbomen.

Wij stonden vrijdag ’s avonds op de camping en gingen op zaterdag Oxford in. Omdat de camping voor de zaterdagavond reeds was volgeboekt, hebben we de camper op deze P+R geparkeerd. Zonder problemen overigens, en in het zicht van de camera’s na overleg met de parkeerwachters. Toch voelen we ons geruster wanneer we in een grotere plaats onze camper op een camping achterlaten!

Bezienswaardigheden Oxford

Universiteit van Oxford

Universtieit van OxfordDe universiteit van Oxford is het juweeltje van de stad, waar jaarlijks duizenden studenten van over de hele wereld komen studeren. Het verhaal gaat dat wanneer je alleen al over het terrein van de universiteit wandelt, je I.Q. met 10 punten omhoog schiet!

Beroemdheden die aan de universiteit hebben gestudeerd zijn onder meer Bill Clinton, Rowan Atkinson, Oscar Wilde en Hugh Grant.

Christ Church

Het grootste college is Christ Church, gesticht in 1525. Christ Church heeft ook de grootste vierhoekige binnenplaats. Christ ChurchLiefhebbers van de Engelse politieserie Inspector Morse zullen deze binnenplaats zeker herkennen.

Harry Potter

De middeleeuwse eetzaal van Christ Church is de grootste van Oxford. Deze prachtige zaal is bekend uit de beroemde Harry Potterfilms en is (als onderdeel van Christ Church College) tegen betaling te bezoeken. Een aanrader!

Het Ashmolean

Het Ashmolean, gesticht rond 1680, was het eerste universiteitsmuseum in het Verenigd Koninkrijk. Wij zijn er (nog) niet geweest, maar de collectie van dit museum schijnt de moeite van een bezoek meer dan waard.

Website: www.ashmolean.org

Carfax Tower

Carfax TowerCarfax Tower is de overgebleven toren van de St. Martins kerk die in 1896 is verwoest. Wie de 99 treden van de toren beklimt heeft een prachtig uitzicht over de stad.

Botanic Garden

De Botanische tuin van Oxford ligt in het hart van de stad. De tuin, door muren omringd, dateert uit de 17de eeuw. Binnen de muren vind je vele zeldzame en exotische planten.

Radcliffe Square

Achter de gebouwen van University College aan High Street ligt het Radcliffe Square, een plein omgeven door universiteitsgebouwen. Op het plein en tussen de vele historische gebouwen tref je altijd veel toeristen en studenten.

Hertford Bridge

Hertford BridgeDe Hertford Bridge is de Engelse “brug der zuchten” vanwege de gelijkenis met zijn beroemde Ventiaanse dubbelganger. De brug gaat over New College Lane.
Naast de brug is een steegje dat via via naar een bijzonder café, de Turf Tavern, leidt (zie Eten en drinken). Dit zou vroeger een rovershol zijn geweest, buiten de muren van Oxford.

Eten en drinken

The Vaults and Garden CafeLekker eten en drinken: in Oxford is er keuze te over aan restaurants, bars en pubs. Sommige pubs bestaan al eeuwen. Als echte studentenstad kent Oxford vele gelegenheden waar je lekker en voordelig kunt eten.

The Vaults and Garden Cafe

Bij St. Mary The Virgin Church, de kerk van de universiteit, vind je het restaurantje The Vaults and Garden Cafe. Behalve bij studenten ook bij toeristen populair. Gevestigd in een gebouw uit 1320 van University College aan High Street.

De gewelven maken het restaurant erg sfeervol, het eten is er gezond en niet duur. De ingang van het restaurant is aan Radcliffe Square.

GPS : N 51 45.180, W 1 15.230
Website: www.vaultsandgarden.com

Turf Tavern

Turf TavernTurf Tavern is een historische pub achter New College. Al in 1381 stond op deze plek een brouwerij met pub. Vandaag de dag is de pub een studentencafé waar ook veel toeristen komen.

De pub is vanaf de colleges in het centrum van Oxford te bereiken via een mooie wandeling door oude steegjes. Een wandeling, bijna zo leuk als de pub zelf.

Loop via Radcliff Square en New College Lane. Naast de “the Bridge of Sighs” vind je een steegje, St. Helens Passage (foto rechts). Volg de steegjes en je komt bij Turf Tavern, op een mooie binnenplaats.

GPS : N 51 45.300 W 01 15.184
Website: www.theturftavern.co.uk

Meer info op www.weekendplanner.nl/stedentrips/oxford/oxford_uitgaan.htm

Winkelen

Outlet

Blackwell's BookshopHeerlijk een dagje shoppen. Outlet winkels vind je in Cornmarket Street, Queen Street, High Street en Magdalene Street. Ook zijn er veel markten waar je kunt slenteren op zoek naar koopjes.

Blackwell’s Bookshop

Bijzonder is Blackwell’s Bookshop op 50 Broad Street. In een reusachtige ruimte onder Trinity College staan meer dan 160.000 boeken. Blackwells Bookshop bestaat al sinds 1879 en heeft als traditie dat het personeel je niet zal storen en zich alleen met je bemoeit als je erom vraagt.