Pyreneën-west

De Franse Pyreneën, een fantastisch mooi en ruig natuurgebied. We waren er slechts een weekje, maar moeten er zeker nog eens heen! Door het korte verblijf, min of meer aan het eind van onze vakantie, hebben we nog niet veel camperplekken bezocht.

We stonden op verschillende campings en één nacht bij een France Passion-wijnboer bij Jurançon, foto rechts…  Echter: wat we tegenkwamen onderweg hebben we vastgelegd!

Berghond
Berghond
Film
Filmpje (1,4 Mb)

Lourdes

Je kan eigenlijk niet in de westelijke Pyreneën zijn geweest zonder een bezoek aan Lourdes. Alzo togen wij met frisse tegenzin en vol vooroordelen naar dit heilige oord. En ja: de straten van Lourdes zijn vergeven van de kitscherige souvenirwinkeltjes. Er zijn weinig of geen plekken op de wereld met meer souvenirwinkeltjes dan het centrum van Lourdes.

Maar ook: op alle plaatsen, eigendom van de Katholieke kerk, geen souvenirwinkel te zien. Alles gratis, er wordt geen stuiver aan je verdiend (of je moet in een van de kerken een kaarsje aansteken). In een folder over Lourdes verontschuldigt de kerk zich voor de uitwassen; zij kunnen er niets tegen doen.

Lourdes Lourdes

Foto links: de ‘grot’ (nis) waar het allemaal om draait. De hele dag door rijen geduldig wachtende mensen die even de plek aan willen raken. Biddende mensen, van alle nationaliteiten.

Lourdes Lourdes

Meegebrachte kaarsen uit de hele wereld branden in enorme “kaarsen-kasten” met schoorstenen. Foto rechts: een ringleiding met gewijd water uit de bron: een ieder vult zijn van thuis meegebrachte flessen…

Camperplaats

Camperplaats Een tip van Luc Vlassenroot: een zeer ruime parkeerplaats voor bussen en campers aan de rand van het centrum, op wandelafstand van de grot, aan de Avenue Monseigneur Rodhain, parking Arrouza.

Prijs € 4,00/12 uur, € 7,00/24 uur.  Water € 4,00, chemisch toilet € 4,00. Bewaking dag-en-nacht.

GPS: N 43°05’18” W 00°03’11”.

Peyrouse

PeyrouseOp weg naar Lourdes langs de D937 (34 graden in de schaduw), kwamen we langs een camping met “grazige weiden”, schaduw en een zwembad!

Na ons bezoek zijn we hierheen teruggegaan. Uitstekend sanitair, winkeltje, prijs ca. € 12,- per nacht.

Cauteret

Cauteret Achter Lourdes, op weg naar de Pont d’Espagne, komen we door het bergstadje Cauteret.
Hier is een vrij grote, ruime camperplaats. Er zijn zelfs enige voorzieningen, waaronder elektriciteit.

De kosten zijn ons onbekend.

Pont d’Espagne

Pont d'Espagne Een beroemd natuurgebied, wat hoger in de Pyreneën, is de Pont d’Espagne. De weg door de kloof loopt dood op een enorme parkeerplaats, van waaruit je verder mag wandelen.

Na een korte wandeling is er de mogelijkheid de berg op te gaan met een kabelbaan, om daarna lopend terug te keren (naar beneden).

Zeer aan te bevelen, we beklaagden degenen die het (schijnbaar) andersom van plan waren…

Vanaf het bergstation van de kabelbaan wandel je naar een gletsjermeer met een berghut met terras. Van daaruit gaat de tocht terug naar de parkeerplaats.

Arrens-Marsous

Arrens-Marsous Een geschikte camperplaats (er stonden ca. zeven campers) vind je tegenover de camping.

Wij stonden op de camping voor ca. € 8,00 incl. stroom.
Grappig: nu een camping, vroeger een garagebedrijfje met een benzinepomp voor de deur (nog te zien). Tijden veranderen…

Col d’Aubisque

Col d'AubisqueOnderweg naar Spanje komen we over de Col d’Aubisque.

Op verschillende hooggelegen plaatsen zie we campers die daar overnachten (blokken onder de wielen, isomatten voor de cabineruiten). Ook dat is dus mogelijk.

Ongetwijfeld kun je van daaruit ook prachtige wandelingen maken.
En voor degenen die het wel eenzaam vinden, bovenop zo’n berg: volgens mij is het veiliger dan langs de snelweg…

Col d'Aubisque Vanaf de weg kijken we hier in een dal. Ook daar zie je zowaar een paar campers…
Het heeft een beetje een expeditieachtig karakter; volgens mij is dit echt “wild” kamperen!
We passeren de Spaanse grens.

Urdos

Urdos Op de terugweg van een stukje Spanje zoeken we een overnachtingsplek in het Nationaal Park vanwege een wandeling die we willen doen de volgende ochtend.
Dat wordt dus weer een camping…

Wel een hele bijzondere: dit is een echte camping voor rugzak-kampeerders. Een blokhut-achtige kantine met slaapgelegenheid en eenvoudige maaltijden, en fantastische plekjes tussen de bebossing om je tent op te zetten. Wij stonden zelf ook niet gek (foto).

Mastenroute

We  liepen hier de “mastenroute”.

MastenrouteVanwege het voorkomen van grote, lange dennebomen in de bergen, geschikt voor de scheepsbouw, liet Napoleon hier een weg aanleggen om deze stammen te kunnen halen.
Op het traject links moest men met zich met springstoffen een weg banen door de steile berghelling. Een spectaculair pad, vooral als je last hebt van hoogtevrees!

Terwijl wij de wandeling deden zag men op de camping gieren overvliegen. Dat hebben wij dus helaas gemist…
Van hieruit verlieten we de Pyreneën.