69 Domaine Chaponières

Door: Femma en Aloys

Plaats: Régnié-Durette
Departement 69 (Beaujolais – Zuidelijke Bourgogne)
Website: n.v.t.

Het domein Chaponières van Michèle en Gabriel Savoye bevindt zich aan de rand van het dorpje Régnié. Régnié vind je aan de D37 van Belleville naar Beaujeu.

Het domein Chaponières van Michèle en Gabriel Savoye Ben je onderweg naar het zuiden? Het is ca. 30 km. voor Lyon, slechts 10 min. van de snelweg, afrit 30 (Belleville).

Régnié-Durette is voor ons een bijzonder plekje, waar we regelmatig terugkomen. We kwamen er bij toeval terecht in 2001: met onze VW-buscamper toerden we door de Beaujolais. We wilden bij een wijnboer overnachten, maar dan wel een “nieuwe” wijnboer voor de Campersite. Verschillende wijnboeren in deze streek waren al beschreven door Wietse en Anja.

We werden uiterst vriendelijk ontvangen door de fam. Savoye. En of we nog wijn wilden proeven; de volgende ochtend (zaterdagmorgen) zouden ze vroeg vertrekken voor een weekendje weg met de camper. We hebben in de cave nog gezellig een uurtje over wijn en campers zitten praten (en drinken).

De plek

CamperplaatsEr is ruimte voor twee campers op een met grind bedekte plaats aan de achterkant van de woning van de familie. Je zit er voldoende vrij; weliswaar grenst er een lager gelegen erfje met woning aan de plek, maar die zitten aan de andere kant van de camper. Uitzicht? Bij helder weer zie je 150 km. verder de Mont Blanc…

Verrassing: de deuropening achter de camper geeft toegang tot een ruimte met een brede gootsteen, urinoirs, toiletten en douches! Bovendien zit er een stopcontact waarmee je je camper aan de stroom kunt hangen. Kosteloos… en keurig verzorgd!

Uitzicht vanuit de camper

Het uitzicht vanuit de camper.

Een jaar later, met vrienden en inmiddels een Fiat buscamper.

De wijn

Domaine des ChaponièresRégnié-Durette is sinds 1988 een van de tien dorpjes uit de Beaujolais met een Cru voor de naam: de hoogste kwaliteitsaanduiding. Zie ook de achtergrondinformatie. Dat betekent dat je voor rond de € 6,00 een “Cru du Beaujolais” koopt.

Het domein is aangesloten bij de organisatie Terra Vitis wat inhoudt dat hier gewerkt wordt met respect voor het product en het milieu. De eisen die hieraan gesteld zijn worden gecontroleerd door het onafhankelijke Bureau Veritas.

Wijn kiezen is niet moeilijk: de familie Savoye maakt alleen rode Cru Beaujolais. En in het algemeen bieden ze die aan in twee variëteiten: de jongste, die van het afgelopen jaar, en een iets rijpere wijn van het jaar ervoor.

Uit eten?

Auberge VigneronneMet de door France Passion warm aanbevolen Auberge Vigneronne op loopafstand (ca. 500 m.), was het wel heel aantrekkelijk om uit eten te gaan!  En Michèle wil best even voor je bellen om een tafel te reserveren.

We werden niet teleurgesteld.
Een leuke herberg, ruim terras in de tuin aan de achterkant met uitzicht over de wijngaarden en goede menu’s vanaf circa € 15,-
Wij vonden vooral de Salade Beaujolais, met spekjes en croutons, een erg lekker voorgerecht!

De Auberge vind je aan het dorpsplein, pal naast de markante kerk met de twee torens. Op maandag gesloten.

Bezocht in 2001, 2003, 2005, 2006, 2008, 2009…