Nieuwsrubrieken

26 Domaine de Magord

< Ga terug naar Voorbeelden

Door: Femma en Aloys

Plaats: Barsac
Departement: 26 (Drôme)
Website: www.cavevincent.com en cavevincent.plugwine.com

De D93 verbindt Aspres-sur-Buëch (links van Gap) met Crest (z.o. van Valence) en doorloopt het hele dal van de rivier de Drôme, net ten noorden van de Provence.

Met de autoOmdat er in dit uitgestrekte gebied ook nog een klein, bijzonder wijngebiedje ligt (bij de plaats Die) met meerdere France Passion-boeren, besloten we het in onze route op te nemen. Over de wijn, de Clairette de Die, schrijft Femma onderaan deze pagina.

In de buurt van het dorpje Barsac, langs de D157, passeer je het Domaine de Magord. De weg loopt tussen het huis (met de familienaam Vincent in het dak) en de cave Vincent door.

Omdat wij dachten dat de parkeerplaats voor campers direct aan de weg gelegen was, zijn we doorgereden naar een andere wijnboer in de omgeving. Oeps… foutje!
De camperplek, behorende bij de Domaine de Magord, ligt een honderd meter verder, een eindje van de weg. Het is een prachtig veldje, met bomen, langs een riviertje. Lopend langs het riviertje bereik je 100 meter verder de rivier de Drôme: zwemmen maar! Wat ons betreft een meer-sterren-plek!

Afvalbakken en een gootsteen met kraan staan gratis tot je beschikkingWijnbouwer Vincent vertelde verder dat er nog een wateraansluiting wordt aangelegd op het veld (inmiddels gerealiseerd) en dat er een toilet ter beschikking is bij de woning. Hij vermeldde verder dat er in de zomer elk weekend wel één of meer campers staan.
Volgens het boek is er ruimte voor 5 campers. Met gemak!

Op de foto rechts: afvalbakken en een gootsteen met kraan staan gratis tot je beschikking.

De wijn: Clairette de Die

fp-cavevincentHet stadje Die ligt tegen de hellingen van de Drômevallei, ongeveer 40 kilometer ten oosten van de Rhône.

De Clairette is een witte druivensoort die het meeste voorkomt in zuid-Frankrijk, met name in het departement Drôme rondom het stadje Die. Het is de druif die gebruikt wordt in de fameuze mousserende wijn Clairette de Die.
Het gebied van de Clairette de Die Appelation produceert twee stijlen mousserende wijn:

Clairette de Die Methode Dioise Ancestrale
Clairette de Die is een frisse, halfzoete, licht mousserende wijn. De wijn is op een bijzondere, traditionele wijze volgens de “Méthode Dioise Ancestrale” gemaakt van de druivensoorten Clairette (25%) en Muscat (75%).
Deze wijn wordt tijdens de eerste gisting al gebotteld. Het koolzuurgas dat zo ontstaat kan nergens heen en blijft in de wijn. Dit is een methode met een lange traditie, ook bekend als methode rurale.

Crémant de Die
Volgens de methode champenoise wordt er ook een Crémant de Die gemaakt, samengesteld uit 80% Clairette druiven, aangevuld met 10% Aligoté en 5% Muscat.

Tags
Beoordeel dit artikel
 
Like dit artikel
Tweet dit artikel
CAMPER VERKOPEN?
(ook via Marktplaats.nl) Plaats advertentie