Nieuwsrubrieken

Achtergronden

< Ga terug naar France Passion

Voor wie wel eens een glaasje wijn drinkt, maar wat minder kennis heeft van de verschillende gebieden en hun ligging, hierbij wat achtergrondinformatie.

Bourgondië

Bourgondië, of Bourgogne zoals de Fransen zelf zeggen, is een beroemd wijngebied dat zich uitstrekt over een lengte van 250 km van de Chablis in het noorden tot de Beaujolais, voorbij Macon in het zuiden. Meer algemene informatie op de website www.bourgondie-toerisme.com.

Chablis

ChablisChablis, zo valt te lezen in de boeken, is een slaperig stadje in de Bourgogne, met de reputatie prachtige witte wijnen te leveren. Basis hiervoor is de witte Chardonnay-druif.
De appellation Chablis is wereldberoemd om zijn klassieke droge witte wijnen, en het wijndorp Chablis is een van de beroemdste ter wereld.

Chablis is een levendige, frisse droge witte wijn. Geschikt om te drinken bij oesters, zeevruchten of schelpdieren. Ook lekker bij gegrilde zalm.

Zie France Passion-boer Domaine Michel Guitton.

Beaujolais

Beaujolais is het zuidelijke gedeelte van de Bourgogne, tussen Mâcon en Lyon.

BeaujolaisBeaujolais wordt gemaakt van de gamay-druif, deze levert een fruitige wijn. Beaujolais is vooral bekend van de Beaujolais Primeur, een zeer jonge wijn die, net gemaakt, te koop wordt aangeboden in november.

De Beaujolais die gedurende het gehele jaar te koop wordt aangeboden kun je onderverdelen in 3 kwaliteiten. Als eerste de “gewone” Beaujolais (zie kaartje hieronder). Deze gebieden produceren ook de meeste Beaujolais Primeur.

Beaujolais Villages

Een klasse beter zijn de Beaujolais die worden verkocht onder de ‘Appellation Beaujolais Villages’ of ‘Beaujolais Village’ plus de naam van de gemeente.

De nieuwe wijn heet dan niet Beaujolais Primeur maar Beaujolais Villages Nouveau.

Beaujolais Crus

Daarnaast zijn er nog de 10 kwalitatief betere Beaujolais Crus. Dit zijn de communes Juliénas, St-Amour, Chénas, Moulin-à-Vent, Fleuri, Chiroubles, Morgon, Régnié, Côtes de Brouilly en Brouilly.

Zie bijv. France Passion-boer Domaine Chaponières.

De Beaujolais-streek1. Juliénas
2. Saint-Amour
3. Chénas
4. Moulin-à-Vent
5. Fleurie
6. Chiroubles
7. Morgon
8. Régnié
9. Côtes de Brouilly
10.Brouilly

Wijnmuseum

In Romanèche Thorins ( GPS : N 46 10.605 E 4 44.505) vind je een interessant en zeer uitgebreid wijnmuseum met alles erop en eraan!

Voor een fraaie presentatie bezoek je de website www.hameauduvin.com

Drôme: de Clairette de Die

De Drôme is het gebied ten oosten van de Rhône, ingeklemd tussen de Vercors in het noordoosten en de Provence in het zuiden. Het zuidelijk deel van de Drôme overlapt de noordelijke Provence en wordt ook wel de Drôme-Provencaal genoemd.
De Clairette de Die-druif vind je op de hellingen van de Drômevallei, ongeveer 40 kilometer ten oosten van de Rhône.

Zie France Passion-boer Domaine de Magord.

Het gebied van de Clairette de Die appelation produceert twee stijlen witte, mousserende wijn:

Clarette de Die Methode Dioise Ancestrale

ClaretteDit is een onbekende, verfijnde zoete Franse mousserende wijn. Deze ongewone wijn wordt gemaakt van de druivensoorten clairette en muscat.
De wijn wordt tijdens de eerste gisting al gebotteld. Het koolzuurgas dat zo ontstaat kan nergens heen en blijft in de wijn.

Dit is een methode met een lange traditie, ook bekend als methode rurale.

Crémant de Die

Een droge, neutraal smakende wijn, gemaakt van clairettedruiven. Deze wijn wordt op dezelfde manier bereid.

Jurançon

Jurançon is een van de oudste Franse appellations en is bekend om zijn delicate witte wijnen. De meeste wijngaarden liggen aan de rand van de Pyreneeën rond de stad Pau op een hoogte van 300 meter. Er zijn zowel droge (sec) als zoete (moelleux) Jurançonwijnen.

Zie France Passion-boer Château de Rousse.

Jurançon Sec

Deze wijn is elegant, kruidig en vol. Een onopvallende maar heerlijke curiositeit onder de wijnen.

Jurançon Moelleux

Een elegante honingzoete dessertwijn.

Tags
Beoordeel dit artikel
 
Like dit artikel
Tweet dit artikel
CAMPER VERKOPEN?
(ook via Marktplaats.nl) Plaats advertentie