Nieuwsrubrieken

Elzas-Lotharingen

< Ga terug naar Frankrijk

ElzasOude steden, natuur en cultuur komen volop aan bod in de Elzas-Lotharingen, een makkelijk bereikbare streek in het noord-oosten van Frankrijk. De Elzas is natuurlijk beroemd om zijn wijnen, die veelal uit de dorpjes Ribeauvillé en Riquewihr komen. Waar Straatsburg de grootste stad van de Elzas is,  heeft Lotharingen steden als Metz en Nancy.

Elzas

De Elzas, de smalle noord-zuid gerichte streek, ingeklemd tussen de Vogezen en de Rijn, is beroemd om zijn (vooral witte) wijnen.

Maar de Elzas is ook een schitterend gebied, de wijngaarden prachtig gedrapeerd aan de voet van de Vogezen met zijn donkere bossen. De dorpjes en stadjes langs de 180 km. lange “Route des Vins” zijn zonder uitzondering pittoresk. Mittelbergheim heeft zelfs nevenstaand bordje bij de ingang.

Hele mooie plaatsjes vonden wij Wangen, Boersch en Mittelbergheim. Plaatsen die naast mooi ook nog vertier boden (winkeltjes e.d.) waren Obernai, Ribeauvillé en Riquewihr.

Elzas ElzasElzas Elzas

Saverne

SaverneEen tip van Joke Eijsackers:

“In Saverne, de noordelijke toegangspoort tot de de 180 km. lange “Route des Vins”, is een gratis camperplek achter het kasteel, aan het kanaal: zeven camperplaatsen en veel parkeerplaatsen.”

Geen voorzieningen.

Riquewihr

RiquewihrRiquewihr is een toeristische trekpleister: volledig ommuurd, veel leuke middeleeuwse straatjes. Veel winkeltjes en veel toeristen. Ook veel parkeerruimte rondom, direct buiten de stadsmuur.

Een leuk terrasje in Riquewihr, rechts de ingang van een wijnkelder, waar je de Elzasser wijnen kunt proeven. Je vindt in de Elzas veel leuke restaurantjes en terrasjes.

Riquewihr beschikt over een camperplek met sanizuil. Je passeert ‘m aan je rechterhand, vlak voor het dorp. Afvalwater lozen is vanwege de ligging van de put bijna niet mogelijk…

Kaysersberg

Tip van Paul Vortman:

“Grote camperplaats voor ca. 50 campers, vlak, fijn grind. Prijs € 4 per nacht, € 2 overdag. Gratis schoonwater en afvalwaterlozing.
Er is een toiletgebouw bij, gratis én schoon!

De camperplaats wordt aangegeven in het dorpje en is op loopafstand van het centrum. Geweldige plek!”

Omgeving Molsheim

Op een industrieterrein ten zuiden van Molsheim (de wijnroute, hier een klein stukje over de 4-baans D500, komt er langs) zit de firma Alsace Camping Cars.
Je vindt hier een (gratis) sanizuil waar je drinkwater kunt tanken en alle tanks kunt legen.

De Franse kaart “Aire de Service” meldt overigens wel meer servicepunten in de Elzas.

Rosheim

RosheimVanaf dezelfde afslag van de D500 (op de rotonde bij het industrieterrein richting Rosheim), vind je wijnboer Klein. Over het spoor het eerste huis links, tegenover de Lidl-supermarkt.

Klein heeft in zijn fraaie ‘achtertuin’ een 5-tal prachtige camperplekken aangelegd. Met voor iedere camper een eigen stroomaansluiting, een eigen kraan en afvalwaterput! Een overnachting kost € 8,00.

Westhalten

Bij de ingang van het dorp is langs de weg een nieuwe, keurige camperplek aangelegd compleet met picknicksets en een sanizuil.

Wanneer je uit de richting van de snelweg komt, kom je er aan voorbij. Door de ligging vlak langs de weg minder geschikt voor gezinnen met kleine kinderen.

Rouffach

RouffachJoke Eijsackers tipt:

“In Rouffach,15 km ten zuiden van Colmar, zijn 2 camperplekken. Op het Place de la République, achter de kerk, sta je gratis.”

Ook bij de camping municipal, naast het zwembad, is een gratis plek voor 10 campers.

Lotharingen

Liefhebbers van natuur komen in de Lorraine (zoals de Fransen de streek noemen) met maar liefst drie regionale natuurparken, waarvan het Parc Naturel Régional des Ballons des Vosges het bekendste is, wel aan hun trekken. Het Parc Naturel des Ballons d’Alsace, dat deels in de Elzas ligt, is 300.000 ha groot en is in 1989 door de UNESCO tot reservaat van de biosfeer uitgeroepen.

Charmes

CharmesEen tip van o.m. Ad ten Berge: tussen Nancy en Epinal vind je het plaatsje Charmes met een fraaie camperplaats aan de Moezel. Er zijn meerdere punten waar je schoon water kunt tanken en waar je vuilwater en toilet kunt lozen. Ook kun je zo de stroom inpluggen.

Een mooie plek, direkt aan het water, met het stadje op loopafstand (200 meter). Rond 19.00 uur komen medewerkers van de gemeente € 5,00 ophalen voor de plaats, dat is incl. stroom en water. Munten voor de douches kun je kopen voor € 1,50. Je krijgt van deze mensen ook nog informatie over Charmes, wat er te zien en te doen is, dus die € 5,00 zijn goed besteed!
De plaats zelf is in 2003 volledig vernieuwd door de gemeente.

Tags
Beoordeel dit artikel
 
Like dit artikel
Tweet dit artikel
CAMPER VERKOPEN?
(ook via Marktplaats.nl) Plaats advertentie