Zuid-Duitsland

De Allgau, en de Zuid-Duitse Alpen. Je kan er in het voorjaar heen, of in de zomer. Maar ook in de winter, als je wilt (leren) skiën.

Wij gingen er voor het eerst op wintersport, naar Oberstdorf. Daar zijn twee uitstekende camperplaatsen en een wintercamping!

Links

S   Wil zeggen: met voorzieningen om water te tanken en afvalwatertank en chemisch toilet te legen (zgn. ‘sanizuilen’).
S + E  Idem, ook met stroomvoorziening.

Neuschwanstein

Klimmen naar het NeuschwansteinHet beroemdste gebouw van Zuid-Duitsland is ongetwijfeld het door Koning Ludwig II gebouwde sprookjesslot Neuschwanstein (foto boven).
Op de bijbehorende parkeerplaatsen mag je NIET overnachten. Een (betaalde) camperplek vind je wel in het nabijgelegen Fuessen.

TIP: je kunt op verschillende manieren van de parkeerplaats (beneden) naar het kasteel (boven) lopen. De kortste weg is steil en saai: ga daar niet lopen balen!

Neem de route door de prachtige Pollätschlucht heen, en daarna de kortste terug! Makkelijk te lopen en zeer de moeite waard!

Oberstdorf

Oberstdorf Leuk stadje in een breed dal, tegen de Alpen aan.
Grote camperplaats met meer dan tweehonderd plaatsen nabij het centrum. Met toiletgebouw, douches, verzorging etc.

Veel meer informatie, ook over de kosten e.d. op de uitgebreide Oberstdorf-pagina.

Nesselwang

Nesselwang  S + E  Leuk (wintersport)plaatsje met een camperplaats voor 50 auto’s op 100m. van de piste. Kosten € 6,- per dag. De vijftig campers delen acht stopcontacten en een sanizuil.

LET OP: tussen Kerst en oud/nieuw helemaal vol!

Garmisch Partenkirchen

Garmisch Partenkirchen  S  Dit stadje, beroemd door het schansspringen op nieuwjaarsdag, heeft bij de skischans ook nog een camperplek met sanizuil.

Je bent hier in de buurt van de Zugspitze, met 2.964 meter de hoogste berg van Duitsland.

Bayrisches Wald

Soms kun je uitstekend overnachten langs de Duitse snelweg! Deze parkeerplaats heeft een speciale Camper-strook.

Kom je vanuit Oostenrijk (Passau) dan is dit de eerste parkeerplaats met tankstation. Hij heet “Bayrisches Wald”. In het zelfbedieningsrestaurant zijn ’s morgens verse broodjes te koop.

Bayrisches WaldBayrisches Wald