Saarland, van Konz naar het Zuiden

Het Saarland is een wat minder bekende streek in Duitsland. Het ligt ten zuiden van Trier (en de Moezel), tegen de Franse grens aan.

Het Saardal tot aan Merzig is erg mooi, zuidelijker wordt het minder. Ook het noordelijk en oostelijk deel van het Saarland, waar de meeste camperplekken zijn, is de moeite waard.

In het zuiden, in de regio Saarbrücken, overheerst de staalindustrie.

Links

S   Wil zeggen: met voorzieningen om water te tanken en afvalwatertank en chemisch toilet te legen (zgn. ‘sanizuilen’).
S + E  Idem, ook met stroomvoorziening.

We volgen de Saar stroomopwaarts, te beginnen bij Konz aan de Moezel (pagina Moezel-Zuid). Bij Merzig verlaten we de Saar voor een “rondje Saarland”. 

Saarburg

SaarburgWel aan de Saar maar nog net niet in Saarland: het middeleeuwse Saarburg.
Een prachtig klein stadje met smalle straatjes en een waterval in het oude centrum.

S    Bij de Stadthalle en het zwembad is een camperplaats met voldoende ruimte, gratis. Mogelijk geluidsoverlast, omdat deze plaats ingeklemd ligt tussen de opritten van een vrij drukke proviciale weg.

GPS : N 49°36’14” E 6°32’38”.

Saarburg Het toeristenbureau heeft een uitgebreide stadswandeling. We hadden weinig tijd toen we Saarburg passeerden, maar hier komen we zeker nog eens terug.

Een bezoekje meer dan waard!

Mettlach

MettlachIn Mettlach staat aan de Saar de Alte Abtei, met daarin ‘The House of Villeroy & Boch’, een porselein-‘Erlebniszentrum’.

Net voor dit klooster, aan je linkerhand, is een camperplaats bij een gerestaureerde abdijbrouwerij met restaurant.

S    De camperplaats is mooi gelegen, gratis en met sanizuil, maar wel ingeklemd tussen de weg langs de Saar en een spoorlijn. Ook ’s nachts komen er treinen langs. Wie daar wakker van wordt kan beter een ander plekje zoeken…

GPS : N 49°29’53” E 06°35’50”

Abtei-Brauerei We hebben uitstekend gegeten (en gedronken!) in de Abtei-Brauerei op de camperplaats (foto rechts).

Voorbij het klooster, in de straatjes van Mettlach, vele Villeroy en Boch porseleinwinkels, ook ‘outlet-shops’ met de goedkopere tweede keus.

Merzig

Merzig  S    Het stadje Merzig aan de Saar biedt plaats aan 12 campers naast ‘Das Bad’, een zwembad met alles erop en eraan. Overnachten met de camper kost ca. € 6,00 incl. stroom.

GPS : N 49°26’46” E 6°37’30”

Losheim am See

Losheim am See  S    Bij het stuwmeer van Losheim (de Stausee) is een grote parkeerplaats gereserveerd voor 30 campers.
Voor een overnachting doe je € 5,00 in de automaat. Je mag dan gebruik maken van de sani-faciliteiten van de nabijgelegen camping.

Een VVV-kantoor en Brauhaus vind je bij de parkeerplaats aan het meer.

GPS : N 49°31’14” E 06°44’27”

Wadern-centrum

Wadern-centrum Achter de Stadthalle en naast het zwembad, een rustige parkeerplaats met wat groen, max. tien campers.
Overnachten is er gratis, stroom kost € 1,50. Er zijn vier stopcontacten.

GPS : N 49°32’33” E 06°53’31”

Wadern-Noswendel

Wadern-Noswendel Aan de Noswendeler See. Beetje afgelegen, rustige plek, omgeven door bomen.

Gratis.
GPS : N 49°31’12″ E 06°51’49″

Wadern-Nunkirchen

Wadern-Nunkirchen In de straat Zum Wiesenthal, naast de brandweerkazerne en een parkje, aan de rand van het dorp. Aardige, rustige plek.

Gratis.
GPS : N 49°29’19″ E 06°50’09″

Weiskirchen

Weiskirchen Een kleine camperplaats, rustig en fraai gelegen bij het centrum van dit dorp, aan de rand van het Kurpark in de Burgstrasse.

Voorbij de Tourist-info de eerste straat rechts, het staat aangegeven. Maximaal twee campers, gratis.
Leuk voor gezinnen met (kleine) kinderen.

GPS : N 49°33’31″ E 06°49’04″

Weiskirchen Max. vijf campers kunnen overnachten voor de hekken van de plaatselijke camping, een eindje buiten het dorp.

De kosten zijn € 5,00 per camper plus € 3,00 per persoon, incl. stroom en douches.
GPS : N 49°33’51″ E 06°49’04″

Nonnweiler

Nonnweiler Beneden in het dorp, bij een beek en naast het overdekte zwembad (Hallenbad) aan de Triererstrasse. Er is plaats voor drie campers. Rustig gelegen, naast groenstrook en beek.

Gratis.
GPS : N 49°36’25” E 06°58’21”

Nohfelden-Bosen

Nohfelden-Bosen  S    De camperplek bevindt zich bij een gedeelte van het meer dat staat aangegeven als ‘Surferbasis’. Je kunt er zwemmen en surfen.

Overnachten kost € 8,00, te betalen via een automaat of bemande ingang met slagboom in het hoogseizoen.

Je mag dan ook de sani-voorzieningen gebruiken van de camping, een eindje verderop langs het meer. Verder staan er toilet- gebouwtjes.

GPS : N 49°34’11” E 07°04’51”.

Güdesweiler

Güdesweiler In Güdesweiler, op de driesprong tegenover de kerk, ligt het eenvoudige restaurant ‘Zum Fare’. Een fraaie, rustig gelegen parkeerplaats erachter biedt plaats aan 20 campers, evt. met stroom. Overnachten is gratis, voor gasten. Een hoofdgerecht kost tussen € 7,50 en € 10,00.

GPS : N 49°31’16” E 07°06’28”.

St. Wendel

St. Wendel S + E   St. Wendel is een wat grotere plaats. De camperplek bevindt zich bij grote sportterreinen, tegenover een kazerne aan de Welvertstrasse.

Prijs € 5,00 per nacht, te betalen bij een nabijgelegen kantoortje of, indien gesloten, bij een hotel.  Er zijn 22 plaatsen, waarvan vier met stroom uit de sanizuil.

GPS : N 49°28’09” E 07°08’34”.

Ottweiler

Ottweiler Een mooi oud stadje, leuk om te wandelen! Aardige restaurantjes en ruime parkeerplaatsen net achter het centrum.

Misschien kun je daar overnachten, maar de échte camperplek is een stukje buiten het stadje aan een stuwmeertje bij restaurant Wingertsweiher. Mooie, rustige plek voor vijf campers met mogelijkheden voor wandelen, fietsen en vissen.

Gratis.
GPS : N 49°24’41” E 07°10’51”

Bexbach

Bexbach S + E   Fraai gelegen ‘Reisemobilhafen’, naast het bos en tussen camping en (zweef)vliegveldje. Je vindt het achter de grote toren van het Saarlands Bergwerkmuseum.

Er zijn 35 plaatsen, € 3,50 per nacht, stroom € 1,00.
Je mag dan ook gebruik maken van alle faciliteiten van de camping.

GPS : N 49°20’27” E 07°15’23”

Kirkel

Kirkel  S    Bij camping Mühlenweiher, voor de slagboom. Plaats voor 5 campers. Prijs € 6,70 per nacht incl. stroom. Een sanizuil staat op de camping en er is ook een royaal openlucht-zwembad.

GPS : N 49°16’53” E 7°13’40”

Blieskastel

Blieskastel Vriendelijk oud barokstadje aan de Blies. De camperplaats ligt aan de andere kant van de rivier, nabij grote winkels en het Hallenbad en op ca. 10 min. lopen van het oude centrum. Er is plaats voor drie campers.

Gratis.
GPS : N 49°07’14” E 07°16’09”

Mandelbachtal

In de gemeente Mandelbachtal is plaats voor drie campers, rustig gelegen, aan de rand van het dorp Ommersheim direct aan het meertje de ‘Ommersheimer Weiher’. Bij het meertje vind je ook een restaurant, kinderspeelplaats, ligweiden, bronnetjes en minigolf.
De camperplek moet inmiddels zijn uitgebreid met een sanizuil en stroom.